Σάββατο, Μαΐου 21, 2022

Έφη Αξιόγλου: Πρωτιά!

 

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Συνηθισμένη στα δύσκολα

efsyn.gr, 21.05.2022
 
 
Η Εφη Αχτσιόγλου απέδειξε πως δεν βρίσκεται τυχαία πρώτη στην προτίμηση της πλειοψηφίας των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Tο 2016 η Εφη Αχτσιόγλου ήταν 31 ετών. Στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εκείνης της χρονιάς είχε εκλεγεί στην 89η θέση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, συγκεντρώνοντας κάτι παραπάνω από 300 ψήφους. Εξι χρόνια μετά, στην αντίστοιχη διαδικασία κονταροχτυπιόταν για την πρωτιά της Κεντρικής Επιτροπής με την πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου. Τελικά επικράτησε με 6.606 ψήφους έναντι 6.577. Ηταν, αδιαμφισβήτητα, μια μεγάλη επιτυχία για την 37χρονη δικηγόρο από τα Γιαννιτσά, που δείχνει ότι το μέλλον τής ανήκει.

Η ελληνική κοινωνία την γνώρισε όταν ο Αλέξης Τσίπρας την επέλεξε τον Νοέμβριο του 2016 για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας. Ηταν η νεότερη υπουργός σε κυβέρνηση και η Ελλάδα δεν ήταν συνηθισμένη να βλέπει άτομα της ηλικίας της σε τέτοιες θέσεις. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια γυναίκα και τη στιγμή που το εν λόγω χαρτοφυλάκιο ήταν ιδιαίτερα «καυτό» εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων και των αυστηρών περικοπών που απαιτούσαν οι θεσμοί.

«Μου φάνηκε πολύ παράξενο. Την ημέρα της ορκωμοσίας, πήγα με τον Αλέξη Χαρίτση και στην αρχή οι συνάδελφοί σας δεν κατάλαβαν ότι ήμουν υπουργός. Και μπαίνοντας νόμιζαν ότι είμαι η σύντροφος του Χαρίτση. Και μου είπαν “Εσείς πάτε από κάτω”. Και λέει ο Χαρίτσης: “Είναι η υπουργός Εργασίας”. Εκεί κάτι άλλαξε, λέω “Γιατί με κοιτάνε εμένα;”», θα πει σε συνέντευξή της καιρό αργότερα για το πώς την αντιμετώπισαν οι εκπρόσωποι του Τύπου από την πρώτη μέρα.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Θα ακολουθήσουν κίτρινα δημοσιεύματα που θα αφήνουν αισχρές υπόνοιες για τον τρόπο υπουργοποίησής της. Προφανώς τα χυδαία μυαλά και οι γραφικοί αρθρογράφοι του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου εκείνης της περιόδου δεν μπορούσαν να διαχειριστούν το γεγονός ότι μπροστά τους βρισκόταν μια γυναίκα που –για κακή τους τύχη– ήταν νέα, όμορφη και κομψή (στον αντίποδα των ξεπερασμένων στερεοτύπων που σχετιζόταν με τις γυναίκες της Αριστεράς), αλλά κυρίως διέθετε πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό και αρκετές επιστημονικές δημοσιεύσεις στον τομέα της. Με λίγα λόγια, ένα ιδιαίτερα αξιόλογο βιογραφικό.

«Όταν ανέλαβα εγώ, μαζί με εμένα ορκίστηκαν άλλοι δύο άνδρες στην ίδια ηλικία. Κανείς δεν αμφισβήτησε το γιατί ανέλαβαν αυτοί. Όλοι, όμως, αμφισβήτησαν το γιατί ανέλαβα εγώ. Υπήρχαν υπονοούμενα ότι είχα κάποιες σχέσεις που μπορεί να με οδήγησαν σε αυτή τη θέση άδικα. Κανείς δεν αμφισβήτησε τους άλλους, παρότι το βιογραφικό μου είχε μάλλον –χωρίς να θέλω να θίξω τους συναδέλφους– περισσότερα τυπικά προσόντα», θα πει σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ.

Μέσα σε ένα κατά βάση ανδροκρατούμενο περιβάλλον με υφισταμένους μεγαλύτερους ηλικιακά από αυτήν καλείται να αποδείξει για ποιους λόγους άξιζε τη θέση. Προφανώς και αναγκάζεται να βγάλει άμυνες σε αυτό το περιβάλλον. Το αυστηρό προφίλ που διατηρεί οδηγεί μερίδα του Τύπου να την βαφτίσει «Ελληνίδα Δρακουλέσκου», παρομοιάζοντάς την με την αξιωματούχο του τότε κλιμακίου του ΔΝΤ στη χώρα μας, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Όπως μας λέει στενός της συνεργάτης εκείνης της περιόδου, «Ειδικά το πρώτο εξάμηνο βρισκόταν στο υπουργείο κάθε μέρα, ακόμα και τις Κυριακές, και δούλευε. Η Εφη μπορεί να δουλεύει αδιανόητα για πολλές ώρες. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν πως όχι μόνο γνώριζε πολύ καλά το αντικείμενο, αλλά είχε και εξαιρετική αντίληψη των μαθηματικών δεδομένων που χρειάζονται π.χ. στα θέματα της κοινωνικής ασφάλισης. Διόρθωνε πολλές φορές στελέχη καριέρας στο Δημόσιο».

