Κυριακή, Μαΐου 22, 2022

Με αφορμή την επέτειο γέννησης του Άρθουρ Κόναν Ντόυλ διαβάζουμε δωρεάν τα βιβλία του διάσημου ήρωά του , Σερλοκ Χολμς, και βλέπουμε την "ενσάρκωσή" του στην περίφημη σειρά της Granada

Arthur Conan Doyle | Biography, Books, Sherlock Holmes, Death, Fairies, &  Facts | BritannicaΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 22 Μαΐου  1859, γεννήθηκε στο Εδιμβούργο ο "πατέρας" του Σέρλοκ Χολμς Άρθουρ Κόναν Ντόιλ.

Σπούδασε ιατρική, την οποία όμως γρήγορα εγκατέλειψε για χάρη της λογοτεχνίας, έχοντας τη φιλοδοξία, αρχικά, να γίνει γνωστός γράφοντας ιστορικά μυθιστορήματα και δοκίμια.

 Έγραψε διηγήματα και μυθιστορήματα ιστορικά, αστυνομικά, μυστηρίου και αγωνίας, επιστημονικής φαντασίας, ιστορικές μελέτες, καθώς επίσης και ένα δίτομο έργο για τον πνευματισμό.

 Ήταν όμως ο περίφημος Σέρλοκ Χολμς, που πρωτοεμφανίστηκε στο μυθιστόρημά του "Σπουδή στο κόκκινο", το 1887, που τον έκανε ευρύτερα γνωστό. 

Ο Ντόιλ επηρεάστηκε από τον Έντγκαρ Άλαν Πόε και τον Γουίλκι Κόλινς, χρησιμοποίησε όμως επιστημονική μεθοδολογία και τεχνογνωσία για να δημιουργήσει μυθιστορήματα που ικανοποιούν πλήρως τους αναγνώστες, οι οποίοι επιζητούν αληθοφάνεια και δικαίωση του καλού. 

Το 1902 χρίστηκε ιππότης (λαμβάνοντας τον τίτλο του Σερ). Πέθανε στις 7 Ιουλίου 1930. 

Τίτλοι βιβλίων που κυκλοφορούν στα ελληνικά βιβλιοπωλεία:

File:1890-1891ca-arthur-conan-doyle-writing-at-desk.jpg - The Arthur Conan  Doyle Encyclopedia


Sir Arthur Conan Doyle changes his mind about Irish home rule – archive,  1911 | Arthur Conan Doyle | The Guardian

1. Άρθουρ Κόναν Ντόυλ (1859-1930) - Βικιπαίδεια

**********************************

 GIF by Pottencial Seguradora S.A. - Find & Share on GIPHY

2. ΣΕΡΛΟΚ ΧΟΛΜΣ ΒΙΒΛΙΑ PDF | Διαβάστε Δωρεάν τα βιβλία του - Free ebooks

********************************

 Granada Brettish Holmes — Jeremy Brett as Sherlock Holmes for Granada...

3. Ο Σέρλοκ Χολμς στη μικρή οθόνη

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ  ΚΑΙ ΤΑ 41 ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ  ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΣΕ  6 ΣΕΙΡΕΣ  ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΡΟΜΗΤΙΚΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ GRANADA 

Σέρλοκ Χολμς σ.1 Επεισόδιο1: Σκάνδαλο στη Βοημία (1984- ελληνικοί υπότιτλοι)

Προσοχή: Μετά τη λήξη του πρώτου επεισοδίου ακολουθούν άλλα 40


Υπόθεση: Λονδίνο, 1880. Αργά το βράδυ, ο Σέρλοκ Χολμς και ο Δρ. Γουάτσον δέχονται την επίσκεψη ενός ασυνήθιστου επισκέπτη, και σε ασυνήθιστη ώρα. Ο άνδρας αυτός επιμένει να κρατά κρυφό το πρόσωπό του, πίσω από μια μάσκα, και επιμένει πως χρειάζεται μόνο τη συμβουλή του ντετέκτιβ εκ μέρους κάποιου άλλου. Φυσικά, ο Σέρλοκ Χολμς δεν θα αργήσει να καταλάβει ποιος είναι, και τότε θα υποχρεωθεί να τον βοηθήσει πάση θυσία, γιατί η υπόθεσή του εγκυμονεί σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο.

 Το πρώτο επεισόδιο, της εξαιρετικής σειράς "Οι Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς" καταπιάνεται με μια από τις πιο αγαπημένες ιστορίες που έγραψε ο Αρθουρ Κόναν Ντόιλ με τον διάσημο ντετέκτιβ.
 Φυσικά, το Πρώτο  Επεισόδιο συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που έκαναν τη σειρά (του συνδρομητικού καναλιού Granada) να ξεχωρίσει: ωραίες ερμηνείες (ο Jeremy Brett συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους "Σέρλοκ Χολμς"), υποδειγματική αναπαράσταση της εποχής και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας του Λονδίνου, και, φυσικά, οι παρατηρητικές ικανότητες του ντετέκτιβ, που κρατούν το ενδιαφέρον του κοινού ζωντανό όλα αυτά τα χρόνια.

 Το επεισόδιο αξίζει ιδιαίτερη μνεία, καθώς εμφανίζεται ο χαρακτήρας της Αϊρίν Άντλερ, της πιο αγαπημένης και αξιομνημόνευτης ηρωίδας του Ντόιλ.

 Πρωτότυπος Τίτλος: The Adventures of Sherlock Holmes: A Scandal in Bohemia
 Βαθμολογία IMDb: 7,9/10
 Σκηνοθεσία: Paul Annett

Πρωταγωνιστούν: Jeremy Brett, David Burke, Gayle Hunnicutt, Wolf Kahler, Rosalie Williams, Michael Carter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...