Παρασκευή, Νοεμβρίου 26, 2021

Η μαφία της λογοκριμένης ενημέρωσης στη χώρα των μακάρων

  Η Κίνα θα μπορούσε να “μολύνει” τις σχέσεις της Αθήνας με την Ουάσιγκτον: Ο  Μητσοτάκης “δείχνει” τους δανειστές… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου |  Hellasjournal.com


ΜΜΕ και ΑΠΕ κόβουν την Washington Post που «καρφώνει» Μητσοτάκη για λογοκρισία!

Μηνάς Κωνσταντίνου

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Washington Post και οι προβλέψεις του για την ανάπτυξη της οικονομίας, για τις επενδύσεις, για τη διαχείριση της πανδημίας και τις απαντήσεις του για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων αναπαράγονται ως τα σημαντικότερα σημεία της, όμως υπήρξε ένα ολόκληρο τμήμα της συνέντευξης, που όχι μόνο δεν πήγε τόσο καλά, αλλά απαλείφθηκε από το ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου, από το σχετικό δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου και από όλα τα σχετικά δημοσιεύματα των συστημικών Μέσων Ενημέρωσης.Madame Anastasia with the scissors of censorship Anastasia

«Η οικονομία ανακάμπτει εντυπωσιακά, αναμένω ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ξεπεράσει το 7% το 2021 και το 5% το 2022» ήταν η φράση του πρωθυπουργού που έδωσε τους περισσότερους τίτλους στα δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου που αναπαρήγαγαν τη συνέντευξή του στους Washington Post. Ακόμα, μεγάλης προβολής έτυχαν οι απαντήσεις του για την πανδημία και τον στόχο -κατά τον ίδιο- της εμβολιαστικής κάλυψης κατά 80%, οι εξίσου γενικόλογες απαντήσεις του για το προσφυγικό και την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και για τα ελληνοτουρκικά και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Ωστόσο, εάν κανείς συγκρίνει το ενημερωτικό σημείωμα που μοίρασε το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αναπαρήγαγε αυτούσιο το Αθηναϊκό Πρακτορείο, και με τη σειρά τους η πλειοψηφία των φιλοκυβερνητικών μέσων, λείπει μία ολόκληρη σειρά ερωτήσεων, γεγονός που πληγώνει διπλά το φιλελεύθερο προφίλ του πρωθυπουργού. Κι αυτό διότι οι ερωτήσεις αφορούν την πρόσφατη θέσπιση του νέου Ποινικού Κώδικα για την διασπορά ψευδών ειδήσεων, για δημοσιεύματα που μπορεί «να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία».

Η δημοσιογράφος απευθύνει σειρά ερωτημάτων στον πρωθυπουργό για τη θέσπιση νομοθεσίας που απειλεί την ελευθεροτυπία και συντελεί επίθεση στα Μέσα Ενημέρωσης, καλώντας τον να την αποσύρει και να είναι ανεκτικός στην κριτική, ως προβεβλημένο πρόσωπο επί χρόνια. Ο δε Κ. Μητσοτάκης μοιάζει να σαστίζει στην κριτική. Αυτή του η αμηχανία φαίνεται πως είναι και η αιτία που οι επίμαχες ερωτήσεις και απαντήσεις απαλείφθηκαν από το ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου και από όλα τα σχετικά δημοσιεύματα.

Συγκεκριμένα, ήταν προς το τέλος της συνέντευξης, που η έμπειρη δημοσιογράφος της εφημερίδας, Lally Weymouth,https://www.washingtonpost.com/wp-apps/imrs.php?src=https://s3.amazonaws.com/arc-authors/washpost/efb0c7e7-75d2-4a68-a860-6166aea6c950.png&w=64&h=64 κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει για την πρόσφατη θέσπιση νομοθεσίας «κατά της ψευδούς είδησης», το διαβόητο χουντικής έμπνευσης άρθρο 191 του νέου Ποινικού Κώδικα. Σημειώνεται πως το εν λόγω άρθρο τιμωρεί με ποινή φυλάκισης ή χρηματικής ποινής όσους εκφράζοντας δημόσια τις απόψεις τους για την οικονομία, τον τουρισμό, την αμυντική ικανότητα της χώρας, τις διεθνείς της σχέσεις ή τη δημόσια υγεία θεωρηθούν πως διαδίδουν «fake news».

