Τετάρτη, Νοεμβρίου 24, 2021

Η ντροπή μας στο Φεστιβάλ Χαλκίδας. Μια ταινία που προσπαθεί να φωτίσει τους λόγους που το άλλοτε «νησί της αλληλεγγύης» έφτασε στο σημείο που και η ίδια η ντροπή ...ντρέπεται.

 


Αντιφασιστική διαδήλωση στη Μυτιλήνη το 2018 (Φωτογραφία Αρχείου)

Η ντροπή μας στο Φεστιβάλ Χαλκίδας

efsyn.gr

Η ντροπή μας, ή μάλλον μία από αυτές, έγινε ταινία μικρού μήκους και προβάλλεται το πρωί της Τετάρτης στο 15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας που πραγματοποιείται 23-28 τρέχοντος.

Πρόκειται για «Το τείχος της ντροπής», μια ταινία ντοκιμαντέρ δημοσιογραφικού τύπου του Μιχάλη Κατσούρη. Με αφορμή ένα πραγματικό γεγονός, τη βίαιη επίθεση κατά των συγκεντρωμένων προσφύγων στην κεντρική πλατεία της Μυτιλήνης το 2018, η ταινία προσπαθεί να φωτίσει τους λόγους που το άλλοτε «νησί της αλληλεγγύης» έφτασε στο σημείο που και η ίδια η ντροπή ...ντρέπεται. Να ήταν όμως μόνο αυτό. Δυστυχώς τα έκτροπα δε σταμάτησαν, έτσι στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται τα γεγονότα λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας που έκαναν τον γύρο του κόσμου: μπλόκα, πολιτοφυλακές, βίαιες επιθέσεις εναντίων μελών ΜΚΟ, λιμανάκι της Θέρμης.

«Όταν πριν από δύο χρόνια ξεκινούσαμε να αναζητούμε τα γεγονότα που οδήγησαν στο πογκρόμ της πλατείας Σαπφούς το 2018, δε φανταζόμασταν τη ζοφερή συνέχεια. Συζητώντας τότε με τον καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μιχάλη Ψημίτη, ο οποίος ουσιαστικά μας έδωσε και τον τίτλο της μικρού μήκους ταινίας μας, αντιληφθήκαμε αυτό που όλοι γνωρίζαμε, πως δηλαδή κάτω από το υπέροχο μιντιακό πέπλο του «νησιού της αλληλεγγύης» κρυβόταν ένα σκοτεινό τέρας. Ένα τέρας που ποτέ δεν κοιμάται και έτσι ξέσπασε ξανά στις 22 Απριλίου του 2018, ρίχνοντας το «Τείχος της Ντροπής», ξεσκεπάζοντας τις παθογένειες της μικρής κοινωνίας του νησιού μας», σημειώνει η δημοσιογράφος Νατάσα Παπανικολάου.

Η ταινίας Το τείχος της ντροπής / Wall of shame - documentary, μετά από πολλές περιπέτειες και μια πανδημία, θα προβληθεί πρώτη φορά την Τετάρτη στο https://www.docfest.gr/ Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας. Δημοσιογράφοι, πολιτικοί, δικηγόροι, πρόσφυγες διηγούνται τα μεγάλης έκτασης βίαια γεγονότα που εκδηλώθηκαν στο νησί, την Άνοιξη του 2018 και ξετυλίγουν το κουβάρι της ανόδου «του πιο σκοτεινού κι άρρωστου κομματιού της Λέσβου».

Συμμετέχουν οι: Γιώργος Αυγερόπουλος - Δημοσιογράφος/Ντοκιμαντερίστας, Δημήτρης Βίτσας - πρώην υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Έλλη Κρυωνά - Σαράντη- Δικηγόρος, Ηλίας Πιστικός - Ανθρωπολόγος, Ερευνητής, Μυρσίνη Τζινέλλη - Δημοσιογράφος, Μιχάλης Ψημίτης - Καθηγητής τμήματος κοινωνιολογίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Iman A - πρόσφυγας από το Αφγανιστάν.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία - Διεύθυνση Φωτογραφίας-παραγωγή Μιχάλης Κατσούρης, Ηχοληψία - Μοντάζ Αλέξανδρος Σπάθης, Έρευνα - Παραγωγή Νατάσα Παπανικολάου

● INFO
«Η ντροπή μας» ντοκιμαντέρ 32', σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κατσούρη

Θέατρο Παπαδημητρίου

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου

Πανόραμα Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας: 9.55-11.55

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...