Δευτέρα, Μαΐου 30, 2022

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΤΑ ΠΙΟ ΤΟΞΙΚΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ (ΜΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ) ΦΡΟΥΤΑ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ!...

https://wp.ethnos.gr/webpHandler/875/b4efd028-eecd-439c-ac40-9ddf7ccb12b1.webp

Ραγδαία αύξηση της μόλυνσης από φυτοφάρμακα στα φρούτα στην Ευρώπη - έως 53% σε 9 χρόνια

ΕΘΝΟΣ

Νέα μελέτη η οποία είχε διάρκεια εννέα χρόνια και στηρίχθηκε σε κρατικά στοιχεία δείχνει ότι η μόλυνση των φρέσκων φρούτων με επικίνδυνα φυτοφάρμακα αυξήθηκε κατακόρυφα στην Ευρώπη την περασμένη δεκαετίαΤοξικά φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά εντόπισε η Greenpeace ⋆ BioNews ❤  BioShop | o Εναλλακτικός τρόπος Ζωής

Το ένα τρίτο των μήλων και τα μισά από τα μούρα που ελέγχθηκαν είχαν υπολείμματα από τις πιο τοξικές κατηγορίες φυτοφαρμάκων, μερικά εκ των οποίων έχουν συνδεθεί με αρρώστιες μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος, παθήσεις της καρδιάς αλλά και παραμορφώσεις στις γεννήσεις.

Τα υπολείμματα στα ακτινίδια αυξήθηκαν από 4% το 2011 σε 32% το 2019, με τη μόλυνση στα κεράσια επίσης να διπλασιάζεται από το 22% στο 50% την ίδια περίοδο. Συνολικά, στην ανάλυση περίπου 100.000 δειγμάτων φρούτων από την Ευρώπη καταγράφηκε αύξηση στη μόλυνση περίπου 53%, η οποία μάλιστα αφορά τα πιο επικίνδυνα υπολείμματα σε διάστημα 9 χρόνων. Η έρευνα διενεργήθηκε από το Pesticide Action Network (PAN) Europe.

Η καθηγήτρια Νικόλ Βαν Νταμ του γερμανικού κέντρου Ολοκληρωτικής Έρευνας Βιοποικιλότητας χαρακτήρισε την έκθεση «σοκαριστική». «Τι νόημα έχει να τρως υγιεινά αν τα φρούτα ψεκάζονται με τοξίνες» αναρωτιέται.

Η εκπρόσωπος του PAN Europe, Σαλόμ Ροϊνέλ, ανέφερε: «Οι καταναλωτές βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς ενώ συνίσταται να τρώνε φρέσκα φρούτα, πολλά από αυτά είναι μολυσμένα με τα πιο τοξικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων τα οποία και συνδέονται με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Για μας είναι καθαρό ότι οι κυβερνήσεις δεν προτίθενται να απαγορεύσουν αυτά τα φυτοφάρμακα, ό,τι και αν αναφέρει ο νόμος. Φοβούνται πολύ το λόμπι των καλλιεργητών, το οποίο εξαρτάται σε ισχυρά χημικά και ένα αποτυχημένο αγροτικό μοντέλο».

Η Ροινέλ τονίζει ότι τα χημικά αυτά έχουν τα πιο τοξικά υπολείμματα, για τα οποία δεν προβλέπεται κάποιο όριο και καλεί τους καταναλωτές να αγοράζουν και να καταναλώνουν βιολογικά φρούτα το καλοκαίρι «ιδιαίτερα αν πρόκειται για εγκυμονούσες ή νεαρές μητέρες που ταΐζουν τα παιδιά τους».

Η έρευνα βρήκε ακόμα πως το 87% των αχλαδιών στο Βέλγιο και το 85% αυτών στην Πορτογαλία ήταν μολυσμένα με τουλάχιστον ένα από αυτά τα τοξικά υπολείμματα. Περίπου το 1/3 των φρούτων που εξετάστηκαν το 2019 την τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν στοιχεία, ήταν μολυσμένα από επικίνδυνα φυτοφάρμακα.

Ποια είναι τα φρούτα με τη μεγαλύτερη μόλυνση

Τα φρούτα που παρουσιάζονται μολυσμένα σε μεγαλύτερο βαθμο είναι τα μούρα (51%), ροδάκινα (45%), φράουλες (38%), κεράσια (35%) και βερίκοκα (35%).

Τα αντίστοιχα ποσοστά στα λαχανικά ήταν σέλερι (50%), σελινόριζα (45%), λαχανίδα – kale (31%).

Από την πλευρά της η Ανίκα Γκατ Σέρετνι, εκπρόσωπος της εμπορικής ένωσης CropLife Europe, αναφέρει: «Η παρουσία ίχνους φυτοφαρμάκων δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση των συγκεκριμένων είναι επικίνδυνη. Η Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ευρώπη έχει διενεργήσει εκτενείς μελέτες πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και έχει αποδείξει ότι ο κίνδυνος των καταναλωτών από τη διατροφική σωρευτική έκθεση είναι κάτω από το όριο και επομένως δεν αποτελεί πραγματικό κίνδυνο».1 στους 2 χρήστες φυτοφαρμάκων δεν κατέχει την υποχρεωτική κατάρτιση -  Farmacon - Blog - Η #1 online αγροτική εφαρμογή

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν σχολιάζοντας το θέμα τόνισε: «Η ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλείας των Τροφίμων, δημοσιεύει κάθε χρόνο έκθεση για τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα και θεωρείται η πιο αξιόπιστη πηγή για το θέμα. Για πολλά χρόνια, οι εκθέσεις έχουν δείξει ότι το 98% των δειγμάτων συμμορφώνεται με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων ήταν μειωμένη κατά 12% το 2019 σε σχέση με την περίοδο 2015 – 2017, ενώ προτείνει μείωση κατά 50% μέχρι το 2030.

Αντίθετα, η νέα μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας και τα στοιχεία που δίνει , δείχνουν δραματική αύξηση για τα φρούτα όπως τα μήλα (117%), τα κεράσια (152%) από το 2011, τη χρονιά δηλαδή που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υποτίθεται πως θα ξεκινούσαν να απαγορεύουν αντίστοιχα φυτοφάρμακα. Συνολικά, η έρευνα δείχνει ότι το ποσοστό των μολυσμένων φρούτων το 2019 ήταν κατά 8,8 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο από εκείνο του 2015 – 2017.Τοξικά Φρούτα: Το 1/3 της Ε.Ε. είναι μολυσμένο με φυτοφάρμακα

Ο Olivier de Schutter, συμπρόεδρος του IPES-Food και ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκοί φορείς λήψης αποφάσεων πρέπει να παραμείνουν σταθεροί στους πράσινους κανόνες. «Δυστυχώς τώρα με την επισιτιστική κρίση που έχει αναπτυχθεί, έχουμε πολύ ισχυρές πιέσεις ιδιαίτερα από τις ενώσεις των αγροτών που λένε ότι πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή για να αντισταθμίσουμε τη διακοπή των προμηθειών σιταριού, φυτικών ελαίων και αραβοσίτου από την Ουκρανία και τη Ρωσία», δήλωσε.

Με πληροφορίες από Guardian

 

Φυτοφάρμακα κατά ανθρώπων! Ένα τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Yasmine Hamdan - Hal (official music video) #JimJarmusch EditQ « Ω εύθραυστη καρδιά μου/ Ο χωρισμός με σκοτώνει»...

I adore you And if a day passes by without seeing you I forget you How come this time I drew you The Longing moves the nostalgia in my heart...