Τετάρτη, Μαΐου 25, 2022

Ο Πέτρος Μάρκαρης παραδίδει… «Σεμινάρια φονικής γραφής» στο Πανεπιστήμιο

 

Ο Πέτρος Μάρκαρης παραδίδει… «Σεμινάρια φονικής γραφής» στο Πανεπιστήμιο

MONOPOLI TEAM

Σεμινάρια… φονικής γραφής καλείται να παραδώσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ο Πέτρος Μάρκαρης, που συμμετέχει στην τρίτη συνάντηση του κύκλου εκδηλώσεων «Διαβάζοντας για το Πανεπιστήμιο», που διοργανώνεται από το Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ, αυτή τη φορά σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας.

Η διαφορετική από τα συνηθισμένα διαβάσματα αυτή ανάγνωση για το Πανεπιστήμιο πραγματοποιείται με αφορμή το αστυνομικό μυθιστόρημά του «Σεμινάρια φονικής γραφής» (εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2018) και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27  Μαΐου 2022, ώρα 19.00, στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30), στο αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης».

Για το βιβλίο θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Εύη Πετροπούλου, ενώ θα προλογίσει η δρ Βασιλική Αλεξάνδρα Σκρεμμύδα και θα συντονίσει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Γεράσιμος Ζώρας.

Τα μυθιστορήματα του Πέτρου Μάρκαρη αποτελούν πάντα ένα επίκαιρο σχόλιο πάνω σε προβλήματα της σύγχρονης κοινωνικής συνθήκης. Στα «Σεμινάρια φονικής γραφής», ο ήρωάς του, o αστυνόμος Χαρίτος, έρχεται αντιμέτωπος με μία σειρά από εγκλήματα στον χώρο του Πανεπιστημίου. Η έρευνά του θα τον οδηγήσει σε αρχεία και η αναδίφησή του στα μονοπάτια του παρελθόντος θα ανασύρει μνήμες εμβληματικών πανεπιστημιακών μορφών. Στη σκιά τους θα αναδειχθούν σύγχρονα προβλήματα και παθογένειες, που θα κάνουν τον πρωταγωνιστή να αναρωτηθεί εάν και κατά πόσον, εντέλει, ο πανεπιστημιακός θεσμός «τροφοδοτεί το σύστημα»…


Οι εκδηλώσεις «Διαβάζοντας για το Πανεπιστήμιο», στο πλαίσιο των οποίων γίνεται η παρουσίαση, αποτελούν έναν κύκλο μηνιαίων συναντήσεων του Ιστορικού Αρχείου του ΕΚΠΑ, όπου παρουσιάζονται και συζητώνται βιβλία που αφορούν την ανώτατη εκπαίδευση και το πανεπιστήμιο.

Το Ιστορικό Αρχείο επιθυμεί να συμβάλει και με αυτόν τον τρόπο στον διάλογο για το πανεπιστήμιο, αλλά και να προβάλει την τρέχουσα βιβλιογραφική παραγωγή, επιστημονική και λογοτεχνική, γύρω από τον πανεπιστημιακό θεσμό, την ιστορία του και τη θέση του στην Ελλάδα και διεθνώς.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μια αλλιώτικη Καθαρή Δευτέρα στην τουρκοκρατούμενη Ήπειρο

  Η ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Διήγημα του  Χρήστου Χρηστοβασίλη (1862-1937) Ήμουν τότε παιδί όχι πλειότερο από οχτώ χρονών και μαθήτευα στον παπα-Αντ...