Τρίτη, Νοεμβρίου 30, 2021

Το ΕΣΡ βγήκε για λίγο από την τρίχρονη χειμερία νάρκη του

ΕΣΡ / Πρόστιμο στο Dion TV μετά από τρία χρόνια για προσβολή στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα!



Χρηματική ποινή ύψους 15.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό της Κατερίνης, ο οποίος παραβίασε την «υποχρέωση σεβασμού αναφερόμενου προσώπου», του τότε πρωθυπουργού

Κύρωση ύψους 15.000 ευρώ επέβαλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης σε τηλεοπτικό σταθμό της Κατερίνης, ο οποίος παραβίασε την «υποχρέωση σεβασμού αναφερόμενου προσώπου», συγκεκριμένα του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με το ΕΣΡ, ο παρουσιαστής της εκπομπής «Ευ ζην» Ευγένιος Παπαδόπουλος, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ" Β ΜΕΡΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 29-09-2020 - Dion TVστον τηλεοπτικό σταθμό Dion TV (με «πρόεδρο» τον Πλάτωνα Τασκουνίδη), «υπέπεσε στο (διοικητικό) αδίκημα της προσβολής προσώπου, και δη διά της προβολής συκοφαντικού ισχυρισμού (ήτοι με την επίκληση δυσφημιστικού γεγονότος εν γνώσει της αναληθείας του), αφού, χωρίς την αναφορά οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου, και χωρίς τη διατύπωση οποιουδήποτε στοιχειωδώς λογικού συλλογισμού, εμφάνισε το κατ’ εξοχήν αρμόδιο και υπεύθυνο πρόσωπο για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της διεθνούς υπόστασης της χώρας (πρβλ. άρθρο 138 Π.Κ.) 'να μην έχει πρόβλημα με τη διαίρεση και την απώλεια εθνικών εδαφών' (ανεξάρτητα από την εν γένει υβριστική διάθεση και την απροκάλυπτη εμπάθεια που επεδείχθη κατά τη συγκεκριμένη εκπομπή)».

Στην εκπομπή, ο παρουσιαστής Ευγ. Παπαδόπουλος συνομιλούσε με τον Αντώνη Παπαδόπουλο, πρώην πρόεδρο της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, των «ανταλλαγμάτων» που επρόκειτο να ζητήσουν οι Τούρκοι και πόσο διατεθειμένος ήταν ο πρωθυπουργός να τα δεχθεί. «Έχουμε έναν Έλληνα πρωθυπουργό, έναν πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο οποίος μέχρι τώρα έδειξε ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα με τη διαίρεση και με την απώλεια εθνικών εδαφών» ακούστηκε, μεταξύ άλλων.

Η επίμαχη εκπομπή μεταδόθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019, η καταγγελία στο ΕΣΡ πήρε αριθμό Πρωτοκόλλου στις 13 Φεβρουαρίου, ο φάκελος όμως σχηματίστηκε οκτώ μήνες αργότερα, στις 10 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, για να διεκπεραιωθεί από την ειδική επιστήμονα μόλις επτά ημέρες αργότερα, στις 17 Οκτωβρίου 2019.

Ένα χρόνο αργότερα, συνήλθε σε διάσκεψη για τη συζήτηση της υπόθεσης η Ολομέλεια του ΕΣΡ, στις 19 Νοεμβρίου 2020, και μετά από ακόμη έναν χρόνο, στις 29 Νοεμβρίου 2021, χθες, δημοσίευσε την απόφασή της.

ΕΣΡ / Βαρύ πρόστιμο για τηλεοπτική «ρητορική μίσους» από τον Βελόπουλο

Κ. Βελόπουλος: «Η κρέμα Βυζαντινόν βάζει τέλος στον κορονοϊό» - YouTube

Κύρωση 20.000 ευρώ στο Alert TV για την εκπομπή «Κόντρα και Ρήξη» επειδή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης παραβίασε τις διατάξεις περί ρητορικής μίσους

Μία από τις σπάνιες φορές που ο νόμος για τη «ρητορική μίσους» και τη «δυσμενή διάκριση έναντι των μεταναστών» εφαρμόζεται από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αφορά εκπομπές του Κυριάκου Βελόπουλου. Πρόκειται για εκπομπές «Κόντρα και Ρήξη» από το περιφερειακό κανάλι της Αττικής Alert TV, που μεταδόθηκαν στις 1 και 2.10.2019 απογευματινές ώρες, μεταξύ 5 και 6. Η κύρωση που επέβαλε η Ανεξάρτητη Αρχή ήταν 20.000 ευρώ.

Το ΕΣΡ διαπίστωσε ότι στη διάρκεια της εκπομπής που παρουσιάζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης -ένα σύμπλεγμα διαφημιστικών μηνυμάτων για αλοιφές και βότανα ανακατεμένα με ρατσιστικό και φοβικό λόγο- ο σταθμός μετέδωσε «ρητορική μίσους και δυσμενούς διακρίσεως εις βάρος μεταναστών (και δη στη βάση της εθνοτικής αυτών καταγωγής) τελώντας έτσι εξακολουθητικώς και εκ προθέσεως το οικείο διοικητικό αδίκημα» (σ.σ.: παραβίασε τις διατάξεις περί ρητορικής μίσους και δυσμενούς διάκρισης έναντι μεταναστών).

Συμπληρώνει δε το ΕΣΡ ότι «δεν ασκεί δε έννομη επιρροή, άγουσα σε άρση της ευθύνης της εγκαλουμένης, (σ.σ.: Alert TV) ο ισχυρισμός αυτής ότι τα ως άνω μεταδοθέντα από τον σταθμό της αποτελούν και πολιτικές θέσεις του παρουσιαστού των εκπομπών».

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΣΡ, στην εκπομπή ακούστηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

* «Εμείς είμαστε πατριώτες  Έλληνες. Αγαπάμε την πατρίδα μας. Και για εμάς είναι λαθροεισβολείς».

* «Οι αλλοδαποί αυτοί, οι λαθροεισβολείς, θα καταστούν και πλειοψηφία γιατί γεννοβολούν 3 και 4 παιδιά. Θα τελειώσουν την Ελλάδα. Μην τους το επιτρέπετε. Εγκληματούν εις βάρος του έθνους».

* «Σε ακατοίκητα νησιά! Εκεί να τους πάνε!».

* «Ανά πάσα ώρα και στιγμή, αν γίνει το μοιραίο (χτυπά ξύλο), να είστε βέβαιοι ότι θα κάψουν ζωντανούς κάποιους. Θα βιάζουν γυναίκες αν είναι προβοκάτορες και αν είναι πράκτορες των τουρκικών συμφερόντων. Γιατί δεν ξέρουμε ποιοι είναι».

Το κανάλι δέχθηκε επίσης κύρωση επιπλέον 15.000 ευρώ για παραπλάνηση κοινού σε σχέση με θεραπευτικές ιδιότητες σκευασμάτων με τα ονόματα: Αρθροπόν, Απαλυντικόν, Βυζαντινόν, Διαχρονικόν, Παραδοσιακόν κ.λπ., τα οποία προωθούσε ο Κυρ. Βελόπουλος υποστηρίζοντας «τέρμα ο πόνος»!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: