Το Ισραήλ παραδίδει την Ουκρανία στον Πούτιν
Του Αρη Χατζηστεφάνου*
Ένας διπλωματικός έρωτας δεκαετιών φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος του με την απόφαση του Ισραήλ να καταψηφίσει το ψήφισμα της Ουκρανίας στον ΟΗΕ με το οποίο το Κίεβο ζητούσε την καταδίκη της Ρωσικής εισβολής.
Israel also voted against Ukraine.
Any comment from the “pro-Ukraine pro-Israel brigade”? https://t.co/DLS8AV9MK6
— Owen Jones (@owenjonesjourno) February 24, 2025
Οι κρατικές και παρακρατικές σχέσεις των δυο χωρών είχαν γίνει ιδιαίτερα ένθερμες μετά την ανατροπή της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς, όταν το Ισραήλ άρχισε να στέλνει οπλισμό στην Ουκρανία γνωρίζοντας ότι φτάνει και στα χέρια ναζιστικών ομάδων που στο παρελθόν στρέφονταν εναντίον Εβραίων, όπως το τάγμα Αζόφ.
Σύμφωνα μάλιστα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz βετεράνοι του Ισραηλινού στρατού συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια του Κιέβου, που οδήγησαν στην ανατροπή του Γιανουκόβιτς. Μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, ένα πρώην μέλος της ισραηλινής ταξιαρχίας πεζικού Givati, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ηγούνταν ομάδας 40 ατόμων – μεταξύ των οποίων αρκετοί Ισραηλινοί πρώην στρατιώτες. Ο επονομαζόμενος Delta αποκάλυψε ότι η ομάδα του, υπό την ονομασία «οι κυανόκρανοι», δρούσε υπό τις εντολές του νεοφασιστικού κόμματος Svoboda, το οποίο μέχρι πρότινος ονομαζόταν εθνικοσοσιαλιστικό.
Ο Νετανιάχου άλλωστε στην τελευταία επίσημη επίσκεψή του στο Κίεβο δεν φάνηκε να ενοχλείται από το γεγονός ότι ακούγονταν συνθήματα των φιλοναζιστικών κι αντισημιτικών εθνικιστικών ουκρανικών δυνάμεων του Β’ Παγκοσμίου. Όπως εξηγούσαμε τότε «ο πρόεδρος Ζελένσκυ φώναξε «Δόξα στην Ουκρανία!» [Слава Україні, Slava Ukrayini], με τους στρατιώτες της προεδρικής φρουράς να του απαντούν εν χορώ «Στους Ήρωες Δόξα!» [Героям слава, Heroyam slava]. Τα λόγια αυτά πρωτοχρησιμοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1930 από τον Οργανισμό Ουκρανών Εθνικιστών [OUN] και το στρατιωτικό σκέλος του, τον Ουκρανικό Αντάρτικο Στρατό [UPA], οργανώσεις που αργότερα συνεργάστηκαν με τους Ναζί κατακτητές στην εξόντωση Πολωνών και Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Η στήριξη του Νετανιάχου προς τις ναζιστικές ομάδες της Ουκρανίας δεν αποτελούσε μια παραφωνία για το ισραηλινό κράτος και τους μηχανισμούς προπαγάνδας του σε όλο τον κόσμο. Όπως εξηγούσε ο Ανδρέας Κοσιάρης, το Anti-Defamation League (ADL) πραγματοποιούσε μια απόπειρα χυδαίου ιστορικού αναθεωρητισμού. Συγκεκριμένα ο Ντέιβιντ Φίσμαν, καθηγητής Εβραϊκής Ιστορίας στην Εβραϊκή Θεολογική Σχολή της Νέας Υόρκης, μιλώντας στο ADL υποστήριζε ότι ο UPA (σ.σ: Ουκρανικός Αντάρτικος Στρατός) «συμμάχησε με τη Ναζιστική Γερμανία κατά της Σοβιετικής Ένωσης για τακτικούς — όχι ιδεολογικούς — λόγους». Να σημειωθεί ότι η OUN είχε ξεκινήσει τα πογκρόμ εναντίον των Εβραίων πολύ πριν την έναρξη του Β’ΠΠ. Ήδη τουλάχιστον από το 1935 έσπαγαν καταστήματα Εβραίων και έκαιγαν σπίτια Εβραϊκών οικογενειών. Το 1936 διένειμαν φυλλάδια που έγραφαν τα εξής: «Προσοχή! Σκοτώστε και δείρτε τους Εβραίους για τον Ουκρανό μας ηγέτη Σιμόν Πετλιούρα [σ.σ: Ακροδεξιός Ουκρανός που είχε δολοφονηθεί το 1926 στο Παρίσι από τον Εβραίο αναρχικό Σολόμ Σβάρτζμπαρντ]. Οι Εβραίοι πρέπει να αφαιρεθούν από την Ουκρανία. Ζήτω το ουκρανικό κράτος!»
Ενώ λοιπόν το Ισραήλ δεν είχε κανένα πρόβλημα να στηρίζει ναζιστικές ομάδες και να ξεπλένει τα εγκλήματα συνεργατών του Χίτλερ εναντίον των εβραίων εγκατέλειψε αμέσως τον ουκρανικό λαό απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα όταν το ζήτησε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ένα καλό μάθημα και για όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών που νομίζουν ότι η στρατηγική συμμαχία τους με το Ισραήλ είναι «γραμμένη στην πέτρα» και το Ισραήλ δεν θα τις πετάξει σαν στημένες λεμονόκουπες όπως κάνει τώρα και με την Ουκρανία. Μια υπόθεση που ίσως έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος αν συνυπολογίσουμε την εξουσία που μπορεί να ασκεί το Τελ Αβίβ σε Έλληνες πολιτικούς μέσω των εφαρμογών υποκλοπών που επέτρεπε να χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου