Ελένη Τουλουπάκη στο Euractiv: «Το σκάνδαλο Novartis έπληξε τον προϋπολογισμό ολόκληρης της ΕΕ, όχι μόνο της Ελλάδας»
«Το σκάνδαλο Novartis δεν έβλαψε μόνο τον προϋπολογισμό της Ελλάδας για την υγεία, αλλά τον προϋπολογισμό ολόκληρης της Ε.Ε.» επισημαίνει σε συνέντευξή της στον ενημερωτικό ιστότοπο Euractiv και τον δημοσιογράφο Σαράντη Μιχαλόπουλο, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. Όπως είπε, πετυχαίνοντας υψηλές τιμές στην Ελλάδα, κατόρθωσε να έχει υπερκέρδη και στις άλλες χώρες-μέλη καθώς η Ελλάδα ήταν η χώρα αναφοράς για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων σε ολόκληρο το μπλοκ.
«Θα το θέσω πολύ απλά: εάν τα κράτη μέλη, λόγω αδικαιολόγητων αυξημένων τιμών, είχαν αυξήσει τις φαρμακευτικές δαπάνες, οι οποίες βαρύνουν αντίστοιχα τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς, αυτές οι χώρες θα κατέβαλλαν αυτόματα μειωμένη συνεισφορά στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και, ως εκ τούτου, στον προϋπολογισμό της Ένωσης. Ο προϋπολογισμός και τα οικονομικά του συμφέροντα βλάπτονται».
Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα ήταν χώρα αναφοράς στον καθορισμό των τιμών, όχι μόνο σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. αλλά και σε τρίτες χώρες. Εφόσον λοιπόν, μέσω των αθέμιτων παροχών της εταιρείας προς τα πρόσωπα που καθορίζουν τις τιμές στην Ελλάδα, η εταιρεία πέτυχε αυξημένες τιμές των προϊόντων της στη χώρα μου, πέτυχε αυτόματα “μαγειρεμένες” τιμές σε εκείνες τις χώρες που χρησιμοποιούσαν τις τιμές στην Ελλάδα ως βάση αναφοράς».
Όσον αφορά τη διώξή της, παρά το γεγονός ότι ήταν η επικεφαλής της έρευνας της δικαιοσύνης για το σκάνδαλο, η Ελένη Τουλουπάκη επισημαίνει ότι ήταν αντίποινα, γιατί η έρευνα «διατάραξε το πολιτικοοικονομικό σύστημα της χώρας».
Όπως είπε, το σκάνδαλο Novartis έθιξε «ένα πολιτικοοικονομικό σύστημα με ισχυρές δομές», το οποίο «κινητοποιήθηκε αμέσως εναντίον μας για να εξουδετερώσει την έρευνα και να τιμωρήσει εμένα και τους συναδέλφους μου εισαγγελείς, καθώς και δημοσιογράφους που ερευνούσαν την υπόθεση».
«Η κυβέρνηση κατάργησε την Εισαγγελία Διαφθοράς και πέτυχε να τερματίσει την εν εξελίξει έρευνα και να αφαιρέσει την υπόθεση Novartis εν μιά νυκτί», προσθέτει.
Όπως επισημαίνει, η έρευνα αφορούσε στελέχη της Novartis, κυβερνητικούς αξιωματούχους, άτομα που εμπλέκονται σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και γιατρούς για υπερβολική συνταγογράφηση, αλλά τώρα, όταν εκκρεμούν δικαστικές διώξεις εις βάρος δικαστών «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα σοβαρής αποζημίωσης από τη Novartis».
Επίσης σημειώνει ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια αμφιβολίας για την ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης» και προσθέτει ότι στην Ελλάδα, «όταν ο εισαγγελέας που έχει διοριστεί ειδικά για θέματα διαφθοράς αγγίζει πολιτικούς, διώκεται και απολύεται».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξή της στο Euractiv.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου