«Πού είναι οι εισαγγελείς;»
«Σώθηκαν και τα λόγια» στη Θεσσαλονίκη. Αυτό απαντούν υγειονομικοί της πρώτης γραμμής στην «Εφ.Συν.» και δεν έχει νόημα να μπαίνει κανείς σε δραματικές λεπτομέρειες, με 19 ανθρώπους στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου εκτός ΜΕΘ, σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και χειρουργικές αίθουσες, και άλλους 10 στο ΑΧΕΠΑ, ως απολογισμό μόνο των δύο πρόσφατων εφημεριών.
«Μιλήσαμε: για υποθεραπεία ασθενών και κανένας δεν συγκινήθηκε, για εγκλήματα και κάνουν ότι δεν μας ακούν, για δολοφονίες κι είναι σαν να μιλήσαμε στο κενό. Ούτε ένας εισαγγελέας δεν μας κάλεσε να ρωτήσει πώς και γιατί λέμε τέτοια πράγματα. Υπάρχει άραγε ένας εισαγγελέας στη χώρα που έχει διάθεση να ασχοληθεί; Τι νόημα, λοιπόν, έχουν μερικές δηλώσεις παραπάνω;». Είναι η συμπύκνωση δηλώσεων απαυδησμένων γιατρών και νοσηλευτών στην «Εφ.Συν.», χθες το απόγευμα, με την κούραση να ακούγεται στη φωνή τους.
«Φεύγουν αηδιασμένοι»
Χαρακτηριστική, πάντως, η περιγραφή που έκανε χθες ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, για την κατάσταση της εφημερίας στο ΑΧΕΠΑ: «Δεν περιγράφεται η τραγικότητα των συμβάντων, χθες το βράδυ. Γιατροί, νοσηλευτές έπρεπε να διασωληνώσουν και δεν έβρισκαν υλικά, φάρμακα. Διασωληνωμένοι ασθενείς στις κλινικές χωρίς παρακολούθηση και εξοπλισμό περιμένουν τον θάνατο». Και για τις αντοχές του προσωπικού: «Το προσωπικό εξαντλημένο και παραδομένο. Φοράει τη στολή και τη βγάζει σε οκτώ ώρες. Κατουριέται πάνω του, ζαλίζεται, λιποθυμάει! Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψεις την κατάσταση».
Τι παραπάνω να προσθέσει κανείς; Οσα λέει, για παράδειγμα, η νοσηλεύτρια Ελένη Μπακιρλή στην εφημερίδα μας, διαπιστώνοντας πως «δεν είναι μόνο οι ελλείψεις από συναδέλφους σε αναστολή, είναι αυτοί που φεύγουν αηδιασμένοι νωρίτερα στη σύνταξη και είναι επίσης και το πλήθος των συμβασιούχων συναδέλφων που τραβάνε τώρα το ζόρι και δεν ξέρουν αν αύριο έχουν δουλειά, αν λέγεται δουλειά η άθλια σύμβαση που έχουν».
Χθες το βράδυ, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης είχε καλέσει σύσκεψη φορέων και σωματείων για την οργάνωση του συλλαλητηρίου της Πέμπτης. Ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Καραχρήστος, έλεγε πριν από τη σύσκεψη στην «Εφ.Συν.» ότι ήταν απαισιόδοξος για τη βοήθεια που θα προσφέρουν οι επιστρατευμένοι γιατροί: «Είναι δεδομένο ότι αυτή η επιλογή είναι φιάσκο, τέτοια προχειρότητα δεν την περιμέναμε, η λύση είναι μία: επίταξη όλου του ιδιωτικού τομέα».
Black Friday και στα εμβόλια!
Η 4η ΥΠΕ ανακοίνωσε, χθες, ότι θα έχει κινητή μονάδα εμβολιασμών την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, στην πλατεία Αριστοτέλους (11 π.μ. - 19.00), στο πλαίσιο της «Black Friday»! Καλά τα επικοινωνιακά, αλλά με τα ουσιαστικά τι γίνεται; Είναι χαρακτηριστική η παρατήρηση του αναγνώστη της «Εφ.Συν.», Γεώργιου Γραβάνη, πως «ενώ η κυβέρνηση και η επιτροπή μάς λέει να κάνουμε την τρίτη δόση όσο πιο σύντομα γίνεται, δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
»Στη Θεσσαλονίκη, το επόμενο διαθέσιμο ραντεβού για Moderna αυτή τη στιγμή είναι προς το τέλος Ιανουαρίου, ενώ και για το Pfizer τα πράγματα δεν είναι πολύ εντάξει. Με αυτό τον ρυθμό, για τους μεν άνω των 60 η τρίτη δόση θα τελειώσει περίπου στο τέλος Ιανουαρίου, ενώ για τους μικρότερους που περιμένουμε να ανοίξει η πλατφόρμα εντός του Δεκεμβρίου θα καταλήξουμε να κάνουμε την 3η δόση τον Μάρτιο, κοντά στους 9 μήνες από την 2η δόση». Εχει κάποιος κάτι να του απαντήσει;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου