Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 28, 2007

Για γέλια ή για κλάματα;

Στο εμπόριο η αποσυρθείσα Ιστορία της ΣΤ΄Δημοτικού



Νέα... θητεία, στα βιβλιοπωλεία αυτή τη φορά, θα κάνει το βιβλίο της Ιστορίας ΣΤ΄ Δημοτικού που αποσύρθηκε. Πληροφορίες της Καθημερινής (27/9/2007) αναφέρουν ότι το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία από εκδοτικό οίκο το προσεχές διάστημα. Το βιβλίο θα περιέχει τις διορθώσεις που έγιναν ώστε να διαφανούν οι διαφοροποιήσεις από τις προτάσεις της Ακαδημίας Αθηνών. Και αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις. Ήδη, η συγγραφική ομάδα επανεξετάζει την ηλεκτρονική του δημοσιοποίηση (πιθανότατα στην ιστοσελίδα του ΑΠΘ όπου διδάσκει η επικεφαλής των συγγραφέων κ. Μαρία Ρεπούση) λόγω του φόβου ηλεκτρονικής επίθεσης από χάκερ.

Από την άλλη, βέβαια, υπάρχουν και πολλοί υποστηρικτές του βιβλίου. Οξύτατη ήταν η αντίδραση των περίπου 1.000 πανεπιστημιακών που είχαν τοποθετηθεί υπέρ του διαλόγου για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια. Εκφράζουν λύπη «για το πρώτο δείγμα γραφής της νέας κυβέρνησης και του υπ. Παιδείας» και κάνουν λόγο για μικροκομματικές σκοπιμότητες. «Παρά την αντίθετη γνώμη της ακαδημαϊκής κοινότητας και των ιστορικών απέσυραν το βιβλίο αφού εκμαίευσαν εσπευσμένα σχετική γνώμη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Η απροσχημάτιστη περιφρόνηση των θεσμών, η προσβολή της νοημοσύνης και του έργου ακαδημαϊκών δασκάλων, η παραπλάνηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινής γνώμης και η υποχώρηση σε ακραίες πολιτικές πιέσεις εθνικιστών και αδαών περί τα επιστημονικά ζητήματα υποσκάπτει, αν δεν δυναμιτίζει από την αρχή, οποιαδήποτε απόπειρα σοβαρής πολιτικής στον εκπαιδευτικό χώρο. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να θωρακίζει τους εκπαιδευτικούς θεσμούς και όχι να τους εξευτελίζει», λένε.

Με καταιγισμό δηλώσεων καταγγέλλουν την κυβέρνηση για «οπισθοδρόμηση και συντηρητισμό» και ότι τα «άκρα βρίσκονται εγκατεστημένα για τα καλά στην κυβέρνηση» (Αντ. Λιάκος) «για «πολιτική σκοπιμότητα» (Θ. Βερέμης), για «εμπαιγμό και σκοταδισμό» (Κ. Μπόικος, ΟΛΜΕ), για «σοβαρό θεσμικό και πολιτικό ολίσθημα» και υποχώρηση σε «ακραίες και ανεύθυνες προτροπές» (Μ. Ρεπούση).

«Οι πρόοδοι της επιστήμης δεν περνούν ποτέ στο σχολείο. Είναι το πιο σημαντικό η νέα γνώση να περάσει στην εκπαίδευση», είπε στην εφημερίδα ο αν. καθηγητής στο Παν. Αιγαίου κ. Γεώργιος Κόκκινος, του οποίου το βιβλίο Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου το 2001 δεν έφτασε καν στα σχολεία λόγω αντιδράσεων. «Αλήθεια, γιατί είμαστε τόσο φοβικοί ως κοινωνία; Η αγωνία μου είναι ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το σύμπλεγμα ότι όλοι συνωμοτούν εναντίον μας», είπε.

Βέβαια, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Ο νομικός κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος είπε, μεταξύ άλλων: «Ενοχλήθηκαν, ταράχθηκαν και οργίσθηκαν τόσο η κ. Ρεπούση με τη συγγραφική της ομάδα όσο και οι υποστηρικτές του... πρώην... βιβλίου Ιστορίας κ. Αντώνης Λιάκος, Θ. Βερέμης, Στ. Πεσμαζόγλου και άλλοι, με τη γενναία και ορθή απόφαση του υπ. Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη να αποσύρει το πόνημα αυτό.

Θα ήθελα να κάνω τις παρακάτω επισημάνσεις. «Ολίσθημα» είναι η απόφαση για την απόσυρση του βιβλίου ή ο «συνωστισμός» στο λιμάνι της Σμύρνης, η «απομάκρυνση» των Ιταλών στο αλβανικό Επος, η κατοχή της Κύπρου που βαπτίζεται «διχοτόμηση» ή «διαίρεση» και οι χλωμές και φτωχές αναφορές στον ελληνισμό του Πόντου, στον Μακεδονικό Αγώνα, στους ήρωες του 1821 κ.λπ.; ». Και πρόσθεσε «θα πρέπει να μας απαντήσουν οι «προοδευτικοί» ιστορικοί που ανησυχούν για τους θεσμούς του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, ποιο ήταν το κίνητρο και ο στόχος των συγγραφέων; Ισως μας απαντήσουν: Η σταδιακή ιστορική εξομάλυνση - συμφιλίωση με την Τουρκία και τους άλλους γείτονες. Θα δεχόμουν μια τέτοια εξήγηση κάτω από δύο αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις.

Χωρίς την κακοποίηση και παραμόρφωση των γεγονότων που οδηγούν στην αποδόμηση της εθνικής μας ταυτότητας και την υπονόμευση των ιστορικών μας κεκτημένων και υπό τον όρο της αμοιβαιότητας. Ας φέρουν, λοιπόν, τα βιβλία της Ιστορίας που διδάσκονται στα σχολεία της Τουρκίας και τότε όλοι θα διαπιστώσουμε ότι οι Τούρκοι ιστορικοί όχι μόνο δεν ακολουθούν το παράδειγμα της κ. Ρεπούση, αλλά αντίθετα προκαλούν. Θα περίμενα, λοιπόν, αντί να λιθοβολούν οι καθηγητές - υποστηρικτές της κ. Ρεπούση τον πρωθυπουργό και τον υπ. Παιδείας να ζητήσουν από τους Τούρκους συναδέλφους τους να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των 340.000 Ελλήνων του Πόντου, να αποδεχθούν τον εμπρησμό και τις σφαγές της Σμύρνης. Μετά βλέπουμε.

Τέλος, στο... μικροσκόπιο των επαϊόντων έχει τεθεί και το παλαιό βιβλίο που θα αντικαταστήσει το αποσυρθέν. Στη σελίδα 27 αναφέρει ότι «Ο σουλτάνος παραχωρεί «προνόμια» στους υπόδουλους Ελληνες» και πολλοί... αναρωτιούνται εάν είναι ορθό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ

Αναμνήσεις ενός μεταφραστή (2ο μέρος) ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ  sarantakos.wordpress.com Περιαυτολογίας δεύτερο μέρος.    Όπως ξέρετε οι ταχτικοί ...