Δευτέρα, Μαΐου 23, 2022

ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΝΗΜΕΙΑΚΟ ΧΩΡΟ

 

Έκθεση

Τα Δέκα Εκπαιδευτικά Τετράδια αποτελούν ένα πρωτότυπο, συστηματικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα με αρχαιολογικό, εκπαιδευτικό και αισθητικό χαρακτήρα, που σκοπό έχει να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς στην προετοιμασία και πραγματοποίηση επισκέψεων μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Γεωργίου (δυτικό ακρωτήριο της Κύπρου Δρέπανον). Το πρόγραμμα λειτουργεί και ως υπόδειγμα για επισκέψεις σε οποιονδήποτε αρχαιολογικό χώρο και δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε εκπαιδευτικούς. Τα Δέκα Εκπαιδευτικά Τετράδια παρουσιάζονται σε έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα λόγω του πηγαίου και αυθόρμητου κινήτρου των συντακτών τους, του πολύεδρου περιεχομένου και της καλλιτεχνικής σύνθεσής τους.

Η σύνταξη των Τετραδίων έγινε από παλαιά μέλη της Ελληνικής Αρχαιολογικής Αποστολής στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Υπουργείο Πολιτισμού) και συνεργάτες εκπαιδευτικούς με την εποπτεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου και χορηγία του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης (Λευκωσία), σύμφωνα με τα αναλυτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου. Εικαστικά έργα των ζωγράφων και εκπαιδευτικών Ρήνου Στεφανή και Σούζαν Βάργκας εμπλουτίζουν τα Τετράδια.

Συντελεστές των Εκπαιδευτικών Τετραδίων: Χρήστος Αργυρού, Σούζαν Βάργκας, David Castrillo, Σάββας Θωμά, Πέλλη Μάστορα, Κυριάκος Ματθαίου, Λεόνη Μεννογιάτη, Όλγα Μπακιρτζή, Χαράλαμπος Μπακιρτζής, Ρήνος Στεφανή, Θέκλα Φωτίου.

Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού χώρου: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00-18:00.

________________________________

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ https://www.cyprusalive.com/img/thing/header/agios-georgios-peyeiajpg.jpg

 Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην Πέγεια, βρίσκεται στο ακρωτήριο Δρέπανο στην επαρχία Πάφου.Αρχαιολογικοί χώροι - Κύπρος 1974 - 2014 Είναι ένα μικρό ξωκλήσι, κτισμένο με πέτρα, με δύο προεξέχοντα καμπαναριά στις δύο δυτικές γωνιές. Λίγο πιο δίπλα, 50 μέτρα δηλαδή πιο κάτω, είναι κτισμένο ένα πολύ πιο μικρό εκκλησάκι - μια μονόκλιτη καμαροσκέπαστη βασιλική - και αυτό αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, το οποίο κτίστηκε τον 13ο αιώνα. 

[........................] 

Στο γύρω χώρο, ανακαλύφθηκε πρόσφατα (σ.σ. 1950) αρχαιολογικός χώρος, ο οποίος αποτελείται από την νεκρόπολη, η οποία είναι λαξευμένη στο βράχο του ακρωτηρίου, κάτω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Επίσης ανακαλύφθηκαν κατάλοιπα από οικίες, ένα λουτρό και ένα βαπτιστήριο, όλα γεμάτα με όμορφα ψηφιδωτά.[...................]https://www.cyprusalive.com/img/ckeditor/arxaiajpg.jpghttps://www.cyprusalive.com/img/thing/gallery/ag-georgios-arxaia.jpg


Γεωργία 

Άγιος Γεώργιος Πέγειας - Το ασύγκριτα όμορφο ηλιοβασίλεμα από το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου Πέγειας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

DIDO - WHITE FLAG (Lyrics)

Ντάιντο