Η "συντέλεια του κόσμου" δεν ήρθε χτες, ποιοι την προκαλούν να έρθει;
Λίγες μέρες πριν από τη χτεσινή παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για την επέτειο της νίκης της 9ης Μαίου κατά της ναζιστικής Γερμανίας, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είχαν γεμίσει με εικασίες γι’ αυτά που θα έλεγε ο Πούτιν.
Ορισμένες από αυτές τις εικασίες ήταν πραγματικά τρομοκρατικές.΄Η μήπως προπαγανδιστικά τρομολαγνικές; Μεγάλα και έγκυρα ειδησεογραφικά πρακτορεία, μετέδωσαν ότι ο Πούτιν (υποτίθεται ότι) θα προειδοποιούσε για τη «συντέλεια του κόσμου», «θα κήρυττε ρητώς και επισήμως τον πόλεμο» και(εξυπακούεται ότι) «θα κήρυττε γενική επιστράτευση».
Τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Ο Πούτιν προσπάθησε να δικαιολογήσει την εισβολή του στην Ουκρανία, με αναφορές στην αντιφασιστική νίκη του 1945 και επικαλούμενος σημερινούς κινδύνους για τη Ρωσία(πχ επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς κ.α).
Τι συνέβη, τελικά; Είχαν λάθος πληροφορίες τα διεθνή πρακτορεία και έπεσαν τόσο έξω; Αυτή θα ήταν η πιο αθώα και ανώδυνη εκδοχή. Ή μήπως κάποιοι κουφιοκεφαλάκηδες δυτικοί αξιωματούχοι (Αμερικανοί και Βρετανοί) διοχετεύουν τρομολαγνικά σενάρια περί «συντέλειας του κόσμου», στο πλαίσιο του πολέμου της προπαγάνδας;
Η θεωρία ότι ο Πούτιν είναι «τρελός» και μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, δεν αντέχει σε λογική επεξεργασία. Όλοι οι ηγέτες των χωρών με τέτοια όπλα γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν θα καταστρέψουν μόνο τους αντιπάλους τους, θα καταστραφούν και οι ίδιοι. Νικητής δεν θα υπάρξει, όλοι ηττημένοι θα βγουν. Ο Πούτιν το ξέρει.
Τι επιδιώκουν, λοιπόν, οι σεναριογράφοι της καταστροφής; Όποιος παρακολουθεί στοιχειωδώς τι λένε και κάνουν οι Αμερικανοί καταλήγει εύκολα στο συμπέρασμα ότι το μόνο που δεν θέλουν είναι να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος. Το αντίθετο, φαίνεται ότι επιδιώκουν να παραταθεί, με στόχο να να ταπεινωθεί ο Πούτιν. Ο ίδιος ο Μπάιντεν το έχει πει με δύο τρόπους. Τη μία πολύ ωμά («πρέπει να φύγει από την εξουσία»), τόσο ωμά που έσπευσαν οι σύμβουλοί του να τον «διορθώσουν» και ανακάλεσε. Εσχάτως τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν είπαν ότι στόχος είναι «να αποδυναμωθεί η Ρωσία», με αποτέλεσμα να δεχτεί επικρίσεις ακόμα και από επιφανείς Αμερικανούς αναλυτές.
«Είναι άλλο πράγμα να ζητάς την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία και την αποκατάσταση της ουκρανικής κυριαρχίας και άλλο πράγμα το να ζητάς την αποδυνάμωση της Ρωσίας. Το πρώτο είναι κάτι πολύ σαφές. Το δεύτερο, από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι κάτι… αέναο», έγραψε ο Τόμας Φρίντμαν στους New York Times.
«Ελπίζω αυτός ο πόλεμος να τελειώσει με τον στρατό της Ρωσίας υποβαθμισμένο και τον Πούτιν εκτός εξουσίας. Δεν θα το έλεγα όμως ποτέ αυτό δημόσια αν ήμουν στην ηγεσία, γιατί δεν θα μου προσέφερε τίποτα και ενδεχομένως να μου κόστιζε», έγραψε ο Φρίντμαν, επικαλούμενος μια αγγλική έκφραση σύμφωνα με την οποία τα «ανοιχτά στόματα», ή αλλιώς τα πολλά λόγια, «βουλιάζουν πλοία».
