Τρίτη, Μαΐου 31, 2022

Εκατοντάδες σαρκοφάγοι και αγάλματα θεών στη Σακάρα της Αιγύπτου! (video)

 

Αίγυπτος / Εκατοντάδες σαρκοφάγοι και αγάλματα θεών στη Σακάρα! - Εντυπωσιακές φωτογραφίες

EPA

Η Αίγυπτος αποκάλυψε τη Δευτέρα έναν θησαυρό αρχαίων αντικειμένων ηλικίας περίπου 2.500 χρόνων τα οποία ανακαλύφθηκαν πρόσφατα από αρχαιολογική σκαπάνη στη φημισμένη νεκρόπολη της Σακάρα κοντά στο Κάιρο.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα παρουσιάστηκαν σήμερα σε μια αυτοσχέδια έκθεση στους πρόποδες της βαθμιδωτής πυραμίδας του Ζοζέρ στη Σακάρα, 24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καϊρου. Σύμφωνα με τον Μουστάφα Ουαζίρι, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, τα εύρημα περιλαμβάνουν 250 ζωγραφισμένες σαρκοφάγους με καλοδιατηρημένες μούμιες στο εσωτερικό τους, καθώς και 150 χάλκινα αγάλματα αρχαίων θεοτήτων και χάλκινα αγγεία που χρησιμοποιούνταν σε τελετές της Ίσιδας, της θεάς της γονιμότητας στην αρχαία αιγυπτιακή μυθολογία, όλα από την Ύστερη Περίοδο, περίπου το 500 π.Χ.

Σημειώνεται ότι η νεκρόπολη της Σακάρας, απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από τις περίφημες πυραμίδες της Γκίζας και έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco και είναι γνωστή κυρίως για την κλιμακωτή πυραμίδα του φαραώ Ζοζέρ. Το μνημείο αυτό κατασκευάστηκε περίπου 2.700 χρόνια π.Χ. από τον αρχιτέκτονα Ιμχοτέπ και θεωρείται ως ένα από τα αρχαιότερα σωζόμενα σε όλον τον κόσμο.

EPA

Ο Ιμχοτέπ, που ήταν επίσης ιατρός και σύμβουλος του φαραώ, ήταν εκείνος που «έφερε επανάσταση» στην αρχιτεκτονική του αρχαίου κόσμου, όπως είπε ο Μουστάφα Ουαζίρι, ο διευθυντής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.«Ο εντοπισμός του τάφου του Ιμχοτέπ» είναι ένας από τους βασικούς στόχους της αρχαιολογικής αποστολής που έχει ήδη ολοκληρώσει τέσσερις ανασκαφές στη Σακάρα, πρόσθεσε ο Ουαζίρι.

Σε μία από τις σαρκοφάγους βρέθηκε «ανέπαφος» και «σφραγισμένος» πάπυρος που μεταφέρθηκε αμέσως στα εργαστήρια του Αιγυπτιακού Μουσείου στην Πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου για να φυλαχθεί και να αναλυθεί. Σύμφωνα με τον Ουαζίρι, ο πάπυρος εκτιμάται ότι έχει μήκος 9 μέτρα και περιέχει ορισμένα κεφάλαια του Βιβλίου των Νεκρών.

EPA

Τα αγάλματα που ανακαλύφθηκαν αναπαριστούν τους θεούς Άνουβις, Αμούν, Μιν, Όσιρις, Ίσιδα, Νεφερτούμ, Μπαστέτ και Αθώρ, ενώ οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν και ένα ακέφαλο άγαλμα του αρχιτέκτονα Ιμχοτέπ, του κατασκευαστή της πυραμίδας της Σακάρας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.

Οι ζωγραφισμένες σαρκοφάγοι, που περιείχαν μούμιες και φυλαχτά, θα μεταφερθούν στο νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο κοντά στην Γκίζα, το οποίο οι αιγυπτιακές αρχές ελπίζουν ότι θα εγκαινιάσουν φέτος, έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές.

Βρέθηκαν επίσης διάφορα καλλυντικά και κοσμήματα καθώς και δύο ξύλινα αγαλματίδια, με επιχρυσωμένα πρόσωπα, της Ίσιδας και της Νέφθυς.

Νέφθυς - Βικιπαίδεια

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

DIDO - WHITE FLAG (Lyrics)

Ντάιντο