Η πρόκληση εκείνης της περιόδου ήταν διπλή. Από τη μια είχε να αντιμετωπίσει τους δανειστές σχεδόν καθημερινά και από την άλλη έπρεπε να διαχειριστεί τα τρέχοντα ζητήματα της καθημερινότητας του υπουργείου. Έτερος συνεργάτης της υποστηρίζει ότι η πιο δύσκολη στιγμή της ήταν η αντίδραση της τρόικας για την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού που αποτελούσαν δικό της έργο.

«Είχε προετοιμάσει το πλάνο σε κάθε λεπτομέρεια, τις τεχνικές ομάδες που το διαχειρίστηκαν, όλα. Και πάλι δεν ξέραμε αν θα περάσει από την τρόικα. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα που το έφερε εις πέρας». Σε ερώτησή μας πώς μια αριστερή πολιτικός εφάρμοζε τις μνημονιακές πολιτικές, η απάντηση είναι: «Κοίταζε πάντα να σώσει ό,τι μπορούσε να σωθεί».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι συγκρούσεις ήταν αναπόφευκτες. Στο υπουργείο ακόμα θυμούνται το πρόστιμο στην Τράπεζα Πειραιώς ύψους 1,6 εκατ. ευρώ για τις μη δηλωμένες υπερωρίες των υπαλλήλων της. «Μιλάμε για περισσότερα από 200 άτομα που για 4-5 χρόνια η Πειραιώς δεν δήλωνε τις υπερωρίες τους», θυμάται ο συνεργάτης της. «Κι όμως, τους έριξε το πρόστιμο σε μια περίοδο που η παρουσία της Πειραιώς ήταν σχεδόν καθημερινή στον Τύπο με διαφημιστικές καταχωρίσεις με ό,τι αυτό συνεπαγόταν για δημοσιεύματα εναντίον της».

Με όλα τα θετικά και αρνητικά της, η Εφη Αχτσιόγλου απέδειξε πως δεν βρίσκεται τυχαία πρώτη στην προτίμηση της πλειοψηφίας των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηταν μια κατάκτηση που ενόχλησε πολλούς, μόλις χθες ιστότοπος αναφερόταν σε αυτήν ως «η σύζυγος Τζανακόπουλου». Η ίδια προχωράει με το ίδιο πείσμα σε πείσμα των άλλων. Η πραγματικότητα λέει πως έχει να δώσει πάρα πολλά από εδώ και πέρα.

Γιατί την επιλέξαμε

Οι εσωκομματικές εκλογές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν το θέμα των ημερών, καθώς πρώτη φορά τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, όπως και ο πρόεδρος, εκλέχτηκαν από τη βάση. Η πρωτιά της είναι μια μεγάλη επιτυχία.

_________________________

Ποιοι εκλέχθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ - Αχτσιόγλου και Δούρου πρώτες σε ψήφους


Η πρώην υπουργός Έφη Αχτσιόγλου και η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου συγκκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές για την ανάδειξη νέας Κεντρικής Επτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Εκπληξη η πολύ υψηλή επίδοση του Διονύση Τεμπονέρα, που ήρθε τρίτος. Πολύ υψηλή επίδοση επέτυχε ο Νίκος Παππάς, καταλαμβάνοντας την 4η θέση. Τρεις "ΠΑΣΟΚογενείς" (οι Χρήστος Σπίρτζης Γιάννης Ραγκούσης  και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου) στις επόμενες θέσεις.

Η σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής ανακοινώθηκε μετά την πλήρη ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων όλων των εκλογικών τμημάτων ανά την επικράτεια.

Αναλυτικά στη νέα Κεντρική Επιτροπή εκλέγονται οι ακόλουθοι ανά περιφέρεια:


ΑΘΗΝΑ- ΑΤΤΙΚΗ

1. ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΕΦΗ
2.ΔΟΥΡΟΥ ΡΕΝΑ
3. ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
4. ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ
5. ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
6. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
7. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ
8. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ
9. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
10. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
11. ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
12. ΦΩΤΙΟΥ ΘΕΑΝΩ
13. ΜΟΥΖΑΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
14. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΤΡΥΦΩΝ
15. ΦΙΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
16. ΒΟΥΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ
17. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ
18. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
19. ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΑΛΕΚΟΣ
20. ΤΣΙΠΡΑ ΖΑΝΕΤ
21. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
22. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΠΑΝΟΣ
23. ΔΡΙΤΣΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
24. ΒΙΤΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
25. ΣΒΙΓΚΟΥ ΡΑΝΙΑ
26. ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΟΣ
27. ΝΕΦΕΛΟΥΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
28. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
29. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
30. ΓΚΙΒΑΛΟΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ
31. ΣΚΟΡΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
32. ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
33. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
34. ΚΑΒΒΑΔΙΑ ΑΝΝΕΤΑ
35. ΜΠΑΛΤΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
36. ΚΡΕΤΣΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ
37. ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ)
38. ΓΕΝΙΔΟΥΝΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
39. ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
40. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
41. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
42. ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
43. ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΦΩΤΗΣ
44. ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΑΝΟΣ
45. ΜΑΝΙΟΣ ΝΙΚΟΣ
46. ΠΑΠΠΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
47. ΜΑΔΕΜΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
48. ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
49. ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ
50. ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
51. ΚΑΡΚΟΥΛΙΑ ΖΩΗ
52. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
53. ΚΑΦΑΤΣΑΚΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑ (ΤΙΝΑ)
54. ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
55. ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
56. ΤΣΕΚΕΡΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

[...........................] 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Ποιοι εκλέχθηκαν στην
Κεντρική Επιτροπή του
ΣΥΡΙΖΑ - Αχτσιόγλου και Δούρου πρώτες σε ψήφους

Δεν υπάρχουν σχόλια: