Σάββατο, Μαΐου 07, 2022

Είναι αλήθεια ότι οι Αμερικανοί χειραγωγούν τους Ουκρανούς στον πόλεμο με τη Ρωσία;

 

ΝΥΤ, νεκροί Ρώσοι στρατηγοί και Λευκός Οίκος – Τι κρύβεται πίσω από τις «αποκαλύψεις»;

Λευκός Οίκος

Οι New York Times αποκάλυψαν πριν από μερικές ημέρες (4/5) ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν τους Ουκρανούς για τον εντοπισμό και την εξόντωση Ρώσων στρατηγών στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ΝΥΤ ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σκότωσαν γύρω στους δώδεκα ανώτατους αξιωματικούς της Ρωσίας έπειτα από πληροφορίες που έλαβαν από τις ΗΠΑ. Επίσης, Αμερικανικά ΜΜΕ, μετέδωσαν πως οι Ουκρανοί κατάφεραν να βυθίσουν τη ναυαρχίδα της Μόσχας στη Μαύρη Θάλασσα, το «Moskva», χάρη σε πολύτιμες πληροφορίες επίσης από τoυς Αμερικανούς.

Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να αντιδράσει, κάνοντας λόγο για «ανευθυνότητα». «Οι ΗΠΑ παρέχουν πληροφορίες στο πεδίο της μάχης για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν τη χώρα τους… Δεν παρέχουμε πληροφορίες με σκοπό να σκοτώσουμε Ρώσους στρατηγούς», σημείωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, που δήλωσε: «Δεν παρέχουμε πληροφορίες σχετικά με τη θέση των ανώτερων στρατιωτικών διοικητών στο πεδίο της μάχης, ούτε εμπλεκόμαστε στις αποφάσεις στόχευσης του ουκρανικού στρατού».

Για το «Moskva», μιλώντας στο CNN σημείωσε πως «δεν δώσαμε στην Ουκρανία συγκεκριμένες πληροφορίες στόχευσης για το «Moskva». Δεν συμμετείχαμε στην απόφαση των Ουκρανών να πλήξουν το πλοίο, ούτε στην επιχείρηση που πραγματοποίησαν. Δεν είχαμε γνώση της πρόθεσης της Ουκρανίας να στοχεύσει το πλοίο. Οι Ουκρανοί έχουν τις δικές τους δυνατότητες συλλογής πληροφοριών για να παρακολουθούν και να στοχεύουν πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, όπως έκαναν σε αυτή την περίπτωση», ισχυρίστηκε ο Κίρμπι.

Ο Λευκός Οίκος, μπορεί να έσπευσε να διαψεύσει τα δημοσιεύματα, αλλά υπάρχει θέμα με τη στάση των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία. Πολέμου που μαίνεται. Μία ημέρα πριν την αποκάλυψη των New York Times, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, μιλώντας στη Γερουσία ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Υπάρχει σημαντικός όγκος πληροφοριών που ρέει προς την Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανοίξαμε τις στρόφιγγες». Ως τώρα η «διαρροή» απόρρητων πληροφοριών αποτελούσε μέρος αυτής της στρατηγικής. Αλλά μάλλον τώρα άλλαξαν τα δεδομένα.

Σε ανταπόκρισή του από την Ουάσιγκτον ο Τζουζέπε Σάρτσινα της Corriere della Sera αναφέρει πως στον Λευκό Οίκο σήμανε συναγερμός το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν ο στρατηγός Βαλέρι Γερασίμοφ, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, γλίτωσε την τελευταία στιγμή (αλλά ενδέχεται να τραυματίστηκε) από επίθεση των Ουκρανών στο αρχηγείο του ρωσικού στρατού στην πόλη Ιζιούμ της Ανατολικής Ουκρανίας. «Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο έσπευσαν να αποστασιοποιηθούν από την επιχείρηση», γράφει ο ιταλός ανταποκριτής.

