Τετάρτη, Μαΐου 11, 2022

Ellinika Hoaxes /Παραπληροφόρηση κυβερνητική όσα ισχυρίστηκε ο Οικονόμου για την δήθεν έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης περί ελευθερίας του τύπου στην Ελλάδα

 https://media.ellinikahoaxes.gr/uploads/2022/05/9-5-2022-1.png

Ισχυρισμός 1:

Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ελευθερία του τύπου που εκδόθηκε το 2022, κατατάσσει την Ελλάδα σε υψηλότερη θέση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Συμπέρασμα 1:

Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο «Ελευθερία της Έκφρασης κατά το 2021» δεν περιέχει κατάταξη των χωρών-μελών του διεθνούς οργανισμού ως προς ελευθερία του τύπου.

Ισχυρισμός 2:

Γράφημα-χάρτης από την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης δείχνει την κατάσταση των ευρωπαϊκών χωρών ως προς την ελευθερία του τύπου, με τρεις χρωματικές διαβαθμίσεις που αντιστοιχούν στα επίπεδα ελευθερίας του τύπου.

Συμπέρασμα 2:

Το γράφημα προέρχεται από έκθεση του Κέντρου για τον Πλουραλισμό των ΜΜΕ και την Ελευθερία του Τύπου (CMPF) το 2021, και αποτυπώνει την κατάσταση κινδύνου ανά χώρα ως προς τις ατομικές ψηφιακές δεξιότητες, υποενότητα στην αξιολόγηση του γραμματισμού στα ΜΜΕ.

Ισχυρισμός 3:

Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι έκθεση επίσημου φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμπέρασμα 3:

Το «Συμβούλιο της Ευρώπης» είναι διεθνής οργανισμός προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με 46 κράτη- μέλη. Είναι διαφορετικός από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Δεν πρέπει να συγχέεται με το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», που είναι όργανο της ΕΕ.

Σε ιστολόγια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε ευρέως ο ισχυρισμός πως πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατατάσσει την Ελλάδα σε υψηλότερη θέση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα της ελευθερίας του τύπου. Πρόκειται για διαστρέβλωση των ευρημάτων της εν λόγω έκθεσης.

Στις 6 Μαΐου 2022 το πρωί, κυκλοφόρησαν αναρτήσεις στο Twitter από τους χρήστες Georgy Zhukov και George Mylonakis (δηλαδή τον Γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων, κ. Γεώργιο Μυλωνάκη), σύμφωνα με τις οποίες πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης δείχνει πως «η Ελλάδα βρίσκεται στον μ.ο. της ΕΕ και σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες» στο θέμα της ελευθερίας του τύπου, και πως «το Συμβούλιο της Ευρώπης κατατάσσει την Ελλάδα στη μεσαία κατηγορία της ΕΕ» .

Χρησιμοποιώντας το ίδιο γράφημα-χάρτη, την ίδια ημέρα αργότερα ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου, πραγματοποίησε την παρακάτω ανάρτηση στο Facebook, ισχυριζόμενος πως «τα πορίσματα της έκθεσης του Media Pluralism Monitor (υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης) δείχνουν ότι, όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου, η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, υπερβαίνοντας τις επιδόσεις πολλών χωρών με μεγάλη παράδοση και ταυτόχρονα υπολειπόμενη ελαχίστων».

Στιγμιότυπο που ελήφθη στις 09/05/2022 από το Facebook.

Το πρωί της 7ης Μαΐου 2022, δημοσιεύθηκαν άρθρα στις ιστοσελίδες skai.gr, iefimerida.gr, protothema.gr, με παρόμοιους ισχυρισμούς και το ίδιο κείμενο. Ανάλογους ισχυρισμούς εντοπίσαμε και σε άρθρα ιστοσελίδων όπως dikaiologitika.gr και capital.gr.

Για παράδειγμα, στο


skai.gr γράφτηκαν τα εξής:

Ελευθερία του Τύπου: Η Ελλάδα ψηλότερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες – Χάρτης
Τι δείχνει η επίσημη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σε πλήρη αντιδιαστολή με την έκθεση της ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», έρχεται η αντίστοιχη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ελευθερία του Τύπου σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Η χώρα μας βρίσκεται σε υψηλή θέση, πάνω από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Την καθιερωμένη έκθεση για την ελευθερία του Τύπου, δημοσίευσε στο τέλος Απριλίου το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στην αναλυτική έκθεση παρουσιάζεται η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για να διεξαχθούν τα συμπεράσματα και να προκύψει η κατάταξη των χωρών. Τα αποτελέσματα της έκθεσης έρχονται να διαψεύσουν πανηγυρικά αντίστοιχη έκθεση που συντάχθηκε από ΜΚΟ, κι όχι από τον επίσημο φορέα της ΕΕ, όπως οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδας, αλλά και άλλων κρατών, η διαφορά είναι εμφανέστατη. Είναι ενδεικτικό πως στην έκθεση της ΜΚΟ η Ελλάδα τοποθετούταν στην τελευταία θέση ανάμεσα στους «27», ενώ γινόταν αναφορά και στη «Βόρεια Κύπρο» – το ψευδοκράτος στα Κατεχόμενα – η οποία μάλιστα παρουσιαζόταν πάνω από τη χώρα μας.

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Διαστρέβλωση ευρημάτων έκθεσης του Συμβουλίου της ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Take My Life/Η ζωή μου είναι στα χέρια σου (1947): μια καλογυρισμένη αγγλική ταινία νουάρ

Ένας άντρας που κατηγορείται άδικα για τη δολοφονία μιας πρώην φίλης πρέπει να βασιστεί στη σύζυγό του για να κάνει το ντετέκτιβ και να βρει...