Τετάρτη, Μαΐου 25, 2022

Κίσινγκερ στο Νταβός: Η Ουκρανία να δώσει εδάφη στη Ρωσία...

 


Κίσινγκερ στο Νταβός: Η Ουκρανία να δώσει εδάφη στη Ρωσία...


Ο βετεράνος Αμερικανός πολιτικός Χένρι Κίσινγκερ προέτρεψε τη Δύση να σταματήσει να προσπαθεί να επιφέρει μια συντριπτική ήττα στις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Ευρώπης.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και αρχιτέκτονας της προσέγγισης των ΗΠΑ με την Κίνα στον Ψυχρό Πόλεμο είπε στο φόρουμ του Νταβός ότι θα ήταν μοιραίο για τη Δύση να παρασυρθεί από τη διάθεση της στιγμής και να ξεχάσει την κατάλληλη θέση της Ρωσίας στο Ευρωπαϊκή ισορροπία δυνάμεων.

Ο Δρ Κίσινγκερ είπε ότι ο πόλεμος δεν πρέπει να επιτραπεί να διαρκέσει για πολύ ακόμη και έφτασε κοντά στο να καλέσει τη Δύση να εκφοβίσει την Ουκρανία να αποδεχτεί τις διαπραγματεύσεις με όρους που απέχουν πολύ από τους τρέχοντες πολεμικούς της στόχους.

«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν τους επόμενους δύο μήνες προτού δημιουργηθούν ανατροπές και εντάσεις που δεν θα ξεπεραστούν εύκολα. Στην ιδανική περίπτωση, η διαχωριστική γραμμή θα πρέπει να είναι η επιστροφή στο προηγούμενο status quo. Η συνέχιση του πολέμου πέρα από αυτό το σημείο δεν θα αφορούσε την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά έναν νέο πόλεμο εναντίον της ίδιας της Ρωσίας», είπε.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είπε ότι η Ρωσία ήταν ουσιαστικό κομμάτι της Ευρώπης για 400 χρόνια και ήταν ο εγγυητής της ευρωπαϊκής δομής ισορροπίας δυνάμεων σε κρίσιμες στιγμές. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει να παραβλέπουν τη μακροπρόθεσμη σχέση, ούτε θα πρέπει να διακινδυνεύσουν να ωθήσουν τη Ρωσία σε μια μόνιμη συμμαχία με την Κίνα, πρόσθεσε.

«Ελπίζω ότι οι Ουκρανοί θα ανταποκριθούν στον ηρωισμό που επέδειξαν με σοφία», είπε, προσθέτοντας με την περίφημη αίσθηση της realpolitik ότι ο σωστός ρόλος της χώρας είναι να είναι ένα ουδέτερο κράτος παρά το σύνορο της Ευρώπης.

Ερωτηθείς για την άποψή του για τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα, ο Κίσινγκερ τόνισε πώς η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε: 

«Τα μέρη θα πρέπει να έρθουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Η Ουκρανία θα έπρεπε να γίνει μια γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, αλλά τώρα, καθώς οι σχέσεις αναδιαμορφώνονται, μπορεί να μπούμε σε ένα χώρο όπου η διαχωριστική γραμμή θα ξαναχαράσσεται και η Ρωσία είναι εντελώς απομονωμένη. Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση τώρα όπου η Ρωσία θα μπορούσε να αποξενωθεί εντελώς από την Ευρώπη και να αναζητήσει μόνιμη συμμαχία αλλού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διπλωματικές αποστάσεις που μοιάζουν με Ψυχρό Πόλεμο, που θα μας γυρίσουν δεκαετίες πίσω. Θα πρέπει να αγωνιστούμε για μακροπρόθεσμη ειρήνη».

Μιλώντας για την άνοδο της Κίνας, ο Κίσινγκερ συλλογίστηκε την εμπειρία του από τις διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο: 

«Όταν ανοίξαμε διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα τη δεκαετία του 1970, το κάναμε με την αίσθηση ότι ξεκινάμε μια μόνιμη σχέση. Αυτό ήταν πολύ διαφορετικό. Σήμερα, είναι μια δύναμη με σημαντικά οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα. Ο τρόπος με τον οποίο οι ΗΠΑ και η Κίνα θα διατηρούν τη σχέση τους τα επόμενα χρόνια θα εξαρτηθεί από την υπομονή και τη διπλωματία των ηγετών τους».

Ο Χένρι Κίσινγκερ σημείωσε ότι η δυνητικά αντίπαλη πτυχή της σχέσης ΗΠΑ-Κίνας θα πρέπει να μετριαστεί και τα κοινά συμφέροντα πρέπει να επιδιωχθούν και να υποστηριχθούν. “Οι ΗΠΑ”, λέει, “πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η στρατηγική και τεχνική ικανότητα της Κίνας έχει εξελιχθεί. Οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι ευαίσθητες, ενημερωμένες και μονομερώς να αγωνίζονται για την ειρήνη”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...