Τρίτη, Μαΐου 10, 2022

Ουκρανοί: Με ακροδεξιό αναθεωρητισμό απαντούν στον ρωσικό εθνικισμό (ΑΝΑΛΥΣΗ)

Πόλεμος στην Ουκρανία / Διπλωματία των κυρώσεων και πόλεμος δίχως τέλος στον ορίζοντα

Από την Κυριακάτικη Αυγή (8/5/2022) https://www.avgi.gr/sites/default/files/styles/main/public/2022-05/OUKRANIA_3.jpg?itok=plsdc8ny

[............................................]

Αντεπίθεση με ΝΑΤΟϊκά όπλα

Η Ουκρανία αυτή τη στιγμή προσπαθεί να εκπαιδεύσει όσο το δυνατόν περισσότερο προσωπικό της στα σύγχρονα ΝΑΤΟϊκά όπλα, φιλοδοξώντας να εξαπολύσει μια αντεπίθεση μέσα στις αρχές ή στα μέσα του καλοκαιριού, ενώ συνεχίζονται ακατάπαυστα οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σε υποδομές, κυρίως σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα, αεροδρόμια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, και οι σφαγές αμάχων με στόχο να αποτραπεί η άφιξη των δυτικών όπλων στην πρώτη γραμμή των μαχών στο Ντονμπάς και στη νότια Ουκρανία. Τα κοινά γυμνάσια της Λευκορωσίας και της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία φαίνεται πως μπορεί να έχουν ως στόχο τη δημιουργία αντιπερισπασμού για να κρατήσουν σε ετοιμότητα όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ουκρανικές δυνάμεις μπροστά στην απειλή νέας εισβολής από τον Βορρά και να προσφέρουν ευκαιρία στις ρωσικές δυνάμεις να εξαπολύσουν μια γενικευμένη επίθεση εναντίον των καλά οχυρωμένων θέσεων των Ουκρανών στο Ντονμπάς και στη γύρω περιοχή με στόχο την περικύκλωσή τους. Αυτή φαίνεται να αποτελεί πλέον μια πάγια στρατηγική των ρωσικών δυνάμεων, όπως δείχνει και η περικύκλωση της χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη, του Μικολάιβ και άλλων περιοχών, όπου οι Ρώσοι στοχεύουν στην εξάντληση των ουκρανικών δυνάμεων, παρά στην κατά μέτωπο αιματηρή προσπάθεια εξόντωσής τους.

Ο στρατός του Καίσαρα δεν θα πραγματοποιήσει τον θρίαμβό του στη Μαριούπολη στις 9 Μαΐου. Προς το παρόν αρκέστηκε να απομακρύνει από τους δρόμους της πόλης κάποια από τα πολλά χαλάσματα φροντίζοντας να δημιουργεί καινούρια σε άλλες πόλεις και περιοχής της Ουκρανίας.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Με ακροδεξιό αναθεωρητισμό απαντούν στον ρωσικό εθνικισμό

Η φετινή επέτειος της νίκης εναντίον του φασισμού και του ναζισμού μετατρέπεται στην Ουκρανία και στις χώρες της Βαλτικής σε ένα μπαράζ ακροδεξιού-νεοναζιστικού  εθνικισμού, ενώ η Μόσχα απαντά με εργαλειοποίηση του Πατριωτικού Πολέμου και της Σοβιετικής  Ένωσης

Ο Λέων Τολστόι δεν αρέσει στον δήμαρχο του Κιέβου και πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή πυγμαχίας Βιτάλι Κλίμτσκο όχι γιατί έγραψε μεταξύ άλλων το «Πόλεμος και ειρήνη» ή το «Άννα Καρένινα», αλλά κυρίως γιατί είναι Ρώσος. Για τον ίδιο λόγο έδωσε εντολή να κατεδαφιστεί το τεράστιο σοβιετικό μνημείο που συμβόλιζε τη φιλία των λαών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, που αναπαριστούσε έναν Ρώσο και έναν Ουκρανό εργαζόμενο. Η φετινή επέτειος της νίκης εναντίον του φασισμού και του ναζισμού μετατρέπεται στην Ουκρανία και στις χώρες της Βαλτικής σε ένα μπαράζ εθνικιστικού και ακροδεξιού-νεοναζιστικού εθνικισμού που, πέρα από τις συζητήσεις για την ΕΣΣΔ, προσβάλλει την ίδια την Ευρώπη, που έχει διαμορφωθεί πάνω στον κοινό αγώνα και στην αντιφασιστική νίκη.

Ο νεοναζιστικός αναθεωρητισμός στη Βαλτική

Η Λετονία απαγόρευσε κάθε εκδήλωση για την Ημέρα της Νίκης στις 9 Μαΐου και την αντικατέστησε με την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της Ουκρανίας, ενώ στις τρεις χώρες της Βαλτικής κάθε σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα εξοστρακίζεται ή καταστρέφεται σαν σοβιετικό και ρωσικό, με τις ισχυρές ρωσικές μειονότητες να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, μεταξύ των οποίων την αδιαφορία της δημοκρατικής Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Βρυξελλών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λετονίας μάλιστα έφθασε να χαρακτηρίζει «απειλή για την εθνική ασφάλεια» της χώρας του το μνημείο των πεσόντων Σοβιετικών στρατιωτών στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον δρόμο βέβαια είχε ανοίξει η Εσθονία, που χρησιμοποίησε σκληρή καταστολή για να απομακρύνει τον Χάλκινο Στρατιώτη από το κέντρο του Ταλίν.

