Σάββατο, Σεπτεμβρίου 15, 2007

Κι όμως δεν είναι τέρας!

Είναι τόσο παρεξηγημένη και μισητή όσο κανένα άλλο σύμβολο , λόγω της υιοθέτησής της (σαν σήμερα, το 1935) από του ναζί ως επισήμου εμβλήματος του καθεστώτος τους.
Κι όμως η σβάστικα , ο πασίγνωστος «αγκυλωτός σταυρός», κουβαλάει μια πανάρχαιη ιστορία και είναι γελοίο να τη συνδέουμε αποκλειστικά με τα αιμοδιψή τέρατα που αναστάτωσαν τον πλανήτη πριν από εβδομήντα περίπου χρόνια.
Η σβάστικα είναι το ιερό σύμβολο της καλής τύχης για τους Ινδουϊστές και τους Βουδιστές, ενώ απαντάται και σε πολλούς άλλους λαούς , όπως είναι οι αρχαίοι Έλληνες και Πέρσες, οι θρυλικοί πρόγονοι των Νορβηγών, Βίκινγκς, κ.α.


Ινδουιστική σβάστικα

Ειδικότερα για τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους, η σβάστικα ονομαζόταν Γαμμάδιον (από το γράμμα Γάμμα) , Τετράσκελον ή Τετρασκέλιον και , πέρα από τις διάφορες ερμηνείες που υπάρχουν για τη σημασία του, η απεικόνισή του συνηθιζόταν ευρέως σε διάφορες επιφάνειες ως διακοσμητικό στοιχείο.
Ψηφιδωτό δάπεδο ρωμαϊκής έπαυλης , με το τετρασκέλιο στη μέση.

Εσωτερικό δάπεδο του Ιλίου Μελάθρου,
του μεγάρου δηλαδή που έκτισε ως κατοικία
στην οδό Πανεπιστημίου

ό μέγας Ερρίκος Σλίμαν.

Καρτ ποστάλ που τύπωσε το 1907 αμερικανός
εκδότης και διανεμήθηκε σε όλο τον κόσμο.
Η σβάστικα εν τω μέσω λέξεων
που συμβολίζουν θετική ενέργεια .
Στην κεφαλή της το πέταλο ως σύμβολο της καλής τύχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Angela Gheorghiu - Paei efige to traino by Manos Hadjidakis - Athens 2002

Opera Gala - Angela Gheorghiu & Roberto Alagna Athens Festival - Odeon of Herodes Atticus, 06.09.2002 Symphony Orchestra of ERT Co...