Τρίτη, Μαΐου 31, 2022

"Ρέκβιεμ για ένα όνειρο" (2000): σπουδή πάνω στην ολέθρια επίδραση της trash TV στην ψυχολογία του ατόμου και στην κάθοδο στην κόλαση των ναρκωτικών

https://popcorn.gr/system/movies/covers/29/large/rekbiem-gia-ena-oneiro-2000.jpg

Η παχύσαρκη  Σάρα, ενθουσιασμένη από την προοπτική της εμφάνισής της σε ένα τηλεοπτικό παιχνίδι, ξεκινά μια επικίνδυνη δίαιτα με εθιστικά χάπια, ώστε να επανέλθει στη νεανική της φόρμα. Η απόφαση αυτή  έχει ως  αποτέλεσμα ο έφηβος γιος της, η κοπέλα του και ο καλύτερός του  φίλος ξεκινούν  μια πορεία καταβύθισης  στην κόλαση των ναρκωτικών.

_____________________

Requiem for a Dream - Ρέκβιεμ για ένα όνειρο 

happypnuts.com

« Το Requiem for a Dream είναι μια ταινία που θα τη θυμάστε μια ζωή. Είναι σκληρό, αληθινό και ένα από τα πιο διαχρονικά έργα του 2000»

[..........................]

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΑΣ

Το Requiem for a Dream, είναι μια σκληρή, αληθινή και must see ταινία του 2000. Πρόκειται για ένα έντονο έργο με πολλές κοινωνικές προεκτάσεις, το οποίο εστιάζει τόσο στον εθισμό των ναρκωτικών και τις συνέπειές του, όσο και στις εμμονές, τα όνειρα και τις ψεύτικες φιλοδοξίες για ένα αποδεκτό φαίνεσθαι που δημιουργεί η τηλεόραση.

Ο ρυθμός της ταινίας είναι άκρως καταιγιστικός. Ο σκηνοθέτης Daren Aronofsky, από τις πρώτες κιόλας σκηνές του Requiem for a Dream, επιλέγει έντονα πλάνα με δυναμισμό και πρωτοποριακές για την εποχή τεχνικές, που δεν αφήνουν το θεατή να πάρει ανάσα.

Με επαναλαμβανόμενα πλάνα που εμφανίζονται ξανά και ξανά, με διπλά καρέ που εστιάζουν στη λεπτομέρεια και ταυτόχρονα αφηγούνται διαφορετικές ιστορίες, αλλά και με τις ff σκηνές, ο Aronofsky αφήνει το στίγμα του μια για πάντα στον κινηματογράφο.

Το εμβληματικό soundrack της ταινίας από τον Clint Mansell που έμεινε στην ιστορία, σε συνδυασμό με τα λεπτομερέστατα ηχητικά εφέ τα οποία διεισδύουν στις κινήσεις των πρωταγωνιστών, ξεχωρίζουν. Είναι αυτά που διαμορφώνουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα της ταινίας και αυτά που συμβάλλουν καταλυτικά στα έντονα συναισθήματα που βιώνει ο θεατής μέχρι το τέλος.

Requiem for a Dream ταινία

Οι ερμηνείες των ηθοποιών

Το κεντρικό πρόσωπο του Requiem for a Dream είναι η Ellen Burstyn, η οποία ενσαρκώνει το ρόλο της Sara Goldfarb. Η ερμηνεία της είναι συγκλονιστική, καθώς καταφέρνει με μοναδικό τρόπο να μεταμορφωθεί από μια φιλήσυχη, μοναχική και καλοκάγαθη νοικοκυρά, σε ένα αποξενωμένο, θλιβερό και εθισμένο στα χάπια άτομο, που ζει στα όρια της παράνοιας.

Ας μη ξεχνάμε άλλωστε πως ήταν υποψήφια και για Oscar Α’ Γυναικείου ρόλου για τη συγκεκριμένη ταινία.[.......................................]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ

Requiem for a Dream – Ρέκβιεμ για ένα όνειρο - HappyPnuts

Ρέκβιεμ για ένα όνειρο, Hubert Selby

Δεν υπάρχουν σχόλια:

«Ένα μυστήριο κι αυτό, η παράδοση της Υγείας από τη Νέα Δημοκρατία, μετά το 2014, στους τρεις του ΛΑΟΣ(Γεωργιάδης, Βορίδης, Πλεύρης)»,... για να διαλύσουν το ΕΣΥ

  Πανηγυρίζοντας επί των ερειπίων του ΕΣΥ 4' 51" χρόνος ανάγνωσης Παντελής Μπουκάλας Η ΚΑΘΗΜΕ...