Φαίνεται ότι, ανεξάρτητα από τις όποιες προθέσεις του Πούτιν, οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται για το σύντομο τερματισμό του πολέμου, διότι έχουν άλλες επιδιώξεις. Θέλουν να αποδυναμωθεί η Ρωσία και να ξεμπερδεύουν με τον Πούτιν. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν ο πόλεμος στην Ουκρανία γίνει μακροχρόνιος και η Ρωσία αιμορραγεί σε όλους τους τομείς. Έτσι πιστεύουν οι Αμερικανοί. Αλλωστε, αυτοί είναι μακριά και οι επιπτώσεις του πολέμου τούς πλήττουν λιγότερο.
Τη «νύφη» πληρώνουν, κυρίως, οι ευρωπαϊκές χώρες και αυτό έχει καταστεί πλέον ολοφάνερο παντού. Η ηγεσία των Βρυξελλών αποφασίζει το ένα πακέτο κυρώσεων μετά το άλλο, αλλά πολλές χώρες δεν ακολουθούν, γνωρίζοντας ότι, χωρίς το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, οι οικονομίες τους θα τιναχθούν στον αέρα. Ακόμα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη-πολύ πρόθυμη, κατά τα άλλα- δεν θέλει να ισχύσει καθολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς αυτό μεταφέρεται και με πλοία Ελλήνων εφοπλιστών, που θα υποστούν τεράστιες ζημιές.
Μπορεί εσχάτως να πλημμύρισαν τα μέσα ενημέρωσης με δημοσιεύματα για τους δυτικούς «φίλους του Πούτιν», με πρώτη την Ανγκελα Μέρκελ, αλλά η Μέρκελ και οι άλλοι ήξεραν πολύ καλά ότι τα οικονομικά νταραβέρια με τη Ρωσία ήταν αμοιβαία επωφελή. Και, πάντως, δεν είχαν αφήσει ποτέ τις χώρες τους χωρίς ενέργεια.
Το συμπέρασμα είναι προφανές. Τα συμφέροντα ΗΠΑ και Ευρώπης δεν ταυτίζονται. Οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών δεν μπορούν παρά να συμπορεύονται με τις ΗΠΑ εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά δεν τις συμφέρει η παράταση του πολέμου. Ο Σόλτς και ο Μακρόν έχουν κάθε λόγο να μην επιδιώκουν να απομονώσουν και να αποδυναμώσουν εντελώς τον Πούτιν, όπως θέλουν οι Αμερικανοί. Ο Μακρόν το είπε χτες στο Ευρωκοινοβούλιο: «Η ειρήνη δεν θα έρθει με την ταπείνωση της Ρωσίας». Προφανώς, διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν πρέπει να εξωθήσουν τον Πούτιν στα άκρα, αλλά να του αφήσουν οδό διαφυγής.
Οτιδήποτε άλλο δεν είναι μόνο εναντίον των συμφερόντων της Ευρώπης. Αλλά μπορεί και να γίνει επικίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη. Και τότε η «συντέλεια του κόσμου», η οποία σήμερα χρησιμοποιείται για προπαγανδιστικούς σκοπούς, μπορεί να έρθει σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Ουδείς νουνεχής άνθρωπος μπορεί διανοηθεί κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό τα «γεράκια» δεν πρέπει να αφεθούν να παίζουν με τη φωτιά. Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει σύντομα και οι Ευρωπαίοι έχουν κάθε συμφέρον να το επιδιώξουν.
Η «επόμενη μέρα» πρέπει να βρει τον Πούτιν ηττημένο (έτσι κι αλλιώς δεν έχει πετύχει όσα επιδίωκε), αλλά και τον κόσμο όρθιο, χωρίς τις στάχτες ενός παγκόσμιου ολέθρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου