Τετάρτη, Μαΐου 18, 2022

Finnish National Opera /Εθνική Όπερα της Φινλανδίας: La voix humaine (The Human Voice)/ Φρανσίς Πουλένκ, "Η ανθρώπινη φωνή"

Η ανθρώπινη φωνή  :  Live η σπουδαία μονόπρακτη όπερα του Φρανσίς Πουλένκ, βασισμένη στον ομώνυμο θεατρικό μονόλογο του Ζαν Κοκτώ   . 

Ερμηνεύει η πιο διάσημη σταρ της όπερας της Φινλανδίας , Karita Mattila, για την οποία ο The Guardian λέει:  «Η πλήρης  ακτινοβολίας σοπράνο  εξακολουθεί να είναι  ισχυρή και η δραματική δέσμευσή της στη σκηνή τόσο αδηφάγος όσο ποτέ».

Τα δύο μέρη της βραδινής οπερατικής εκδήλωσης κινούνται στα  δύο αντίθετα άκρα του συναισθήματος. 

 Στο πρώτο μέρος (Η ανθρώπινη φωνή) βλέπουμε να ξετυλίγεται μέσα σε 45 λεπτά «ένα μεγάλο τηλεφώνημα με διακοπές και παύσεις, (σ.σ. από μια γυναίκα που βιώνει ) τον οδυνηρό επίλογο της ερωτικής σχέσης με τον αγαπημένο της, «son chéri». Ένας μονόλογος, μια «μουσική εξομολόγηση», σύμφωνα με τον συνθέτη, για τον προδομένο έρωτα και την απόλυτη μοναξιά πέρα από φύλο, ηλικία, εποχή.

Μετά από σαράντα χρόνια φιλίας με τον Ζαν Κοκτώ, ο Φρανσίς Πουλένκ συνέθεσε το 1958 τη μονόπρακτη αυτή «λυρική τραγωδία» πάνω στον ομώνυμο θεατρικό μονόλογο που έγραψε ο συγγραφέας το 1928. Κίνητρο και για τους δύο δημιουργούς υπήρξε το τέλος μιας επώδυνης ερωτικής σχέσης.

Αρχικά, ο εκδότης του είχε προτείνει στον Πουλένκ να συνθέσει τον μονόλογο για τη Μαρία Κάλλας, η οποία την εποχή εκείνη βρισκόταν στο απόγειο της δόξας της. Ωστόσο, ο συνθέτης επέλεξε να συνεργαστεί με τη Γαλλίδα υψίφωνο Ντενίζ Ντυβάλ, της οποίας τη θυελλώδη ερωτική ζωή γνώριζε και η οποία μόλις πρόσφατα είχε ερμηνεύσει την Μπλανς στην όπερά του Διάλογοι Καρμηλιτισσών, που είχε παρουσιαστεί με επιτυχία στη Σκάλα του Μιλάνου το 1957.

Η Ανθρώπινη φωνή έκανε πρεμιέρα στην Κωμική Όπερα του Παρισιού στις 6 Φεβρουαρίου 1959 με την Ντυβάλ να ερμηνεύει τον ρόλο της Γυναίκας, υπό τη διεύθυνση του Ζωρζ Πρετρ και με τον Ζαν Κοκτώ να υπογράφει τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης.»

Πηγή πληροφοριών από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όταν ανέβασε την "Ανθρώπινη φωνή" τον Μάιο του 2019 (https://www.nationalopera.gr/enalaktiki-skini/opera/item/1063-i-anthropini-foni/)


Streamed LIVE on OperaVision on 18 May 2022 at 18:00 CET and available until 18 November 2022: https://operavision.eu/en/library/per... 

 

 Soprano: Karita Mattila
 
Conductor: Dalia Stasevska
Director: Jussi Nikkilä
Set Designer: takis
Costume Designer: Erika Turunen
Lighting Designer: Mikko Linnavuori
Choreographer: Antton Laine

--------------------------------------

PROGRAMME

Poulenc
La voix humaine

Interval

John Kander (arr. John Langley)
Mein Herr

Holländer (arr. Paul Campbell)
Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestellt (Falling in love again)

Secunda (arr. Pessi Levanto)
Sä kaunehin oot (Bei Mir Mistu Shein)

Trad. (arr. Rauno Lehtinen)
Kielletyt leikit (Romance d’amour from film Jeux Interdits)

Jorma Panula
Olen mikä olen (I am What I am)

Piazzolla (arr. Iikka Kotaja)
Libertango

Andrew Lloyd Webber (words: Don Black, Christopher Hampton)
With One Look from the musical Sunset Boulevard

Cohen (arr. Paul Campbell)
Hallelujah!

Φρανσίς Πουλένκ - ΒικιπαίδειαΦρανσίς Πουλένκ (1899-1963) - Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ακόμα και καθηγητές πανεπιστημίων συλλαμβάνονται στις ΗΠΑ όταν καταγγέλλουν τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

  Η Μαργαρίτα Συγγενιώτη έγραψε στο προφίλ της στο Facebook το παρακάτω σχόλιο , το οποίο ευχαρίστως προσυπογράφουμε και αναρτούμε:   «Η Νόε...