Σάββατο, Νοεμβρίου 27, 2021

Γιατί κλαίει και θρηνεί ο Μητσοτάκης , αδέλφια;

Βενεζουέλα: Συντριπτική νίκη της κυβέρνησης Νικολά Μαδούρο στις (αδιάβλητες) περιφερειακές εκλογές

Θρίαμβος της κυβέρνησης στις εκλογές της Βενεζουέλας

Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε το κυβερνών PSUV του Νικολάς Μαδούρο στις 20 από τις 23 Πολιτείες της χώρας, ενώ κέρδισε και τη μάχη για τη δημαρχία του Καράκας. ● Πάνω από το προσδοκώμενο η συμμετοχή στις κάλπες. ● Απομονωμένος και εκτεθειμένος ο Γουαϊδό, που επιμένει να καλεί σε αποχή.

Σαρωτική νίκη με την επικράτηση σε 20 από τις 23 Πολιτείες και στη δημαρχία της πρωτεύουσας Καράκας πέτυχε το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα (PSUV) στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της Βενεζουέλας.

Στην πρώτη αναμέτρηση όπου μετείχε η αντιπολίτευση από το 2017 και στις οποίες μετά από 15 χρόνια συμμετείχαν παρατηρητές της Ε.Ε., των Ηνωμένων Εθνών και του Κέντρου Κάρτερ, «η αντιπολίτευση επιβεβαίωσε την κρίση της και ο τσαβισμός επικύρωσε την κυριαρχία του», όπως σημειώνει το BBC.

Ενα από τα μεγάλα στοιχήματα, η συμμετοχή να ξεπεράσει το 31% που σημειώθηκε στις βουλευτικές του 2020, κερδήθηκε καθώς αυτή έφτασε στο 41,8%, την ώρα που τα εκατομμύρια Βενεζουελανοί που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα λόγω της κρίσης συνιστούν κάπου το 20% του εκλογικού σώματος.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο χαιρέτισε «τον θρίαμβο» και έκανε έκκληση «σε νικητές και μη νικητές να σεβαστούν το αποτέλεσμα, να προχωρήσουμε τον πολιτικό διάλογο και την εθνική ενότητα».

Καλώντας τους τρεις πολιτικούς της αντιπολίτευσης που κέρδισαν το αξίωμα του κυβερνήτη «να δουλέψουμε μαζί», αναφέρθηκε στις προκλήσεις εν μέσω των αμερικανικών κυρώσεων, δηλώνοντας πως «θα συνεχίσουμε να διορθώνουμε ό,τι πρέπει να διορθωθεί».

Εν αναμονή της προκαταρκτικής έκθεσης που θα δημοσιοποιήσει σήμερα η αποστολή παρατηρητών της Ε.Ε., μουδιασμένες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Ο πρώην προεδρικός υποψήφιος, ο Ενρίκε Καπρίλες, δήλωσε πως αναμένει το σύνολο των αποτελεσμάτων για να κάνει απολογισμό, ενώ ο ηττημένος υποψήφιος για τη δημαρχία του Καράκας, Τομάς Γουανίπα, εκτίμησε πως «το μήνυμα είναι πως πρέπει να ξανασκεφτούμε τη στρατηγική μας».

Τα αποτελέσματα συνιστούν πλήγμα για την αντιπολίτευση, που επέστρεψε στις κάλπες αφού είχε μποϊκοτάρει τις προεδρικές του 2018 και τις βουλευτικές του 2020. Ολοι οι αναλυτές συμφωνούν πως πλήρωσε το τίμημα των προσωπικών φιλοδοξιών, της έλλειψης ενότητας που την ταλανίζει, αλλά και την απουσία προτάσεων απέναντι στα εντονότατα προβλήματα των πολιτών.

«Στην αντιπαράθεση με τον τσαβισμό έως τώρα ήταν ισχυρότερο εκείνο το τμήμα που υποσχόταν μια εξέγερση ή βίαιη αλλαγή κυβέρνησης, αλλά αυτή η τάση φαίνεται πως ξεφούσκωσε», εξηγούσε στο BBC η πολιτική αναλύτρια Κολέτ Καπρίλες, παρότι κάποιοι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, όπως ο Χουάν Γουαϊδό, συνεχίζουν να αρνούνται την εκλογική οδό καλώντας σε αποχή.

Ο τελευταίος έχει απομονωθεί, καθώς η ένταξη μελών της αντιπολίτευσης στο Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), η έναρξη διαλόγου στο Μεξικό για εξεύρεση πολιτικής λύσης και η αποστολή παρατηρητών από Ε.Ε. και ΟΗΕ πρόσφεραν εχέγγυα σε όσους αμφισβητούσαν το εκλογικό σύστημα.

H επικεφαλής των παρατηρητών της Ε.Ε., Ιζαμπέλ Σάντος, δήλωσε την Κυριακή πως οι εκλογές διεξάγονταν ομαλά. Δεν έλειψαν προβλήματα στην εκλογική διαδικασία, τα οποία ο επικεφαλής του CNE, Πέδρο Καλσαντίγια, χαρακτήρισε «συνήθη και μεμονωμένα».

Ο δε Ενρίκε Μάρκες, πολιτικός της αντιπολίτευσης και αντιπρόεδρος του CNE, δήλωσε στην El País: «Εχουμε την απόλυτη βεβαιότητα, μετά από πολλούς ελέγχους και τεχνικές διεργασίες, ότι έχουμε μια ψηφοφορία ασφαλή, μυστική και προστατευμένη... Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα». Πολλά θα κριθούν ωστόσο από την έκθεση της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...