Μ. Καμπούρη-Βαμβούκου / Π. Κατσώνη (επιστ. επιμ.), Η Θεσσαλονίκη στον 11ο και 12ο αιώνα / Thessalonike in the 11th and 12th Centuries. Πρακτικά Στρογγυλής Τραπέζης στο 23ο Διεθνές Συνέδριο Βυζαντινών Σπουδών, Βελιγράδι, 22-27 Αυγούστου 2016 / Proceedings of the Round Table organized within the framework of the 23rd International Congress of Byzantine Studies in Belgrade, 22-27 August 2016, Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη 2021, 240 σελ. ISBN χαρτόδετου: 978-960-7856-62-3

«Η Θεσσαλονίκη στον 11ο και 12ο αιώνα, το θέμα Στρογγυλής Τράπεζας στο πλαίσιο του 23ου Διεθνούς Βυζαντινολογικού Συνεδρίου στο Βελιγράδι το 2016, έδωσε τη δυνατότητα σε μελετητές του Βυζαντίου να αναδείξουν με τις ανακοινώσεις τους νέα δεδομένα και γνώσεις για τους δυο αυτούς λαμπρούς αιώνες του Βυζαντίου.

»Από την πλούσια βιβλιογραφία και τις γνώσεις μας σε επιμέρους ζητήματα γίνεται φανερό ότι οι δύο αιώνες αποτελούν για την πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως και για όλη την αυτοκρατορία, περίοδο πολλών και σημαντικών αλλαγών σε κοινωνικό, οικονομικό, δημογραφικό, διοικητικό και πολιτιστικό επίπεδο. Η μελέτη τους συνέβαλε όχι μόνο στην αναθεώρηση της εικόνας του Βυζαντίου αλλά και στον αναπροσδιορισμό των σταθμών της εξέλιξής του. Την περίοδο αυτή η πόλη της Θεσσαλονίκης κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις βυζαντινές πόλεις για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στα τεκταινόμενα της ιστορικής πορείας της αυτοκρατορίας. Είναι η εποχή που με την αλλαγή της ισορροπίας ανάμεσα στο μικρασιατικό και ευρωπαϊκό τμήμα της αυτοκρατορίας, αλλά και ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, η σημασία της Θεσσαλονίκης, η δυναμική της και η διπλωματική της ισχύς αυξάνουν συνεχώς…».

Μαρία Καμπούρη-Βαμβούκου / Πολύμνια Κατσώνη (από τον πρόλογο του βιβλίου)