Δευτέρα, Μαΐου 16, 2022

Τα ρούχα που βλάπτουν την υγεία σου

 

https://media.ow.gr/ow-images/2022/03/clothes.jpg

Τα ρούχα που βλάπτουν την υγεία σου

Ν. Μπάκουλη

Φόρα ό,τι θέλεις, δεν μας πέφτει λόγος. Πρόσεχε μόνο μήπως τα ρούχα που επιλέγεις επιβαρύνουν κατά κάποιο τρόπο την υγεία σου.

Η ιστορία που ακολουθεί είναι βγαλμένη από τη ζωή και τις κραιπάλες σε φαγητό – γιατί, τι άλλο μας άφησε η πανδημία; Νιώθετε κι εσείς πως αυτό το «κάτι παραπάνω» που τσιμπήσατε (την Τσικνοπέμπτη, την Καθαρά Δευτέρα, το Σάββατο που παραγγείλατε delivery σουβλάκια, την τσαγκαροδευτέρα που ξεσπάσατε στο ψυγείο, όποτε...) είχε ως συνέπεια να νιώθετε τώρα μια κάποια πίεση από τα ρούχα σας; Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε. Με το φαγητό. Ενδεχομένως να μην ξέρετε τι πρέπει να κάνετε με τα ρούχα, τα οποία είναι χρήσιμο να μην σας πιέζουν. Για αυτό, όμως, είμαστε εμείς εδώ.

Πρώτα, ας κάνουμε μια βασική διευκρίνιση: Ο λόγος που υπάρχουν τόσα διαφορετικά ρούχα εκεί έξω (σε σχέδια, χρώματα, υφάσματα, πατρόν κ.λπ.) είναι για να μπορεί να φοράει καθένας μας ό,τι θέλει και ό,τι τον εκφράζει τον εαυτό του, να είναι όπως του αρέσει και όπως νιώθει. Είναι χρήσιμο να μην ξεχνάμε ότι αυτά που φοράμε αφορούν εμάς αποκλειστικά, άρα δεν πέφτει λόγος σε κανέναν άλλον. Εφόσον αισθανόμαστε εμείς καλά, όλα είναι καλά.

Επί του θέματος, ο αείμνηστος Alexander McQueen έχει πει: «Η μόδα πρέπει να είναι μορφή απόδρασης και όχι μορφή φυλάκισης». Η Miuccia Prada έχει εξηγήσει ότι «αυτό που φοράς είναι ο τρόπος που παρουσιάζεσαι στον κόσμο, ειδικά σήμερα, όταν οι ανθρώπινες επαφές είναι τόσο γρήγορες. Η μόδα είναι μια άμεση γλώσσα». Η 90χρονη fashion icon Iris Apfel έχει τονίσει πως «τη μόδα μπορείς να την αγοράσεις. Το στιλ όμως, ή το έχεις ή δεν το έχεις. Το κλειδί για αυτό είναι να μάθεις ποιος είσαι. Κάτι που απαιτεί χρόνια. Δεν υπάρχουν οδηγίες. Έχει να κάνει με την έκφραση του εαυτού σου, μα πρωτίστως τη διάθεση σου».

Δείξε μου τα ρούχα σου να σου πω τι θα πάθεις

Υπάρχει βέβαια και μια συνθήκη που έχει να κάνει με την υγεία μας. Αφορά τα πολύ στενά ρούχα – και δη ό,τι μας «κόβει» στο στομάχι, όταν καθόμαστε. Ας δούμε τι μπορούμε να πάθουμε, αν πιέζουμε για πολλές ώρες κάποιο –ή πολλά– όργανά μας.

Το πιο εύκολα κατανοητό εξ όσων συμβαίνουν είναι ότι προκαλείται θέμα με την κυκλοφορία του αίματος οπουδήποτε μας πιέζουν τα ρούχα μας. Κάτι που μπορεί να γίνει μεγάλο πρόβλημα, δεδομένων των ωρών που περνάμε καθισμένοι, της ηλικίας, ενδεχόμενων περιττών κιλών ή ζητημάτων με το ανοσοποιητικό μας κ.λπ.

ρούχα

Τώρα, ας δούμε τα υπόλοιπα που προκαλούμε στους εαυτούς μας, για τον ένα (μόδα) ή τον άλλον (περιττά κιλά) λόγο.

Το φαινόμενο «stomach gripping»

Η Julie Wiebe, κλινική επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος φυσικοθεραπείας στο University of Michigan-Flint, εξήγησε στην Washington Post ότι το κοινωνικό πρότυπο ομορφιάς που δίνει έμφαση στην επίπεδη κοιλιά έχει οδηγήσει πολλούς να «ασφυκτιούν» μέσα στα ρούχα τους. Ο αριθμός είναι τέτοιος, που πρόκειται για συμπεριφορά η οποία έχει ονομαστεί «stomach gripping» (σφίξιμο στομάχου, το λέμε και «ρούφηγμα»). Όταν «ενεργοποιούμε» τους άνω κοιλιακούς μυς, δημιουργούμε αύξηση στην ενδοκοιλιακή πίεση, η οποία αυξάνεται με το οτιδήποτε (γέλιο, βήχας, φτάρνισμα).

Πιέζοντας το στομάχι μας, πιέζουμε τους μυς του πυελικού εδάφους, οι οποίοι εμπλέκονται στη στάση του σώματος μας, την ούρηση, τις κινήσεις του εντέρου και το σεξ. Ενίοτε, εμφανίζεται και δυσφορία στο διάφραγμα, τον μυ που είναι κάτω από τους πνεύμονες μας.

Σημείωση: Το πυελικό έδαφος είναι περιοχή που περιλαμβάνει πολλούς μύες και καλύπτει εσωτερικά το κάτω τμήμα της λεκάνης. Πάνω στο πυελικό έδαφος «κάθονται» η ουροδόχος κύστη και το έντερο μας, συν η μήτρα αν είστε γυναίκες.

Προφανώς και ενδέχεται να υπάρξουν σωματικές και ψυχικές συνέπειες με την πάροδο του χρόνου. Όπως; Ακράτεια και πρόπτωση πυελικών οργάνων – όταν η πίεση είναι αυξημένη και διαρκής. Εάν η καταπόνηση του εγκάρσιου κοιλιακού μυ είναι συνεχόμενη, δημιουργείται συν-σύσπαση στους μυς του πυελικού εδάφους και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ευλυγισίας τους με την πάροδο του χρόνου. Εντωμεταξύ, τα άτομα που τρέχουν με υπερβολικά τεντωμένους τους κοιλιακούς μυς έχουν αυξημένη ευαισθησία σε τραυματισμούς που συνδέονται με αυτή τη δραστηριότητα.

Οι γαστρεντερικές διαταραχές

[........................]

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Τα ρούχα που βλάπτουν την υγεία σου - OW.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ : Με λογοτεχνικά κείμενα άσχετα προς την εποχή μας θεματικά η εξοικείωση των μαθητών με τη Λογοτεχνία

  Η διδασκαλία “ολόκληρου λογοτεχνικού έργου”: απορίες, ενστάσεις, προβληματισμοί ...