Δευτέρα, Νοεμβρίου 29, 2021

4 συν 1 προβλήματα σε μια προσεχή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

 

Υπάρχουνε τέσσερα τεράστια προβλήματα με τα οποία θα έρθει αντιμέτωπη η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Προβλήματα που κάποια υπερβαίνουν το στενό εθνικό πλαίσιο και κάποια άλλα αφορούν ειδικά την Ελλάδα, όλα τους όμως είναι εξαιρετικά σημαντικά για το μέλλον της χώρας και για τη συνοχή της κοινωνίας. Με τα προβλήματα αυτά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει αντιμέτωπη με τρόπο ώμο και χωρίς την προστατευτική αχλή που δημιουργούν τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα.

Ένας πέμπτος αστάθμητος παράγοντας, που θα επικαθορίζει σχεδόν όλα τα υπόλοιπα, είναι η συνέχιση ή το τέλος της πανδημίας. Η ανακάλυψη, στα μέσα της εβδομάδας, μιας νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Αφρική ήταν ικανή να φέρει τις διεθνείς αγορές σε λίμπο και να πανικοβάλει τις κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο. Η Ευρώπη ετοιμάζεται για τα δεύτερα Χριστούγεννα με περιορισμούς. Η βεβαιότητα ότι ξεμπερδέψαμε με την πανδημία διαψεύσθηκε για δεύτερη φορά και παρά την ύπαρξη του εμβολίου. Κανείς δεν μας λέει λοιπόν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι Covid free

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το μπλοκ δυνάμεων που θα τη στηρίξει θα έχει πρώτα απ’ όλα να αναμετρηθεί και να ανατρέψει αυτό το κύμα αντιπολιτικής, σκοταδισμού, θρησκοληψίας, ανορθολογισμού και οπισθοδρόμησης που έχει εισβάλει ανεξέλεγκτο στην κοινωνία. Υπάρχει ένα κόκκινο νήμα που συνδέει μακεδονομάχους, ξενόφοβους, αντεμβολιαστές, αρνητές απογραφής (άλλο και τούτο). Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δώσει μάχη για να νικήσει αυτήν την επικίνδυνη για την κοινωνία κατάσταση, πολλώ μάλλον που τέτοιες αντιλήψεις βρίσκουν έδαφος στις λαϊκές τάξεις που η Αριστερά εκπροσωπεί πολιτικά.

Το δεύτερο πρόβλημα - μεταβλητή είναι εάν, από το 2023, η Ε.Ε. θα επιστρέψει στα πλεονάσματα και σε μια άγρια δημοσιονομική προσαρμογή για την Ελλάδα που έχει έλλειμμα κοντά στο 10%. Η ανάδειξη του επικεφαλής των Φιλελεύθερων στη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας δίνει φτερά σε όσους πιέζουν για άρση των διευκολύνσεων της πανδημίας και επιστροφή στους παλαιούς δημοσιονομικούς κανόνες. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα έχει μπροστά της έλλειμμα - ρεκόρ και διάφορους θεσμούς να ακονίζουν μαχαίρια είναι ένα γνώριμο θέαμα.

Ένα τρίτο πρόβλημα είναι τα τετελεσμένα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, αλλά και η διείσδυση συγκεκριμένων ξένων ομίλων σε περισσότερους του ενός τομείς της αγοράς, σε κάποιους μάλιστα ηγεμονικά. Η δυνατότητα του κράτους να παρεμβαίνει στην οικονομία έχει περιοριστεί και πρέπει να αποκατασταθεί προκειμένου να μπορούν να εφαρμοστούν προοδευτικές αλλαγές. Η παραχώρηση της ΔΕΗ συμπυκνώνει την παραπάνω παράγραφο.

Το τέταρτο τεράστιο πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα που αναδεικνύεται σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, σε καταλύτη συντηρητικής αναδίπλωσης των κοινωνιών και σε πεδίο στρατολόγησης δυνάμεων στην Ακροδεξιά. Ο αντιπροσφυγικός οίστρος της Ν.Δ. το 2012-14 και το 2015-19 εκπαίδευσε το ακροατήριό της να μισεί και να θεωρεί χάδι την απάνθρωπη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει δύσκολο έργο να παντρέψει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο και την ανθρωπιά με το προσφυγικό, χωρίς τη στράτευση των προοδευτικών ανθρώπων γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...