Σάββατο, Σεπτεμβρίου 22, 2007

Ένα εκδοτικό γεγονός για ένα αμφιλεγόμενο βιβλίο

Harold Bloom (1930)

Ο Harold Bloom (γεν. 1930) είναι ένας σημαντικός αμερικανός θεωρητικός της λογοτεχνίας και κριτικός. Οι απόψεις του έχουν εγείρει κατά καιρούς σφοδρότατες αντιδράσεις, διότι μένει σταθερά προσκολλημένος στην άποψη ότι η λογοτεχνία είναι ένα καθαρά αισθητικό προϊόν , που δεν επηρεάζεται ούτε από την ηθική ούτε από την πολιτική αλλά από τη λογοτεχνική παράδοση.
Η «αγωνία της επίδρασης» είναι η βάση , κατά τη γνώμη του, για τη διαμόρφωση της «ιδιοτυπίας» του μεγάλου λογοτέχνη, αυτής της ξεχωριστής δηλαδή ιδιότητας
που τον ξεχωρίζει αισθητά από τους ομότεχνούς του.
Υπό το πνεύμα αυτό ο Bloom απορρίπτει κάθε άλλη προσέγγιση του λογοτεχνικού έργου (μαρξιστική, κοινωνιολογική, φεμινιστική , μεταμοντέρνα κλπ.)
πλην της καθαρά αισθητικής.
Τις απόψεις του αυτές ο Bloom τις εξέφρασε αναλυτικά στο σπουδαίο βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1994 υπό τον τίτλο « Ο Δυτικός κανόνας. Τα βιβλία και τα σχολεία των εποχών», το οποίο μεταφράστηκε, επιτέλους, και κυκλοφορεί προσεχώς ο εκδοτικός οίκος «Τυπωθήτω-Δαρδανός».
Ο Κανόνας παραθέτει μία τεράστια λίστα συγγραφέων από τη Δυτική λογοτεχνία, τους οποίους κατατάσσει σε τέσσερις εποχές-αιώνες: 1. Θεοκρατικός Αιώνας (από την αρχαία Μέση Ανατολή έως το Μεσαίωνα), 2. Αριστοκρατικός Αιώνας ( από το Δάντη έως τον Γκέτε), 3. Δημοκρατικός Αιώνας ( 19ος αιώνας ), 4. Χαοτικός Αιώνας (20ός αιώνας).
Το ενδιαφέρον του συγγραφέα επικεντρώνεται στη κατάρτιση ενός αντιπροσωπευτικού πίνακα των αξιολογότερων συγγραφέων από το Μεσαίωνα έως και τον 20ό αιώνα, οι οποίοι ανέρχονται σε 26
(25 λογοτέχνες και ένας κριτικός- ο Σάμιουελ Τζόνσον).
Το εγχείρημα του συγγραφέα για μία αξιολογική επιλογή των σημαντικότερων λογοτεχνών μίας σχεδόν χιλιετίας ξεσήκωσε , όπως ήταν φυσικό, θύελλα αντιδράσεων.
Σε όλες αυτές ο Bloom απαντάει αδιάκοπα ότι αυτή είναι η δική του άποψη, την οποία δεν είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί κανείς, άποψη που βασίζεται στα προσωπικά του κριτήρια για τη «μεγαλοσύνη» του συγγραφέα.

ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑ BLOOM ΚΑΝΟΝΑ

1.Γουίλιαμ Σέξπιρ

2.Δάντης

3.Τζέφρι Τσόσερ

4.Μιγκέλ ντε Θερβάντες

5.Μισέλ ντε Μοντέν

6.Μολιέρος

7.Δρ Σάμιουελ Τζόνσον

8.Γ. Βόλφγκανγκ Γκέτε

9.Γουίλιαμ Γουέρντσγουορθ

10.Τζέιν Οστεν

11.Γουόλτ Γουίτμαν

12.Εμιλι Ντίκινσον

13.Τσαρλς Ντίκενς

14.Τζορτζ Ελιοτ

15.Λέον Τολστόι

16.Ερρίκος Ιψεν

17.Ζίγκμουντ Φρόιντ

18.Μαρσέλ Προυστ

19.Τζέιμς Τζόις

20.Βιρτζίνια Γουλφ

21.Φραντς Κάφκα

22.Χόρχε Λουίς Μπόρχες

23.Πάμπλο Νερούντα

24.Φερνάντο Πεσόα

25.Σάμιουελ Μπέκετ

26.Τζον Μίλτον
Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
[ Οι συγγραφείς που μάλλον θα ενταχθούν στον Κανόνα]
1. Τόμας Χάρντι
2. Άιρις Μέρντοχ
3. Γκράχαμ Γκριν
4. Ίβλιν Βο
5. Έντνα Ο' Μπράιαν
6. Ντίλαν Τόμας
7. Τζο Όρτον
8. Τομ Στόπαρντ
9. Ίταλο Καλβίνο
10. Πρίμο Λέβι
11. Ζαν-Πολ Σαρτρ,
12. Μπέρτολτ Μπρεχτ
13. Σιμόν ντε Μποβουάρ
14. Αλεξάντερ Σολζενίτσιν
15. Βάτσλαβ Χάβελ
16. Μίλαν Κούντερα
17. Σάλμαν Ρούσντι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ

Αναμνήσεις ενός μεταφραστή (2ο μέρος) ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ  sarantakos.wordpress.com Περιαυτολογίας δεύτερο μέρος.    Όπως ξέρετε οι ταχτικοί ...