Πέμπτη, Μαΐου 12, 2022

Σενέρ Λεβέντ: Ενας λεβέντης Τουρκοκύπριος

https://img.huffingtonpost.com/asset/627115e3230000be0913afb4.jpeg?cache=ALcLS63VhK&ops=scalefit_720_noupscale&format=webp

Σενέρ Λεβέντ: Ενας λεβέντης Τουρκοκύπριος

Κώστας ΤυρογιάννηςΚώστας Τυρογιάννης

Η πρόσφατη καταδίκη του Σενέρ Λεβέντ από Τουρκικό Δικαστήριο για προσβολή του Τούρκου Προέδρου, έφερε ξανά στο προσκήνιο την ενδιαφέρουσα αυτή προσωπικότητα. Η επίδρασή του δεν έγκειται στο πόσους «ακολούθους» έχει, αλλά στο θάρρος και την επιμονή του να εκφράζει ελεύθερα την γνώμη του, μια γνώμη πάντα τεκμηριωμένη, πρωτότυπη και ριζοσπαστική. Και αποτελεί ασφαλώς στοιχείο προβληματισμού, γιατί ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος, μιλώντας την γλώσσα της αλήθειας, χωρίς φόβο και πάθος, χαρακτηρίζεται «αιρετικός» και διώκεται από την Άγκυρα και τους εντολοδόχους της στα κατεχόμενα, ενώ παράλληλα συναντά την αδιαφορία της πλειοψηφίας της σημερινής πολιτικής ελίτ, στο ελεύθερο κομμάτι της Κύπρου.

Ξεκινώντας από τις τελευταίες εξελίξεις, σημειώνουμε τα εξής:

Τον Μάιο του 2019, ο Λεβέντ φιλοξένησε στην εφημερίδα την οποία εκδίδει στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρο («Afrika») γελοιογραφία, που είχε δημοσιευτεί σε Ελληνική εφημερίδα το 2017, κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα. Η Afrika την παρουσίασε στις σελίδες της, με το σχόλιο: «Ιδωμένο με τα μάτια των Ελλήνων». Μετά από οδηγίες της Τουρκικής «πρεσβείας» προς τις Τουρκοκυπριακές «Αρχές», ο Λεβέντ και ένας ακόμα δημοσιογράφος κατηγορήθηκαν για «δυσφήμιση και προσβολή ξένου ηγέτη» (του Ερντογάν). Το τουρκοκυπριακό δικαστήριο στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο αθώωσε τους κατηγορούμενους θεωρώντας ότι το σκίτσο «δεν συνιστά προσβολή» ούτε «εξαιτίας του χάλασαν οι σχέσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους». Ίδια ήταν και η απόφαση του «επαρχιακού Δικαστηρίου», ενώ η απόφαση του «Ανώτατου Δικαστηρίου» δεν έχει ακόμα εκδοθεί.

Στο μεταξύ, ο δυσαρεστημένος από τις αποφάσεις αυτές Ταγίπ Ερντογάν, κατέθεσε την ίδια αγωγή στην Άγκυρα (παρότι, όπως αναφέρει ο Λεβέντ, σε πρόσφατο άρθρο του, κανείς δεν μπορεί να δικαστεί δύο φορές για το ίδιο αδίκημα). Η απόφαση του Τουρκικού Δικαστηρίου εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες, με την καταδίκη του Λεβέντ σε έναν χρόνο φυλάκιση, που στην συνέχεια μετατράπηκε σε εξαγοράσιμη. Η «διευκόλυνση» αυτή φαίνεται ότι συνδέεται με την βράβευση του Λεβέντ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2018, ως Ευρωπαίου πολίτη του έτους, οπότε δεν θα ήταν εύκολο για την Άγκυρα να ζητήσει την έκδοσή του ή να τον μεταφέρει δια της βίας στις τουρκικές φυλακές. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται επαγρύπνηση και προσοχή, αφού όπως έγραψε ο ίδιος, δεν προτίθεται να πληρώσει το πρόστιμο («Δεν αναγνωρίζουμε την απόφαση εκείνου του δικαστηρίου, γι’ αυτό δεν θα πληρώσουμε, αν πληρώσουμε θα την αναγνωρίσουμε»).

