Τρίτη, Μαΐου 24, 2022

«Τα τέρατα» (1963) : η κορυφαία κοινωνική σάτιρα του σπουδαίου Ντίνο Ρίζι με πρωταγωνιστές πασίγνωστους Ιταλούς ηθοποιούς

ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ (I MOSTRI)

ΔΕΥΤΕΡΑ 2/11/2020 – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΡΙΟ 3, ΩΡΑ 8:15 Μ.Μ.

Σε συμμόρφωση με τα ισχύοντα πρωτόκολλα λειτουργίας των κινηματογραφικών αιθουσών, θα γίνουν δεκτοί οι πρώτοι 90 θεατές, οι οποίοι και παρακαλούνται να τηρούν όλα τα μέτρα που επιβάλλονται. Υπενθυμίζεται ότι πρέπει να προσέρχονται με την προστατευτική μάσκα, την οποία πρέπει να φοράνε καθόλη τη διάρκεια της προβολής.

Κλασική μαυρόασπρη Ιταλική κωμωδία του Ντίνο Ρίζι, ένα από τα σημαντικότερα δείγματα του είδους. Ένα γλυκόπικρο χρονικό του ιταλικού μεταπολεμικού οικονομικού θαύματος που γνώρισε τεράστια επιτυχία στην εποχή της. Με ένα εκλεκτό επιτελείο ηθοποιών. Σ’ ένα μικρό ρόλο και η Ελληνίδα ηθοποιός Ρίκα Διαλυνά.

poster i mostri


«Τέρατα» α λα ιταλικά σε στυλ(!) γελοιογραφίας

«Τα τέρατα» (I mostri») είναι μια ασπρόμαυρη σπονδυλωτή κοινωνική σάτιρα, η οποία γυρίστηκε το 1963 από τον Ντίνο Ρίζι. 

O σπουδαίος αυτός Ιταλός σκηνοθέτης σκιαγραφεί πορτρέτα «τεράτων» της καθημερινής ζωής (που αντιπροσωπεύουν κίβδηλες αξίες, μύθους και πρότυπα στην Ιταλία της δεκαετίας του ’60), μέσα από σύντομα σκετς τα οποία μοιάζουν με γελοιογραφίες. 

Δύο αστυνόμοι αποδεικνύεται πως είναι μεγαλύτερα «κτήνη» από έναν ταλαίπωρο χωριάτη, τον οποίο συνέλαβαν ως φονιά. Ένας ιερέας μακιγιάρεται σαν σταρ του σινεμά πριν από το κήρυγμα για την ταπεινοσύνη. Ένας έντιμος άνθρωπος, που έχει κληθεί στο δικαστήριο ως μάρτυρας, γελοιοποιείται από έναν δικηγόρο… Αυτά είναι τα θέματα μερικών αυτοτελών επεισοδίων της ταινίας.

Ο Ρίζι συνέδεσε το όνομά του με κορυφαίες στιγμές της commedia all’ Italiana («Φανφαρόνος», «Μια δύσκολη ζωή», «Άρωμα γυναίκας»), δημιουργώντας, με λεπτές πινελιές και ελάχιστη δόση κυνισμού, μια εικόνα του προσώπου της Ιταλίας που έμπαινε ταχύτατα στη σφαίρα του οικονομικού θαύματος. «Για μένα το κωμικό δεν είναι παρά ο τρόπος να μεταφράσεις την τραγωδία σε θέαμα χωρίς να βαρεθεί το κοινό. O ιταλικός κινηματογράφος δεν είχε ποτέ ένα μεγάλο ήρωα ή ένα τέρας: ο πρωταγωνιστής στην ιταλική ταινία δεν είναι ούτε καλός ούτε κακός, είναι και τα δύο, έχει τις αρετές και τις αμαρτίες όλων», έλεγε, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την κωμωδία.

Στα «Τέρατα» εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Βιτόριο Γκάσμαν, Ούγκο Τονιάτσι, Λάντο Μπουζάνκα, Μαρίζα Μερλίνι, Μισέλ Μερσιέ, Ρίκα Διαλυνά.

 (Πηγή: kathimerini.gr/20.11.2005)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μια αλλιώτικη Καθαρή Δευτέρα στην τουρκοκρατούμενη Ήπειρο

  Η ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Διήγημα του  Χρήστου Χρηστοβασίλη (1862-1937) Ήμουν τότε παιδί όχι πλειότερο από οχτώ χρονών και μαθήτευα στον παπα-Αντ...