«Ο Μπάιντεν δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι συμβάλλει στην επέκταση της σύγκρουσης και στην ολοένα πιο άμεση ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπό αυτή την έννοια, η δολοφονία στρατιωτικών ηγετών θα ισοδυναμούσε με την επιβολή μιας «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» στον ουρανό της Ουκρανίας», εξηγεί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να διατείνεται ότι οι ΗΠΑ δεν διεξάγουν έναν «proxy war», έναν πόλεμο δια αντιπροσώπων. Αλλά την ίδια ώρα εξακολουθεί να υποστηρίζει την Ουκρανία με κάθε τρόπο. Μιλώντας στην Corriere della Sera για την αντίδραση του Λευκού Οίκου στην αποκάλυψη των New York Times, ο Τσαρλς Κάπτσαν, πρώην σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν της Ουάσιγκτον, σημείωσε: «Ο Λευκός Οίκος πιθανώς θεωρεί πως εκείνο το άρθρο, γραμμένο με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή υποστηρίζοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να συνέδραμε τους Ουκρανούς να εξοντώσουν Ρώσους στρατηγούς, θα μπορούσε να καταστεί εμπόδιο στην προσπάθεια να αποτραπεί μια περαιτέρω κλιμάκωση», είπε.

Είναι ελεύθερος ο Τύπος στις ΗΠΑ; Ο Μάσιμο Γκραμελίνι, αρθρογράφος της Corriere della Sera, αναρωτιέται κατά πόσον οι ΗΠΑ διαφέρουν σε σχέση με τη Ρωσία ως προς τις ελευθερίες: αν όντως οι New York Times κατάφεραν να δημοσιεύσουν το αποκαλυπτικό άρθρο τους για την παροχή βοήθειας στους Ουκρανούς από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, τότε αυτό σημαίνει πως οι ελευθερίες εξακολουθούν να υπάρχουν. Το δημοσίευμα των ΝΥΤ που αναστάτωσε την Ουάσινγκτον.

Σε αντίθεση με όσα μετέδωσαν διεθνή ΜΜΕ, ο Μάσιμο Γκραμελίνι της Corriere della Sera υποστηρίζει ότι είναι «απολύτως απίθανο» να αποκάλυψαν ένα στρατιωτικό μυστικό οι New York Times (ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες συνδράμουν τους Ουκρανούς στον εντοπισμό και στην εξόντωση ρώσων στρατηγών), προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Τζο Μπάιντεν και της ηγεσίας του Πενταγώνου. «Ορισμένες πολυτέλειες εκχωρούνται μόνο σε δημοκρατίες, ενώ καθημερινά μας υπενθυμίζεται από δημοκρατικότατους μετα-φασίστες και μετα-σταλινιστές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα καθεστώς που σκοτώνει τις ελευθερίες», γράφει ο ιταλός δημοσιογράφος.

Οπότε, αφού δεν υφίσταται καμιά διαφορά μεταξύ του Λευκού Oίκου και του Κρεμλίνου –σύμφωνα πάντα με αυτούς τους δημοκρατικότατους μετα-φασίστες και μετα-σταλινιστές– εάν οι New York Times είχαν όντως προβεί σε μια ιδιαίτερα άβολη για την αμερικανική κυβέρνηση αποκάλυψη, ο διευθυντής τους, ο Ντιν Μπάκετ, «θα είχε ήδη συλληφθεί ή θα δυσκολευόταν να χωνέψει ένα χάμπουργκερ με πολώνιο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γκραμελίνι. Και σημειώνει:

Εάν η κατάσταση είναι διαφορετική στις ΗΠΑ σε σχέση με τη Ρωσία και όντως οι New York Times δημοσίευσαν το άκρως αποκαλυπτικό και επίμαχο άρθρο τους, τότε αυτό σημαίνει πως οι ελευθερίες, παρότι «αστικές και τυποποιημένες», εξακολουθούν να υπάρχουν κάπου, «και δεν είναι και τόσο κακές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...