Ποιος είναι όμως ο εξαιρετικός κύριος Λεβέντ;

Σύμφωνα με την Wikipedia, στο λήμμα για τον Σενέρ Λεβέντ:

«Ο Σενέρ Λεβέντ (τουρκικά: Şener Levent, γεννημένος στη Λευκωσία, το 1948) είναι Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος και πολιτικός. Ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2019 με το κόμμα «Γιασεμί». Σπούδασε δημοσιογραφία στην ΕΣΣΔ. Όταν επέστρεψε από τις σπουδές του στην Κύπρο, εργάστηκε για λογαριασμό αριθμού τουρκοκυπριακών εφημερίδων. Από το 2001, εκδίδει την εφημερίδα Αφρίκα, γνωστή για τις θέσεις της εναντίον της τουρκικής κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου.»

Οι πέντε αυτές γραμμές προφανώς δεν αρκούν και στην συνέχεια θα δούμε μερικούς χρονολογικούς σταθμούς στην πορεία του, με βάση σχετικά άρθρα που δημοσιεύτηκαν από τον ξένο Τύπο (politico, guardian, le figaro, le monde).

  • 1979 έως 1990 Σύμφωνα με το βιογραφικό του στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», διατέλεσε διευθυντής σύνταξης σε διάφορες τουρκοκυπριακές εφημερίδες, ενώ από το 1990 έως το 1997 ήταν διαπιστευμένος ανταποκριτής στο εξωτερικό.

  • 1997. Εκδίδει την εφημερίδα Avrupa («Ευρώπη»). Έκτοτε, επειδή η εφημερίδα «ασχολείται με θέματα με τα οποία δεν ασχολείται καμία άλλη Τουρκοκυπριακή εφημερίδα», εκατοντάδες αγωγές έχουν υποβληθεί σε βάρος του (ενδεικτικά, όπως αναφέρει, σε μια μόνο ημέρα καταχωρήθηκαν 60 αγωγές) ενώ πολλές ήταν οι συλλήψεις και προσαγωγές του. Σημειώνεται ότι στις δίκες συνήθως εκπροσωπεί ο ίδιος τον εαυτό του, και μάλιστα με υποδειγματικό τρόπο.

  • 2001 Μετά το κλείσιμο της εφημερίδας «Ευρώπη» από τις Τουρκοκυπριακές αρχές, στην θέση της ανοίγει νέα, με τίτλο «Αφρική» (Africa).Ο Λεβέντ διευκρίνισε ότι αρχικά υπέβαλε τον τίτλο «Νέα Ευρώπη» που δεν εγκρίθηκε και ότι ο νέος τίτλος παραπέμπει στην επικρατούσα κατάσταση.

  • 2001. Γλυτώνει από τύχη δύο δολοφονικές απόπειρες εναντίον του. Πριν αποχωρήσει, ο δολοφόνος, εκνευρισμένος που δεν τον βρήκε, πυροβολεί στην πόρτα του γραφείου του, με τα σημάδια στον τοίχο να παραμένουν ακόμα. Τα συμβάντα αυτά δεν διερευνήθηκαν από τις Τουρκοκυπριακές «Αρχές».

  • 2002 Μαζί με τον συνάδελφό του Memduh Ener φυλακίζεται για δύο μήνες για προσβολή του πρώην κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

2011 Με αφορμή τις μαζικές διαδηλώσεις Τουρκοκυπρίων, κατά των μέτρων λιτότητας στα κατεχόμενα (για να μειωθεί η ετήσια χορηγία της Τουρκίας προς το μη βιώσιμο Τουρκοκυπριακό «κράτος»), στις οποίες παίρνουν μέρος πάνω από 20.000 Τουρκοκύπριοι, ο Σενέρ Λεβέντ δέχεται ξανά απειλές θανάτου, ενώ το κτίριο των γραφείων της εφημερίδας του δέχεται πυροβολισμούς.

 

Σενέρ Λεβέντ: Ενας λεβέντης Τουρκοκύπριος - HuffPost Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)