«Το ελληνικό κοινοβούλιο μόλις ψήφισε έναν νόμο που καθιστά ποινικό αδίκημα τη δημοσίευση “ψευδών ειδήσεων”, και καθιστά υπεύθυνους τόσο τον ιδιοκτήτη όσο και τον δημοσιογράφο» σημειώνει αρχικά ο δημοσιογράφος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του απαντά πως «προσπαθήσαμε να περιορίσουμε ό,τι μπορεί να δημοσιευτεί, έτσι ώστε οι ιστορίες “ψευδών ειδήσεων”, ειδικά εκείνες που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, να μην έχουν υπερβολική έκθεση».

«Νομίζω ότι αυτό θα ήταν ένα μεγάλο λάθος. Τι χρειάζεστε με την επίθεση στα μέσα ενημέρωσης;» τον ρωτά αμέσως μετά η δημοσιογράφος, με τον πρωθυπουργό να αρκείται να ανταπαντήσει πως «αυτό που κάνουμε είναι πολύ μετρημένο και πολύ έγκυρο». Όμως, δυστυχώς για τον Κ. Μητσοτάκη, η δημοσιογράφος δεν μένει εκεί.

«Γιατί απλώς δεν αποφασίζετε να μην το κάνετε;» επιμένει να τον ρωτά η δημοσιογράφος, με την απάντηση του Κ. Μητσοτάκη να εκπλήσσει. «Είστε μία έμπειρη δημοσιογράφος. Θα λάβω σοβαρά υπόψιν την παρατήρησή σας».

«Και εσείς είστε ένας πολύ επιτυχημένος πρωθυπουργός» επιστρέφει την φιλοφρόνηση η Weymouth, πριν συνεχίζει να τον στριμώχνει για την χουντικής έμπνευσης νομοθεσία. «Γιατί το κάνετε αυτό; Εσείς, από όλους τους ανθρώπους θα πρέπει να είστε συνηθισμένοι στα μέσα ενημέρωσης. Εκτίθεστε στα δημόσια βλέμματα εδώ και χρόνια. Είναι μια ολισθηρή πλαγιά», συνεχίζει να τον εγκαλεί η δημοσιογράφος, με τον Κ. Μητσοτάκη να πασχίζει να δικαιολογηθεί.

«Είχα το μερίδιο επιθέσεων που μου αναλογεί. Αλλά δεν είναι για μένα. Αφορά… τη δημόσια υγεία. Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι οι ιστορίες είναι ήδη στο διαδίκτυο, και κανείς δεν μπορεί να λογοκρίνει το διαδίκτυο» απαντά ο πρωθυπουργός, σε μία ακόμα απονενοημένη προσπάθεια να κλείσει το θέμα, με τη δημοσιογράφο να επανέρχεται.

«Διαφωνώ με τους αντιεμβολιαστές, αλλά δεν θα τους λογόκρινα» του απαντά η δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας, με τον πρωθυπουργό να αρπάζει την ευκαιρία, και να επικεντρώνει την απάντησή του στην υπεράσπιση της πολιτικής της κυβέρνησης έναντι των ανεμβολίαστων.

«Θα κρατήσω την παρατήρησή σας. Όσον αφορά τους αντιεμβολιαστές, αυτό που κάνουμε είναι να κάνουμε τη ζωή δύσκολη σε όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Δεν καθιστούμε υποχρεωτικά τα εμβόλια, και δεν τους επιβάλουμε lockdown» ήταν η απάντησή του, πριν κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα για το εάν η κυβέρνησή του «είναι το αντίδοτο στον αυξανόμενο λαϊκισμό στην Ευρώπη»

«Είμαστε μία λογική κεντροδεξιά κυβέρνηση που ήρθε μετά από μία λαϊκίστικη κυβέρνηση που απογοήτευσε τον λαό» υποστήριξε, πριν καταλήξει πως «η κυβέρνησή μας εξακολουθεί να είναι αρκετά δημοφιλής και έχουμε λογικές πιθανότητες να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές».

Oι ερωτήσεις της WP

21st-century censorship - Columbia Journalism ReviewΔιαβάστε επίσης

Μανδραβέλης μέσω «Καθημερινής» κατά Μητσοτάκη-Τσιάρα για τη διάταξη περιορισμού της ελευθερίας της γνώμης

«Πυρά» της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τα fake news: O Ποινικός Κώδικας δεν μπορεί να υποκαταστήσει την Ιερά Εξέταση

Ελλάδα όπως Ουγγαρία: Προειδοποίηση του MFRR για την αλλαγή του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα για τον Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Νίκος Σαραντάκος βγήκε σε σύνταξη και μας δωρίζει την απολαυστική αποχαιρετιστήρια ομιλία του (1ο Μέρος)

  Αναμνήσεις ενός μεταφραστή (1ο μέρος) ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟ...