Η Ουκρανία “μπορεί να γίνει ρωσική” !– Η εβδομάδα που θα μείνει χαραγμένη στον Ζελένσκι
Διαβάζεται σε 10'
Η αλλαγή στάσης του Τραμπ αφήνει την Ουκρανία εκτεθειμένη, με τον Ζελένσκι να προσπαθεί να διαχειριστεί τις πιέσεις για διαπραγματεύσεις, την αβεβαιότητα στο μέτωπο και το δικό του πολιτικό μέλλον.
- 16 Φεβρουαρίου 2025
- news247.gr
Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ και οι αξιωματούχοι του ανατρέπουν τρία χρόνια αμερικανικής ρητορικής για τη στήριξη του Κιέβου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ακροβατεί σε ένα τεντωμένο διπλωματικό σχοινί. Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει περάσει δύσκολες εβδομάδες τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά αυτή μπορεί να είναι από τις χειρότερες.
Τη Δευτέρα, σε μια ωριαία συνέντευξη στον Guardian από το γραφείο του στο Κίεβο, ο Ζελένσκι φαινόταν συγκρατημένα αισιόδοξος. Δήλωσε πως είχε λάβει «θετικά μηνύματα από τους Αμερικανούς» σχετικά με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις. Η ομάδα του εργαζόταν για να καθοριστεί ημερομηνία συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ και ήταν σίγουρος ότι ο Αμερικανός πρόεδρος κατανοούσε τη σημασία του να συντονίσει τη θέση του με το Κίεβο πριν μιλήσει με τη Ρωσία.
Η αλλαγή στάσης του Τραμπ που σόκαρε το Κίεβο
Το κύριο μήνυμα του Ζελένσκι, το οποίο επανέλαβε αρκετές φορές στη συνέντευξη, ήταν πως η Ουκρανία χρειαζόταν τις ΗΠΑ να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην επιβολή οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας. Αν το ΝΑΤΟ δεν μπορούσε να δεχτεί την Ουκρανία ως μέλος, τότε η χώρα χρειαζόταν τουλάχιστον εγγυήσεις τύπου ΝΑΤΟ που θα απέτρεπαν τον Βλαντίμιρ Πούτιν από το να επιστρέψει για να καταλάβει περισσότερα εδάφη στο μέλλον. «Εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς την Αμερική δεν είναι πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας», είπε ξεκάθαρα.
Όμως, η πραγματικότητα μιας δεύτερης θητείας του Τραμπ ήρθε απότομα. Μέχρι την Τετάρτη, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, είχε αποκλείσει τόσο την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ όσο και οποιονδήποτε ρόλο των ΗΠΑ στην επιβολή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Λίγο αργότερα, σε μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση, ο Τραμπ δήλωσε πως είχε πραγματοποιήσει 90λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν και, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ανέτρεψε τρία χρόνια αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Στο Κίεβο, οι ανακοινώσεις του Τραμπ έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία. Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον πόλεμο της Ουκρανίας ως «κακή επιλογή», υπονοώντας ότι το Κίεβο είχε επιλέξει να δεχτεί εισβολή. Παράλληλα, αρνήθηκε να πει ότι η Ουκρανία θα ήταν ισότιμος εταίρος στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις, υποβάθμισε τη δημοτικότητα του Ζελένσκι και επανέλαβε ότι η προτεραιότητά του ήταν η επιστροφή των αμερικανικών χρημάτων που είχαν δαπανηθεί για την Ουκρανία. Ανέφερε αριθμούς που φαίνονταν αυθαίρετοι και ενίσχυσε τη θέση του Χέγκσεθ ότι η Ουκρανία δύσκολα θα αποκαθιστούσε την εδαφική της ακεραιότητα. Μάλιστα, υπαινίχθηκε ότι η Ρωσία ίσως δικαιούται να κρατήσει τα κατεχόμενα εδάφη επειδή «πήραν πολλή γη και πολέμησαν για αυτή».
Η πιο προκλητική δήλωση του Τραμπ ήταν σε τηλεοπτική συνέντευξη, όπου είπε ότι η Ουκρανία «μπορεί να γίνει ρωσική κάποια μέρα, μπορεί και να μη γίνει». Ο Ζελένσκι βαδίζει σε μια δύσκολη διπλωματική ισορροπία, αναφέρει ο Guardian. Ξέρει ότι, αν αρχίσει έστω και να επικρίνει διακριτικά τον Αμερικανό πρόεδρο, η κατάσταση για τη χώρα του μπορεί να γίνει ακόμη πιο δύσκολη. Τη Δευτέρα, έκανε προσεκτικές δηλώσεις, αποκαλώντας τον Τραμπ «αποφασιστικό». Την Παρασκευή, στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, επανέλαβε την ίδια φράση, παρότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος JD Vance δεν ανέφερε καν την Ουκρανία στην ομιλία του.[..................................]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου