Κυριακή, Μαΐου 01, 2022

Αποθεώθηκε ο Θάνος Μήτσαλας στο εκπληκτικό κοντσέρτο του Assad για τη Νάουσα και το Ολοκαύτωμα

«Μία συγκινητική βραδιά χάρισε το βράδυ του Σαββάτου στους επίσημους προσκεκλημένους και στο κοινό τη Νάουσας η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και ο σπουδαίος διεθνούς φήμης Ναουσαίος κιθαρίστας Θάνος Μήτσαλας, που παρουσίασαν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, το κοντσέρτο 'Naousa Concerto' για κιθάρα και Συμφωνική Ορχήστρα του συνθέτη Sergio Assad.https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/5aa17f1a372b9651b3c64d01/1651295303004-OVFCR2V825JPETEFQOKT/assad+mitsalas.jpg?format=2500w

Δεν είναι πολύ σύνηθες ένας ξένος σύγχρονος συνθέτης να καταπιάνεται με ένα ιστορικό γεγονός μιας μικρής επαρχιακής πόλης, ξένης με τη δική του χώρα, να εμπνέεται από αυτό και να γράφει ένα έργο που να το αφορά αποκλειστικά.

Αυτό συνέβη στην περίπτωση του παγκοσμίου φήμης δημιουργού Sergio Assad που σήμερα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους συνθέτες για κιθάρα σε όλο τον κόσμο.

Ακούγοντας την ιστορία της πολιορκίας της Νάουσας από τους Οθωμανούς, της αντίστασής της στον τουρκικό ζυγό, των σκληρών μαχών που έφτασαν να έχουν ένα αιματηρό αποτέλεσμα, αλλά και της ολοκληρωτικής καταστροφής που ακολούθησε με την εισβολή του τουρκικού στρατού, τη σφαγή, την αιχμαλωσία ή και τελικά τη θυσία, ο διάσημος συνθέτης έγραψε το ‘Naousa Concerto’ για κιθάρα και συμφωνική ορχήστρα, που στη 200η επέτειο του ολοκαυτώματος της πόλης, κάνει παγκόσμια πρεμιέρα, απόψε στο δημοτικό θέατρο ‘Μίκης Θεοδωράκης’.

‘Ξεναγός’ του σε αυτό το ταξίδι στο παρελθόν ήταν ο Ναουσαίος σολίστ κιθάρας Θάνος Μήτσαλας, που συνεργάζεται με τον συνθέτη εδώ και χρόνια, αφού ερμηνεύει έργα του και μάλιστα έχει ηχογραφήσει ήδη αρκετούς δίσκους με τη μουσική του.

Σύμφωνα με τον σολίστ, σημαντικό μέρος του θεματικού υλικού είναι δανεισμένο από τη γνήσια ελληνική και τοπική μουσική παράδοση: τον τοπικό θρήνο της ‘Μακρινίτσας’, τον ‘Νιζάμικο’ αλλά και τον ‘Επιτάφιο του Σείκιλου’.


Τα στοιχεία αυτά, κατά σειρά παρουσίασης, όπως εμφανίζονται μέσα στο έργο είναι:

  • Η διδαχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον Αριστοτέλη (343-340 π.Χ.)

  • Το Ολοκαύτωμα και η ηρωική αντίσταση των Ναουσαίων

  • Το πολιτισμικό στοιχείο του κρασιού, σε συνδυασμό με τις ιστορικές αλλά και μυθολογικές του προεκτάσεις όσον αφορά την περιοχή

H πρώτη παρουσίαση του έργου έγινε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που βρίσκεται στη Νάουσα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ιστορικής μνήμης για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα.

Το έργο ενθουσίασε το κοινό, έχοντας μουσικές αναφορές σε τοπικά ακούσματα –Μακρινίτσα, Νιζάμικος κ.ά.- ερμηνευμένα για πρώτη φορά από συμφωνική.»

Πηγή πληροφοριών:  pena.press

Δεν υπάρχουν σχόλια: