Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2021

"Μάρτυς Κατηγορίας»:το καλύτερο θεατρικό έργο της Άγκαθα Κρίστι

ΜΑΡΤΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ / CHRISTIE AGATHAΌταν μια πλούσια, εκκεντρική και ηλικιωμένη γυναίκα, η δεσποινίς Έμιλυ Φρεντς, βρίσκεται δολοφονημένη, οι έρευνες της Σκότλαντ Γυάρντ εύκολα θα εντοπίσουν το δράστη, στο πρόσωπο του νεαρού και γοητευτικού προστατευομένου της Λέοναρντ Βόουλ. Όλα τα στοιχεία είναι σε βάρος του. Απένταρος και τυχοδιώκτης, κληρονόμος της τεράστιας περιουσίας της, είχε κάθε λόγο να επιθυμεί το θάνατο της ηλικιωμένης που έμενε σε μια έπαυλη στο Κρίκλγουντ, συντροφιά με οκτώ γάτες και μια στυφή καμαριέρα, τη Τζάνετ Μακένζυ. Η κατάθεση αυτής της τελευταίας, θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη θέση του. Ωστόσο, ο διάσημος ποινικολόγος σερ Μαίηχερν, θα διατηρήσει τις επιφυλάξεις του και θα αναλάβει να υπερασπιστεί το νεαρό Βόουλ πιστεύοντας, ολοένα και περισσότερο, στην αθωότητά του. Ποιο είναι άραγε το παιχνίδι που παίζει η αυστριακής καταγωγής ερωμένη του κατηγορουμένου, η Ρομαίν Χάιλγκερ; Ο κύριος Μαίηχερν δε θα αργήσει να το μάθει! (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 «Το θεατρικό έργο της Κρίστι "Μάρτυς κατηγορίας" άντλησε την κεντρική ιδέα και βασίστηκε στο ομώνυμο διήγημά της, που μάλιστα πρωτοεκδόθηκε το 1948 στις Η.Π.Α. μαζί με άλλα, με τίτλο "Μάρτυς κατηγορίας και άλλες ιστορίες", ως συλλογή μικρών ιστοριών (selection of short stories) αστυνομικού περιεχομένου. 

Η διασκευή της μικρής ιστορίας σε θεατρικό έργο και ειδικότερα σε ένα συγκλονιστικό δικαστικό δράμα με αντικείμενο τη δολοφονία μιας ηλικιωμένης πλούσιας γυναίκας από ένα νεαρό άνδρα δεν ήταν εύκολη υπόθεση για τη συγγραφέα.

 Η Κρίστι υποχρεώθηκε να μελετήσει αρκετά πρακτικά δικαστηρίων σε όμοιες δίκες και να συμβουλευτεί δικηγόρους, για να εξοικειωθεί με νομικές έννοιες και όρους, ώστε το όλο σκηνικό και ιδιαίτερα η δίκη που ακολούθησε στο Κακουργιοδικείο Λονδίνου να διακρίνεται για την ακρίβεια και αυθεντικότητά του, πράγμα που το πέτυχε απολύτως. Το έργο είναι επιδέξια γραμμένο από την αρχή μέχρι το τέλος, η πλοκή του κρατάει σε εκγρήγορση τον θεατή σε όλη τη διάρκεια της παράστασης και φθάνει στην κορύφωσή του στο τέλος, όπου χάρη στην εξαιρετική εφευρετικότητα της Κρίστι, χαρακτηριστικό του μεγάλου ταλέντου της, η λύση του δικαστικού δράματος επέρχεται με δύο επιλόγους, ο δεύτερος από τους οποίους βίαιος και απρόσμενος προσδίδει περισσότερη δραματικότητα. Ο δεύτερος αυτός επίλογος δεν υπήρχε στο διήγημα και η προσθήκη του από την Κρίστι στο θεατρικό έργο ασφαλώς συνετέλεσε κατά πολύ να καταστεί αυτό μεγάλη επιτυχία.
Το έργο έκανε μεγάλη πρεμιέρα στο "Winter Garden Theatre" του Λονδίνου στις 28.10.1953 και πραγματοποίησε 458 παραστάσεις. Τον επόμενο χρόνο παρουσιάστηκε και στη Ν. Υόρκη στο "Henry Miller Theatre", πραγματοποιώντας 645 παραστάσεις, ενώ κέρδισε και το βραβείο των θεατρικών κριτικών Ν. Υόρκης ξένου καλύτερου θεατρικού έργου για την περίοδο 1954 - 55. 

Η Κρίστι στα απομνημονεύματά της αναφέρεται στην πρεμιέρα του έργου και γράφει: "Μία βραδιά στο θέατρο είναι ειδικά χαραγμένη στη μνήμη μου. Μπορώ με βεβαιότητα να πω, πως αυτή ήταν η μόνη πρεμιέρα την οποία απόλαυσα. 

Κριτικοί και ιστορικοί του θεάτρου δέχονται, ότι ο "Μάρτυς Κατηγορίας" είναι το καλύτερο θεατρικό έργο της Αγκάθα Κρίστι. [...] (Από την έκδοση)

 ************************************

 O "MAΡΤΥΡΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ" ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΖΗΛΕΨΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΘΙΑΣΟΥΣ

Πολιτιστικός Σύλλογος Φάρος Ν.Μουδανιά - Home | Facebook

ΘΕΑTΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ « ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ» - Χαλκιδική Πολιτική

  

*************************************

 

 ******************************************

O "MAΡΤΥΡΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ" ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ή ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣWitness for the Prosecution (TV Movie 1982) - IMDb

 

Με τα δύο "ιερά τέρατα" του θεάτρου  και του κινηματογράφου Ραλφ Ρίτσαρσον, Ντέμπορα Κερ  και Ντόναλντ Πλέσανς...

Witness for the Prosecution (1982 film) - Wikipedia

Μάρτυς Κατηγορίας – Μεγαλη Οθονη - Big Ecran

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Νίκος Σαραντάκος βγήκε σε σύνταξη και μας δωρίζει την απολαυστική αποχαιρετιστήρια ομιλία του (1ο Μέρος)

  Αναμνήσεις ενός μεταφραστή (1ο μέρος) ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟ...