Σάββατο, Μαΐου 07, 2022

Φερνάντα Μελτσόρ «Η αγωνία να ζεις υπό αυτές τις συνθήκες και να επιβιώνεις» στο Μεξικό , χώρα όπου «το μεγαλύτερο έγκλημα στο Μεξικό είναι να είσαι νέος, να έχεις ιδέες και να θέλεις ν’ αλλάξεις τον κόσμο»!

 

https://www.avgi.gr/sites/default/files/styles/main/public/2022-05/meltsor.jpg?itok=8IDSVPjz

Μεξικό σήμερα : Η ζωή σε ένα καζάνι που βράζει και ζέχνει διαφθορά



Η σύγχρονη Μεξικανή συγγραφέας Φερνάντα Μελτσόρ υπογράφει ένα συγκλονιστικό κοινωνικό αφήγημα

Από τις σημαντικότερες σύγχρονες φωνές της Λατινικής Αμερικής, η Φερνάντα Μελτσόρ γεννήθηκε το 1982 στην κοσμοπολίτικη Βερακρούς, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί πεδίο μαχών μεταξύ των Zetas και Νέας Γενιάς -τα καρτέλ του Κόλπου και Χαλίσκο, αντίστοιχα-, με ποταμούς ναρκωτικών να πνίγουν την πόλη. Κοινός τόπος ο φόβος, οι ακρότητες, η έλλειψη οποιαδήποτε διεξόδου. Ακρωτηριασμένα πτώματα, τουλάχιστον δέκα γυναικοκτονίες τη μέρα, διεφθαρμένοι αστυνομικοί και πολιτικοί - 21 εκκαθαρίσεις δημοσιογράφων τα τελευταία επτά χρόνια, στη διάρκεια της αυταρχικότατης διακυβέρνησης του Χαβιέρ Ντουάρτε Οτσόα. Η Μελτσόρ καταγράφει την αγωνία «να ζεις υπό αυτές τις συνθήκες και να επιβιώνεις» καθώς «το μεγαλύτερο έγκλημα στο Μεξικό είναι να είσαι νέος, να έχεις ιδέες και να θέλεις ν’ αλλάξεις τον κόσμο».

«Η εποχή των τυφώνων» (εκδ. Δώμα), σε έξοχη μετάφραση Αγγελικής Βασιλάκου, πήρε τρία χρόνια να γραφτεί και λιγότερο να μεταφραστεί σε 37 γλώσσες, με βραβεία και υποψηφιότητα για Booker. Αφιερωμένο στη μνήμη μιας κοινωνικής ακτιβίστριας και δυο δημοσιογράφων -δολοφονημένων στη Βερακρούς,- των οποίων το αστυνομικό ρεπορτάζ και οι φωτογραφίες στάθηκαν αφορμή ορισμένων ιστοριών του βιβλίου, όπως, επίσης, η είδηση του αστυνομικού δελτίου για τη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε κανάλι της Βερακρούς, με τον δράστη, πρώην εραστή της, να την κατηγορεί ως μάγισσα. Η Μελτσόρ γράφει το δικό της «Εν Ψυχρώ», ενώ ο φακός εστιάζει σε ταπεινές κοινότητες - η Βίγια, ή Βιγκαγκαρμπόσα είναι, στην πραγματικότητα, η Βερακρούς. Όλα εξελίσσονται γύρω από τη δολοφονία της Μάγισσας, μιας τραβεστί που δίνει συμβουλές πάσης φύσεως σε γυναίκες και οργανώνει νύχτες οργίων με νεαρούς και με αφορμή τα χρήματα που κρύβει στην καλύβα της.

Τα πρόσωπα του βιβλίου, όλοι νέοι, σχεδόν, εικοσάρηδες· ο κακοφτιαγμένος Λουίσμι που εκδίδεται σε άθλια δωμάτια ξενοδοχείων, η άσχημη Λαγκάρτα, η ξαδέλφη του που κακοποιείται απ’ τη γιαγιά τους· η 14χρονη Νόρμα, έγκυος από τον πατριό της Πέπε, το σκάει από το σπίτι της για να αυτοκτονήσει, ο καταπιεσμένος Μπράντο που στρέφεται στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά και την πορνεία, η Τσαμπέλα, μητέρα του Λουίσμι και φιλενάδα ενός από τους κάπος των νάρκος, και ο πατριός του, ο Μούνρα, δίνουν ο καθένας τη δική του εκδοχή του φόνου· μαζί και οι αστυνομικοί που μυρίζονται φράγκα. Χωρίς ίχνος μελό, ένα μαύρο μυθιστόρημα για το οποίο ο γνωστός βιβλιοκριτικός της El Pais Χουάν Κάρλος Γκαλίντο Γκόμεθ θεωρεί πως «δεν είναι κλασικό αστυνομικό, είναι όμως ένα μάθημα στυλ - υπάρχουν εδώ κοινωνική ανισότητα, ναρκωτικά... πορνεία και ένα έγκλημα».

Καταιγιστικός τυφώνας λέξεων χωρίς τελείες, σημεία στίξης ή παραγράφους, που παγιδεύει τον αναγνώστη σ’ έναν ίλιγγο βίας, ατιμωρησίας και διαφθοράς. Χαρακτηριστική η περιγραφή της μεξικάνικης εφημερίδας El Universal: «Όταν πρόκειται περί βρόμικου ρεαλισμού, αμφιβάλλω αν έχει αντίπαλο στη λογοτεχνία μας η 'Εποχή των Τυφώνων', στην περιγραφή ωμών γενετήσιων πράξεων, ετερόφυλων και ομοφυλόφιλων, πρωκτικών και κολπικών, εγκυμοσύνων και εκτρώσεων, σπέρματος και αίματος. Δεν υπάρχει σε αυτό το 'καυτό' έδαφος μήτε ηδονή, υπάρχει μόνο έρωτας (Έρως) κυριευμένος από τον Θάνατο».

Info:

Φερνάντα Μελτσόρ

«Η εποχή των τυφώνων»

Εκδόσεις Δώμα

Σελίδες: 248

Τιμή: 16,20 ευρώ

Φερνάντα Μελτσόρ

1. Interview Fernanda Melchor | Hurricane Season  | Crossing Border festival Nov 2020

2. Hurricane Season: Fernanda Melchor with Yuri Herrera

Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Μα γίνονται καταλήψεις και στο Columbia; Γιάννης Αλμπάνης NEWS 24/7 Κοίτα να δεις τι γίνεται στην Αμε...