Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 19, 2007

Η ΑΠΑΙΣΙΑ ΟΨΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΔΩ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΤΟΥΡΚΙΑ
βιντεοκλίπ μίσους από τους εθνικιστές

ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ


ΕΠΤΑ μήνες μετά τη δολοφονία του Αρμένη δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ,
οι Τούρκοι εθνικιστές δεν παραδίδουν τα όπλα.
Κυκλοφόρησαν ένα τραγούδι και το βιντεοκλίπ του, το οποίο επαινεί τους δολοφόνους, προκαλώντας το κοινό αίσθημα.
Ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης διέταξε ήδη έρευνα,
αν και Τούρκοι ερευνητές εκτιμούν ότι «το κακό έχει βαθιά ρίζα».
«Οι Γιασίν δεν τελειώνουν στη Μαύρη Θάλασσα... Κανείς δεν πουλά την πατρίδα στη Μαύρη Θάλασσα... Αν κάποιος πουλήσει την πατρίδα, αμέσως η δουλειά τελείωσε...». Οι στίχοι του τραγουδιού που κυκλοφόρησε την περασμένη βδομάδα στην Τουρκία, είναι ξεκάθαροι. Ο «Γιασίν» είναι ο Γιασίν Χαγιάλ από την Τραπεζούντα, που ενθάρρυνε τη δολοφονία του Χραντ Ντινκ.

Όσο για τον Όγκιουν Σαμάστ, τον νεαρό δολοφόνο, δεν φαίνεται ότι τον ξέχασε ο δημιουργός του τραγουδιού. Τον έκρυψε μέσα στους στίχους: «Ο γκιουν» λέει κάπου στο τραγούδι, που στα τουρκικά θα πει «εκείνη τη μέρα».
Αυτός είναι και ο τίτλος του άλμπουμ.

Στο τραγούδι, που ερμηνεύει ο Ισμαήλ Τουρούτ, περνούν εικόνες από τη δολοφονία του Χραντ Ντινκ, πλάνα από υποδοχή που επιφύλαξαν οι «οπαδοί» του νεαρού δολοφόνου το βράδυ της σύλληψής του, καθώς και η εικόνα του Γιασίν Χαγιάλ να προειδοποιεί τον νομπελίστα Ορχάν Παμούκ ότι έρχεται και η σειρά του!
Για καταθέσεις θα κληθούν στην Εισαγγελία τόσο ο Τουρούτ όσο και ο στιχουργός Οζάν Αρίφ, που είναι γνωστός εθνικιστής και στενός συνεργάτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ).
«Αν είναι να γίνει δίκη, ας γίνει», δήλωσε ο Τουρούτ. «Μόλις θίξαμε το θέμα των Αρμενίων, ξεσηκωθήκατε. Όλοι γίνατε Αρμένιοι. Αλλά το 99% του λαού σκέφτεται όπως εγώ".

Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 19/9/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάζοντας στη Χάννα . To αριστούργημα του Bernhard Schlink σε audiobook ( Να σου διαβάσω ένα βιβλίο; ) και σε κινηματογραφική ταινία

Να σου διαβάσω ένα βιβλίο; Διαβαζοντας στη Χαννα του Bernhard Schlink savoirville.gr   -“Ανάγνωση, ντους, έρωτας κι έπειτα αγκαλιά στο κρεβ...