Τετάρτη, Φεβρουαρίου 26, 2025

Ο χρυσός θησαυρός του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής


1.Στην Κομοτηνή εκτίθεται ένα αδιανόητο και (σχεδόν) μοναδικό στον κόσμο εύρημα



Λέξεις: Τάσος Παπαδόπουλος

parallaximag.gr

Στο αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής εκτίθεται ένα αδιανόητο και (σχεδόν) μοναδικό στον κόσμο εύρημα.

Πρόκειται για τη χρυσή προτομή του αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου, που βρέθηκε στην Πλωτινόπολη, δηλαδή δίπλα κυριολεκτικά στο Διδυμότειχο του Έβρου.

Η εξαιρετικά σπάνια αυτή χρυσή προτομή ήταν στερεωμένη σε κοντάρι, ώστε να μπορεί να περιφέρεται από τους imaginiferi (αυτούς που φέρουν τo αυτοκρατορικό είδωλo/εικόνα ) του ρωμαϊκού στρατού.

Η ιστορία της εύρεσης της είναι πραγματικά κινηματογραφική. Αποτελεί εύνοια της τύχης που το μοναδικό αυτό έργο τέχνης επέζησε (σχεδόν) ατόφιο μέχρι τις μέρες μας.

Πρόκειται για ένα έκθεμα που μόνο και μόνο για αυτό, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τα άλλα εκθέματα του μουσείου, αξίζει λόγω της μοναδικότητας του να ταξιδέψει κανείς στην Κομοτηνή για να το δει από κοντά.

Βέβαια, στο νέο βυζαντινό μουσείο του Διδυμότειχου, έχει στηθεί μία κενή προθήκη που περιμένει να υποδεχθεί αυτή ακριβώς τη χρυσή προτομή. Ένα μάλλον δίκαιο αίτημα θα έλεγα…

Οι αρχαιοφύλακες του μουσείου Κομοτηνής με ενημέρωσαν ότι εντός του έτους το μουσείο θα κλείσει για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα για λόγους ανακαίνισης, οπότε αν σας βγάλει ο δρόμος σας στην Κομοτήνη θα πρέπει να σπεύσετε άμεσα στο μουσείο.

Άσχετο αλλά φεύγοντας από το μουσείο μου ήρθαν στο μυαλό κάποιοι στίχοι του Γιάννη Αγγελάκα…

…Έχω έναν ήλιο χλωμό στη φορμόλη

Μια καρδιά που διψάει σαν καμένο χωράφι

Και περιφέρομαι από πόλη σε πόλη

Μ’ ένα κεφάλι γεμάτο χρυσάφι…

*Ο Τάσος Παπαδόπουλος είναι αρχαιολόγος και ξεναγός

 2. Προτομή του Σεπτιμίου Σεβήρου


 Εντυπωσιακή ολόχρυση προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτιμίου Σεβήρου (193-211 μ.Χ.). Λείπει μικρό κομμάτι από το πρόσθιο αριστερό τμήμα της, ενώ ένα άλλο είναι συγκολλημένο. Το μέγεθός της είναι λίγο μικρότερο από το φυσικό και είναι κατασκευασμένη με την τεχνική της σφυρηλάτησης. Ο αυτοκράτορας εικονίζεται γενειοφόρος να φοράει φολιδωτό θώρακα με γοργόνειο στο στήθος. Τα μαλλιά του είναι διαμορφωμένα σε ελλειψοειδείς βοστρύχους και αποδίδονται διαφορετικά από τη γενειάδα. Το πρόσωπό του είναι ευρύ, τα μάτια μεγάλα, και η ίριδά τους δηλώνεται με χάραξη. Ίχνη χαλκού στο πίσω μέρος δείχνουν ότι η προτομή ήταν στερεωμένη σε κοντάρι, όπως οι προτομές και άλλων αυτοκρατόρων που τις κρατούσαν οι "imaginiferi" του ρωμαϊκού στρατού σαν ένα είδος λαβάρου. Τα πορτραίτα αυτά ήταν μέσο έκφρασης της αυτοκρατορικής εξουσίας και αποτελούσαν ταυτόχρονα εικόνες λατρείας του αυτοκράτορα-θεού στις μακρινές επαρχίες του κράτους. Το γλυπτό βρέθηκε τυχαία κατά την εκσκαφή στρατιωτικού ορύγματος. Πηγή:odysseus.culture.gr 


Στοιχεία εκθέματος
Χρονολόγηση: Ρωμαϊκή περίοδος, τέλη 2ου αι. μ.Χ. - αρχές 3ου αι. μ.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Διδυμότειχο, Λόφος Αγία Πέτρα (Πλωτινόπολη).
Διαστάσεις: πλάτος: 0,24 μ., ύψος: 0,26 μ., βάρος: 950 γρ.
Υλικό: Χρυσός
Αριθμός Ευρετηρίου: ΑΓΚ 207
 
   
  Ενδεικτική Βιβλιογραφία
 
Βαβρίτσας Α., "Χρονικά", ΑΔ 21, Β2, (1966), 377
 
Βαβρίτσας Α., "Χρυσή προτομή εκ Διδυμοτείχου", ΑΑΑ 1, (1968), 194-197
 
Παπαδόπουλος Στ., Διδυμότειχο: ιστορία, μνημεία, πολιτισμός, Διδυμότειχο, 1990, 29
 
Τριαντάφυλλος Δ., Θράκη, Αλεξανδρούπολη, 1994, 136

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Seasons of Dance : Autumn 🍂 - Max Richter / Imre and Marne Van Opstal -...

Τέσσερις εποχές, τέσσερις χορογραφίες, τέσσερα τοπία, τέσσερα χορευτικά ντουέτα, τέσσερις καταστάσεις του ερωτευμένου ζευγαριού: Οι Εποχές τ...