Την ίδια στιγμή, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης χρηματοδοτεί με 2 εκατ. ευρώ τουριστικά προγράμματα στη Λετονία και την Εσθονία για την ανάδειξη των «Αδελφών του Δάσους», των 64 συμμοριών δωσίλογων και SS της Λετονίας και των 55 της Εσθονίας. Στις 16 Μαρτίου στη Ρίγα συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Λεγεώνα Waffen-SS.

Το τάγμα Αζόφ νίκησε τον Τολστόι

Στην Ουκρανία ο δήμαρχος της πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι η οδός που είναι αφιερωμένη στον Λέων Τολστόι θα αλλάξει όνομα και θα μετονομαστεί σε οδό Τάγματος Αζόφ, στο πλαίσιο της μετονομασίας 460 δρόμων της πόλης. Σε ό,τι αφορά το σοβιετικό μνημείο για τη φιλία των λαών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε με ικανοποίηση ότι πρώτα έπεσε το κεφάλι του Ρώσου εργαζόμενου. «Πρέπει να διώξουμε τον εχθρό, τον Ρώσο εισβολέα, από τη χώρα μας. Δεν σκοτώνεις τον αδελφό σου. Δεν βιάζεις την αδελφή σου. Δεν καταστρέφεις τη χώρα του φίλου σου. Γι’ αυτό κατεδαφίσαμε αυτό το μνημείο, που είχε φτιαχτεί κάποτε σε ένδειξη της φιλίας της Ουκρανίας και της Ρωσίας» σημείωσε ο δήμαρχος του Κιέβου στο Twitter.

Αν το γνωστό ταγμα Αζόφ θα εξοστρακίσει τον Λέων Τολστόι από τα τοπωνύμια του Κιέβου, στη Χερσώνα η Ρωσία προχωρά σε αντίστοιχη αλλαγή τόσο των τοπωνυμίων όσο και των μνημείων της πόλης.

Ο Λένιν άλλοθι του Πούτιν

Ο αντιπρόεδρος της στρατιωτικής και πολιτικής διοίκησης της περιοχής της Χερσώνας και επικεφαλής της Επιτροπής για τη Σωτηρία της Χερσώνας «Για την ειρήνη και την τάξη» Κίριλ Στρεμουσόφ ανακοίνωσε ότι θα αποκατασταθεί το μνημείο του Βλαντίμιρ Λένιν, που «καταστράφηκε από τους εθνικιστές», καθώς και τα μνημεία των στρατιωτών που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου. Προφανώς στη Χερσώνα και στις άλλες περιοχές που ελέγχει ο ρωσικός στρατός θα επιστρέψει τις επόμενες ημέρες η γιορτή για την Επέτειο της Νίκης κατά του ναζισμού στις 9 Μαΐου, προκαλώντας στην πράξη τον ουκρανικό εθνικισμό.

Σύμφωνα με τον Στρεμουσόφ, στη Χερσώνα άναψε ξανά η Αιώνια Φλόγα, το παραδοσιακό μνημείο που διατηρούν χιλιάδες πόλεις και χωριά της πρώην ΕΣΣΔ προς τιμή των πεσόντων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ αποσυναρμολογούνται και απομακρύνονται όλα τα μνημεία και σύμβολα που συνδέονται με τον ουκρανικό εθνικισμό. Ο Στρεμουσόφ δήλωσε επίσης ότι θα επιστρέψουν όλες οι ιστορικές ονομασίες στους δρόμους της πόλης, τις οποίες άλλαξαν οι «εθνικιστές» από το 2014 και μετά.

Σε πολλές τοποθεσίες που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός αναστηλώνονται τα μνημεία και οι τάφοι των Σοβιετικών στρατιωτών που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και είχαν απομακρυνθεί ή καταστραφεί από τις εθνικές και τοπικές αρχές της Ουκρανίας, ενισχύοντας την ιδεολογική και εθνικιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και την εσωτερική αντιπαράθεση στην Ουκρανία με τη διαγραφή όχι μόνο κάθε αναφοράς στον αντιναζιστικό αγώνα, αλλά ανάδειξη του δωσίλογου Στεπάν Μπαντέρα σε ηρωική μορφή του καθεστώτος του Κιέβου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ=>Πόλεμος στην Ουκρανία / Διπλωματία των κυρώσεων και ... - Avgi.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ακόμα και καθηγητές πανεπιστημίων συλλαμβάνονται στις ΗΠΑ όταν καταγγέλλουν τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

  Η Μαργαρίτα Συγγενιώτη έγραψε στο προφίλ της στο Facebook το παρακάτω σχόλιο , το οποίο ευχαρίστως προσυπογράφουμε και αναρτούμε:   «Η Νόε...