Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 24, 2007

Εδώ τα καλά Ε!

Ευρώπη
Οικογένεια


Βλαβερά για τα παιδιά επτά πρόσθετα χημικά στα τρόφιμα




Πρόσθετα τροφίμων που χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε αναψυκτικά και γλυκίσματα πολυεθνικών εταιρειών διαπιστώθηκε πως προκαλούν υπερκινητικότητα στα παιδιά.
΄Οπως αναφέρουν Τα Νέα (07.09.2007), πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις για απαγόρευση των περιβόητων Ε στα τυποποιημένα τρόφιμα.
Παιδιά του Δημοτικού που εξετάστηκαν από επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον ήταν πιο ανήσυχα αφού ήπιαν ένα μείγμα έξι χρωστικών ουσιών και ενός συντηρητικού.
Ωστόσο, η βρετανική Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSΑ), η οποία χρηματοδότησε την έρευνα αυτή που διήρκεσε τρία χρόνια, απέρριψε εκκλήσεις για απαγόρευση των πρόσθετων συστατικών.
Αντ΄ αυτού, συμβούλευσε τους γονείς να αποφεύγουν τα συστατικά αυτά, αν τα παιδιά τους εμφανίζουν σημάδια υπερκινητικότητας.
Η νέα έρευνα δείχνει πως υπάρχει πράγματι σχέση ανάμεσα στα πρόσθετα τροφίμων και τα προβλήματα συμπεριφοράς, η οποία είχε εντοπιστεί ήδη από τη δεκαετία του 1970, και παράλληλα αποδεικνύει για πρώτη φορά πως τα Ε προκαλούν υπερκινητικότητα σε φυσιολογικά νήπια.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία έγινε στο Σαουθάμπτον και δημοσιεύθηκε χθες στην Επιθεώρηση «Τhe Lancet», σε 153 νήπια 3 ετών και σε 144 παιδιά 8 ετών χορηγήθηκαν καθημερινά αναψυκτικά, μερικά από τα οποία περιείχαν πρόσθετα και μερικά ψευτοφάρμακο (placebo).
Τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν δύο συνδυασμοί των χρωστικών ουσιών κίτρινο FCR (Ε110), ταρτραζίνη (Ε102), καρμοϊζίνη (Ε122), ερυθρό κοχενίλης (Ε124, γνωστό και ως κόκκινο τροφίμων 7), κόκκινο τροφίμων 17 (Ε129), κίτρινη κινολίνη (Ε104) και το συντηρητικό βενζοϊκό νάτριο (Ε211). Ανάμεσα στα αναψυκτικά που περιέχουν το συντηρητικό Ε211 είναι τα Ρepsi Μax, Fanta, Sprite και Coca Light, ενώ άλλα Ε υπάρχουν σε πολλά τυποποιημένα γλυκίσματα και κέικ.
Αμφότεροι οι συνδυασμοί που χορηγήθηκαν και στις δύο ηλικιακές ομάδες είχαν μεγαλύτερη επίδραση από το ψευτοφάρμακο. Και οι τέσσερις ομάδες εμφάνισαν αυξημένη υπερκινητικότητα (αν και στη μία η αλλαγή ήταν λίγο κάτω της στατιστικά σημαντικής). Κατά μέσο όρο, τα παιδιά εμφάνισαν περίπου το 10% των συμπτωμάτων των παιδιών που πάσχουν από Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ).
Ο καθηγητής Τζιμ Στίβενσον, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, γράφει στην Επιθεώρηση «Τhe Lancet»: «Τα ευρήματα στηρίζουν την υπόθεση ότι τα πρόσθετα τροφίμων επιτείνουν υπερκινητικές συμπεριφορές».

Η βρετανική FSΑ ανακοίνωσε πως εξέδωσε τη συμβουλή προς τους γονείς, αφού είχε διαβουλεύσεις με την ανεξάρτητη επιτροπή για την τοξικότητα, η οποία αποφάνθηκε πως οι επιπτώσεις δεν είναι τέτοιες που να δημιουργούν απειλή για τον γενικό πληθυσμό.
Ο δρ Άντριου Ουέιτζ, επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής της FSΑ, δήλωσε: «Αν ένα παιδί δείχνει σημάδια υπερκινητικότητας ή ΔΕΠΥ, τότε το να απαλειφθούν από τη δίαιτά του τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα του Σαουθάμπτον μπορεί να έχει κάποια ευεργετικά αποτελέσματα.
Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι πολλοί παράγοντες συνδέονται με την υπερκινητική συμπεριφορά στα παιδιά- γενετικοί παράγοντες, πρόωρος τοκετός, περιβάλλον, ανατροφή».
E-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: