Κυριακή, Νοεμβρίου 28, 2021

Ελληνική εξωτερική πολιτική: απαιτείται καλά σχεδιασμένη στρατηγική και όχι απλώς κινήσεις τακτικής

 


Τα γεωπολιτικά ρήγματα που προκαλεί η Τουρκία και η ελληνική πλάνη


Η Τουρκία διατηρώντας την πολιτική των αντιθέσεων με πολλές δυτικές , αλλά και μουσουλμανικές χώρες απαιτώντας να της συμπεριφέρονται ως ισότιμη  δύναμη και να της αναγνωρίσουν αντίστοιχο ρόλο, κινείται παράλληλα σε όλα τα δυνατά επίπεδα ανάδειξης του γεωπολιτικού της ρόλου και αυτό φέρνει αποτελέσματα. Μέσα σε μία νύχτα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσήλθαν στην Άγκυρα, και παρά τις τεταμένες μεταξύ τους σχέσεις  υπέγραψαν συμφωνίες ύψους 10 δις ευρώ.  Δεν ξέρουμε ακόμη τα εύρος των ανταλλαγμάτων, αλλά είναι βέβαιο ότι το κλίμα αλλάζει.  Σίγουρα η κατάσταση στην Τουρκία είναι εκρηκτική, αλλά τώρα τουλάχιστον δεν απειλεί τα γεωπολιτικά της σχέδια. Η Σερβία ζητά συχνά την παρέμβαση της Άγκυρας στη Βοσνία –Ερζεγοβίνη όπου επηρεάζει τους μουσουλμάνους. Η Αρμενία , ιστορική αντίπαλος της Τουρκίας ζήτησε τη μεσολάβηση της Μόσχας για να αποκαταστήσει σχέσεις με την Άγκυρα. Παράλληλα η ΕΕ προτιμά να συνομιλεί και να συνεργάζεται με την Τουρκία σε πλήθος θεμάτων, παρά να επιβάλλει κυρώσεις . Υπό αυτή την οπτική η μόνη κυβέρνηση στον κόσμο  που συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη, δημιουργώντας την επικίνδυνη πλάνη ότι δεν είναι αναγκαίο να διαπραγματευθεί με την  Άγκυρα, γιατί κάποιοι άλλοι θα λύσουν τα προβλήματα ή η γειτονική χώρα θα καταρρεύσει κάποια στιγμή, είναι η ελληνική…

Η οικονομική κρίση της Τουρκίας είναι γνωστή  και δεν είναι σημερινή. Σίγουρα έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα αλλαγής με τον Ερντογάν να βρίσκεται σε δύσκολη θέση και να βιώνει για πρώτη φορά τέτοιας έκτασης αμφισβήτηση. Η τουρκική αντιπολίτευση εμφανίζεται ενωμένη και αποφασισμένη να νικήσει. Ακόμη όμως και αν ο Ερντογάν ηττηθεί ή αποσυρθεί, η Τουρκία θα  έχει την ίδια εξωτερική πολιτική, γιατί το δόγμα Ερντογάν το έχουν ήδη ασπασθεί όλοι στην Τουρκία. Αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, οι σχέσεις με την Άγκυρα διακρίνονται από ένταση που δεν θα κοπάσει, ούτε υπάρχει δύναμη αυτή την στιγμή που θα αναγκάσει ή θα πείσει την Άγκυρα να αναδιπλωθεί από την πολιτική της έναντι της Ελλάδας. Γιατί η σημερινή εξωτερική πολιτική είναι ένα σχέδιο που εφαρμόζεται επί δεκαετίες, άρα είναι εδραιωμένο πλέον σε όλο το πολιτικό σύστημα.

Ο μύθος της απομόνωσης

Προς το παρόν όμως η Τουρκία, όχι μόνο δεν είναι απομονωμένη, αντίθετα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά συνεχώς. Προβλήματα έχει, πολλούς ενοχλεί, αλλά οι ενοχλημένοι, δεν κατάφεραν ή δεν ήθελαν να απομονώσουν την Τουρκία.
Αν λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις τελευταίες εξελίξεις, δηλαδή την κίνηση των Εμιράτων και της Αρμενίας , θα καταλήξουμε στο ανησυχητικό συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι αυτή που πρέπει να αναπτύξει την στρατηγική των συμμαχιών της και όχι η Τουρκία. Οι δύο προαναφερθείσες χώρες έχουν σταθερά εχθρικές σχέσεις. Η Αρμενία , όχι μόνο για ιστορικούς λόγους, αλλά και γιατί η Άγκυρα στήριξε με διπλωματία και με οπλικά συστήματα το Αζερμπαιτζάν στον πρόσφατο πόλεμο. Τα Εμιράτα  είναι εξοργισμένα και ήταν δικά τους αεροσκάφη που πριν από ένα χρόνο βομβάρδισαν εγκαταστάσεις της Τουρκίας στην Λιβύη, ενώ συμμετέχει και στον άξονα με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο. Ταυτόχρονα και η Αίγυπτος και τα Εμιράτα έχουν σφοδρή αντιπαλότητα με την Άγκυρα γιατί ο Ερντογάν στηρίζει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους , μια πολιτική όμως που φαίνεται ότι αλλάζει και οι σχέσεις και με τα δύο αυτά κράτη, είναι θέμα χρόνου να αποκατασταθούν.

Η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι το Ερεβάν  απευθύνθηκε στο Κρεμλίνο από το οποίο ζήτησε να  διαμεσολάβηση για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας . Η ρωσική κυβέρνηση  εξέφρασε την προθυμία της να την παράσχει, σύμφωνα με την επίσημη εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Η ελληνική κυβέρνηση κινείται σε πολλά επίπεδα με χώρες της περιοχής, αλλά αποδεικνύεται ότι απαιτείται στρατηγική και όχι απλά τακτικές κινήσεις. Ας σημειωθεί για παράδειγμα ότι στην πρόσφατη τετραμερή συνάντηση Ελλάδας –Κύπρου, Αιγύπτου –ΗΑΕ, δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά στον αγωγό East Med για χάρη του οποίου η ένταση δεν υποχωρεί και το πλοίο Nautical GEO συνεχίζει να κινείται στην περιοχή για την χάραξη υποτίθεται του εν λόγω αγωγού.

Το ίδιο σκηνικό επικρατεί και στην ΕΕ όπου η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει μια χαώδη πολιτική. Και ταυτόχρονα ενώ διαρκώς αυτές οι συμμαχίες υφίστανται ρήγματα , στρατόπεδα αλλάζουν και συμφέροντα επικρατούν, η ελληνική κυβένηση είναι πλήρως αποστασιοποιημένη από την εκλογίκευση της πολιτικής της , δηλαδή δεν εργάζεται για συνομιλίες με την Τουρκία ώστε να δοθεί τώρα μια λύση, γιατί σε λίγα χρόνια το σκηνικό ίσως να είναι ακόμη πιο δυσμενές για τη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: