Παρασκευή, Νοεμβρίου 19, 2021

ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ

Δείκτης DESI: Στασιμότητα σημαίνει το ψηφιακό άλμα του Πιερρακάκη

Δείκτης DESI: Στασιμότητα σημαίνει το ψηφιακό άλμα του Πιερρακάκη


Παρά τις πομπώδεις δηλώσεις του Κυριάκου Πιερρακάκη περί ψηφιακού άλματος στο μέλλον, εδώ και δύο χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση από το τέλος στον δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI).

Ο δείκτης DESI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρακολουθεί «την ψηφιακή πρόοδο των κρατών μελών» το 2021 καταγράφει την Ελλάδα ότι στην τρίτη θέση από το τέλος ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωζώνης στον τομέα της Ψηφιακής Οικονομίας και Διακυβέρνησης, συγκεντρώνοντας 37,3 πόντους έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου που βρίσκεται στο 50,7 και κάτω από τη βάση σε όλες τις παραμέτρους (ανθρώπινο κεφάλαιο, συνδεσιμότητα, ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας και ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες).

Ειδικότερα, η Ελλάδα στο ανθρώπινο δυναμικό συγκεντρώνει 41 μονάδες έναντι του ευρωπαϊκού μ.ο 47,1 και κατατάσσεται 21η ενώ σε όλους τους δείκτες παραμένει στάσιμη (πλην της απασχόλησης των γυναικών). Ως προς τη συνδεσιμότητα η χώρα είναι τελευταία συγκεντρώνοντας 37,7 βαθμούς έναντι των 50,2 της Ε.Ε., παρόλο που έχει υπάρξει σαφής βελτίωση στην ετοιμότητα υποδοχής του 5G όπου η χώρα βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (99% έναντι 51%). Όσο αναφορά την ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας η Ελλάδα βρίσκεται στην 22η θέση με 28,5 βαθμούς έναντι των 37,6 της Ε.Ε., όπου οι κύριοι δείκτες, όπως η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τις επιχειρήσεις, παραμένουν στάσιμοι και κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου πλην της τεχνικής νοημοσύνης και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Τέλος, οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες που είναι και το «ατού» της κυβέρνησης καθιστούν τη χώρα προτελευταία, στην 26η θέση με 41,9 βαθμούς έναντι των 68,1 της Ε.Ε.

Επίσης, στην έκθεση σημειώνεται με νόημα πως παρά τις προσπάθειες αναβάθμισης των υπηρεσιών του κράτους προς τους πολίτες (βλ. gov.gr), «η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων παραμένει αργή. Απαιτούνται διαρθρωτικά μέτρα για τη δημιουργία περιβάλλοντος ευνοϊκού προς την ψηφιακή καινοτομία (π.χ. κόμβοι ψηφιακής καινοτομίας) με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ)».

Η παραπάνω έκθεση αποδομεί το αφήγημα της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, περί ψηφιακού άλματος της χώρας. Ο ευρωπαϊκός δείκτης DESI τελικά αποδεικνύει ότι το μόνο που επιτεύχθηκε είναι η στασιμότητα, αφήνοντας πίσω χώρες όπως η Βουλγαρία (η διαφορά είναι μόλις 0,5 βαθμοί) και η Ρουμανία. Την ίδια στιγμή έργα (επί υπουργίας Νίκου Παππά) όπως η εκτόξευση μικροδορυφόρων στο διάστημα έχουν «παγώσει» ώστε να εμφανιστούν «ξαφνικά» στο Ταμείο Ανάκαμψης για να λάβουν προφανώς καινούργιο «ιδιοκτήτη».

Τηλεπικοινωνίες από την «εποχή» του χαλκού

Η κατάσταση στις εγχώριες τηλεπικοινωνίες είναι γνωστή. Η Ελλάδα είναι η πρώτη σε κόστος σε τιμές καταναλωτή και τελευταία σε ταχύτητες. Το ολιγοπώλιο που έχει σχηματιστεί δεν οφείλεται προφανώς στην υπουργία Πιερρακάκη αλλά οι επενδύσεις δεν έχουν προφανώς αυξηθεί με τέτοιο ρυθμό ώστε να αγγίξουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ενώ οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών από τη μεριά τους ευαγγελίζονται επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ καιρό τώρα, αυτές παραμένουν άφαντες, η αύξηση της διαθεσιμότητας του δικτύου οπτικής ίνας περιορισμένη και ο ανταγωνισμός εντός της αγοράς σχεδόν ανύπαρκτος. Αφού ο ΟΤΕ (της Deutsche Telekom) συνεχίζει να κυριαρχεί στην αγορά με τη Wind και τη Vodafone να ακολουθούν χωρίς να θέλουν ή να μπορούν να διεκδικήσουν διεύρυνση ή μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, συμπαρασύροντας τη ποιότητα προς τα κάτω και το κόστος προς τα πάνω για τον καταναλωτή.

 Digital Economy and Society Index (DESI) 2020: Questions and

DESI | Shaping Europe's digital future - europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ταράν τλαν…

  Το νέο τραγούδι του Αργύρη Μπακιρτζή βγήκε από μια άλλη εποχή parallaximag.gr 1–2 λεπτά Κυκλοφόρησε το νέο τραγούδι του Αργύρη Μπακιρτζή, ...