Κυριακή, Νοεμβρίου 21, 2021

Πόσο διαρκεί η εμβολιακή μας προστασία κατά τoυ κορονοϊού

 

Πόσο διαρκεί η εμβολιακή μας προστασία κατά τoυ κορονοϊού

Σπύρος Μανουσέλης*


Η αναγκαιότητα για μια ενισχυτική δόση των εμβολίων κατά του κορονοϊού εξαρτάται από τρεις παράγοντες: από τον χρόνο της εμβολιακής ανοσίας που το κάθε εμβόλιο παρέχει, από την οξύτητα της επιδημικής κρίσης και από την εμφάνιση ή όχι νέων, πιο απειλητικών παραλλαγών του κορονοϊού. Γιατί η πρόσφατη απόφαση των πιο πλούσιων χωρών να προχωρήσουν άμεσα στον εμβολιασμό των πολιτών τους με την επιπρόσθετη τρίτη δόση, ενώ φαίνεται εύλογη, ενδέχεται τελικά να αποδειχτεί αυτοκαταστροφική;

Δεδομένου ότι τα περισσότερα εμβόλια χάνουν, με την πάροδο του χρόνου, μέρος της αποτελεσματικότητάς τους να προλαμβάνουν και να προστατεύουν από τις μικροβιακές λοιμώξεις, αποτελεί πάγια ιατρική πρακτική η καταφυγή σε έναν ή περισσότερους «υπενθυμιστικούς» εμβολιασμούς. Σε αυτή την κρίσιμη φάση της πανδημίας του κορονοϊού, ένα καίριο ερώτημα είναι: Χρειάζεται όντως όσοι είναι ήδη εμβολιασμένοι να υποβληθούν στην τρίτη ενισχυτική δόση κι αν ναι, μετά από πόσο ακριβώς χρόνο;

Στην περίπτωση των εγκεκριμένων εμβολίων κατά του κορονοϊού, η ανάγκη μιας τρίτης ενισχυτικής δόσης από ένα εμβόλιο εξαρτάται, εκτός από τον χρόνο της εμβολιακής ανοσίας που αυτό μας παρέχει, από την οξύτητα της επιδημικής κρίσης και από την εμφάνιση νέων, πιο απειλητικών παραλλαγών. Πάντως, όπως θα δούμε, κάθε άλλο παρά ομοφωνία υπάρχει μεταξύ των ειδικών σχετικά με την ανάγκη προσφυγής άμεσα σε μια τρίτη ενισχυτική δόση για όλα ανεξαιρέτως τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Tο να γνωρίζουμε την ακριβή διάρκεια της ανοσίας που μας παρέχουν τα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορονοϊού αποτελεί ένα αποφασιστικό στοιχείο για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε όχι μόνο την τρέχουσα πλανητική δυναμική της νόσου Covid-19, αλλά και το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία στις χώρες της Δύσης που έχουν ήδη εμβολιάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους. Παρά τις πολυάριθμές επιδημιολογικές και κλινικές έρευνες, δεν διαθέτουμε, για την ώρα, μια σαφή επιστημονική απάντηση στο ερώτημα πόσο χρόνο διαρκεί η προστασία των ήδη εμβολιασμένων ατόμων.

Πάντως, απ’ ό,τι φαίνεται, οι πιθανότητες λοίμωξης από τον κορονοϊό κυρίως των πιο ηλικιωμένων ατόμων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως αυξάνονται έξι μήνες μετά την τελευταία δόση του εμβολίου. Αυτό συμβαίνει επειδή τα διαθέσιμα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19 δεν είναι 100% αποτελεσματικά, ούτε και ασκούν την ίδια προστασία σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα άτομα που εμβολιάζονται. Ενα μάλλον ανησυχητικό γεγονός που διαπιστώθηκε φέτος, κατά το δεύτερο καλοκαίρι της πανδημίας, όταν όλο και πιο συχνά άρχισαν να εμφανίζονται σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα κρούσματα επαναμόλυνσης από τον κορονοϊό και, σπανιότερα, ήπια περιστατικά νόσησης από Covid-19.

Η πρώτη χώρα που το διαπίστωσε και σήμανε τον κίνδυνο ήταν το Ισραήλ, που είναι από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών αντι-Covid, αφού από μήνες έχει εμβολιάσει πλήρως το 78% του πληθυσμού άνω των 12 ετών. Παρ’ όλα αυτά, στις αρχές του προηγούμενου καλοκαιριού, οι ισραηλινές επιδημιολογικές έρευνες έδειξαν σαφώς ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer-BioNTech στο να προστατεύει τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών από τις πιο σοβαρές λοιμώξεις είχε μειωθεί τους τελευταίους έξι μήνες από το 95% περίπου στο 60%.

Αυτό σημαίνει ότι, ενώ αρχικά ο κίνδυνος για τους πλήρως εμβολιασμένους υπερήλικες να μολυνθούν ή να νοσήσουν σοβαρά ήταν 25 φορές μικρότερος από ό,τι οι ανεμβολίαστοι υπερήλικες, μετά από 6 μήνες ο ίδιος κίνδυνος ήταν «μόνο» 2,5 φορές μικρότερος!

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα νέα δεδομένα και για να αποφύγει τα καταστροφικά για τη χώρα λοκντάουν, η κυβέρνηση του Ισραήλ ξεκίνησε αμέσως ένα νέο πρόγραμμα εμβολιασμών για τη χορήγηση σε όλους της τρίτης «ενισχυτικής δόσης» εμβολίου: αρχίζοντας τον Αύγουστο από τους υπερήλικες (άνω των 65 ετών), συνέχισε με τους μεσήλικες, για να περάσει, κατόπιν, στους ενήλικες και τους εφήβους - έτσι πριν από μία εβδομάδα είχε ήδη εμβολιαστεί με την τρίτη δόση πάνω από το 40% του πληθυσμού.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα εμβόλια χάνουν με την πάροδο του χρόνου μέρος της ικανότητάς τους να προλαμβάνουν τις λοιμώξεις και να προστατεύουν τους εμβολιασμένους, αποτελεί πάγια ιατρική πρακτική η καταφυγή σε έναν ή περισσότερους υπενθυμιστικούς εμβολιασμούς.[...............]



*Σπύρος Μανουσέλης - ΠΡΟΣΩΠΟ – Βιβλιοnet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...