Παρασκευή, Ιουλίου 30, 2021

ΚΑΥΣΩΝΑΣ

https://cdn.enimerotiko.gr/media/2021/07/epikindynos-kaysonas-erchontai-meres-1987-oi-proeidopoiiseis-maroysaki-arniakoy-kai-meteo.jpg

Ο επικίνδυνος καύσωνας παίρνει παράταση - Η πρόταση για αργία τη Δευτέρα

Πάνος Ευθυμιάδης


Παράταση παίρνει ο καύσωνας που σαρώνει την Ελλάδα επισήμως από σήμερα και όπως φαίνεται θα ταλαιπωρήσει ολόκληρη τη χώρα, τα χωριά και τις πόλεις. Μάλιστα από χθες άνοιξε συζήτηση για να κυρηχθεί αργία η Δευτέρα, καθώς τότε αναμένεται η κορύφωση του καύσωνα.

Την πρόταση έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο αυτή απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι δεν φαίνεται να είναι αργία η Δευτέρα, οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, κυρίως οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και όσοι δουλεύουν σε κουζίνες της εστίασης. Προσεκτικοί να είναι και όσοι θα μετακινηθούν με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς δεν έχουν όλοι την άνεση της χρήσης του αυτοκινήτου μας και του κλιματιστικού.

Μάλιστα όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο καύσωνας παίρνει παράταση και θα μείνει στην Ελλάδα τουλάψιστον μέχρι την Παρασκευή 6 Αυγούστου.

Αυτό εκτίμησε ο Σάκης Αρναούτογλου χθες και η ΕΜΥ με το νέο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών φαινομένων.

Αν και οι αρχικές μετεωρολογικές προβλέψεις έδειχναν ότι θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη, τα δεδομένα φαίνεται ότι αλλάζουν και ο υδράργυρος θα παραμείνει στα ύψη μέχρι και την άλλη Παρασκευή, όπως τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς.

Η ΕΜΥ τονίζει από την πλευρά της: «Σε συνέχεια του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων και σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, σχετικά με την εξέλιξη του κύματος καύσωνα επισημαίνουμε ότι το φαινόμενο εξακολουθεί να είναι ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο καθώς θα έχει μεγάλη διάρκεια -περίπου μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος- αλλά και διότι το θερμοκρασιακό εύρος (διαφορά μέγιστης - ελάχιστης θερμοκρασίας) θα είναι μικρό.

Οι διαταραχές της Δυτικής Ευρώπης που από τον Ατλαντικό κατευθύνονται νοτιότερα, ενισχύουν το σύστημα της Ιβηρικής χερσονήσου και διατηρούν την Νοτιοδυτική ροή των αερίων μαζών πάνω από την περιοχή μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στον αντίποδα να έχουμε την υπάρχουσα θερμική έξαρση σε όλα τα ανατολικά.

Η ροή αυτή δεν προβλέπεται να αλλάξει μέχρι και τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδος .Παρότι η κορύφωση του καύσωνα προβλέπεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εντούτοις οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή 6/8/21. Οι μέγιστες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 42 με 44 βαθμούς ενώ στη νησιωτική χώρα και τα παραθαλάσσια τμήματα η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Υψηλή θα παραμένει η θερμοκρασία και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών με τις ελάχιστες τιμές της πάνω από τους 28 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές.

Ο καιρός στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη σήμερα

Στην Αττική αναμένονται συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 41-42 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια και πολλή ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 27 έως 39 βαθμούς.

Τι λένε Σάκης Αρναούτογλου και Κώστας Λαγουβάρδος

Η έκκληση του Σάκη Αρναούτογλου στο Facebook - Η αλήθεια για τον καιρό τις  επόμενες ημέρες - Parallaxi Magazine«Η βορειοαφρικανική ζέστη δυστυχώς δεν φαίνεται να μας εγκαταλείπει εύκολα και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα για το αν και πότε μέσα στις επόμενες 7 με 10 ημέρες θα επανέλθει η θερμοκρασία σε φυσιολογικά για την περίοδο που διανύουμε επίπεδα! Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον κάτι παραπάνω απο γεγονός», τονίζει στο facebook ο Σάκης Αρναούτογλου.

Ο Κώστας Λαγουβάρδος μιλά για την πρόγνωση του καιρού και τα ονόματα των  καταιγίδων - YouTubeΟ Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στο iEidiseis τόνισε ότι αυτός ο καύσωνας δεν έχει φτάσει ακόμη στο «πικ» και αυτό θα συμβεί τη Δευτέρα 2 Αυγούστου με την θερμοκρασία να ξεπερνά τους 45 βαθμούς.

«Η πιο θερμή μέρα θα είναι η ερχόμενη Δευτέρα με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 45 βαθμούς» και αυτό θα λάβει χώρα σε ολόκληρη την Ηπειρωτική Ελλάδα και σε περιοχές όπως η Λάρισα, η Πελοπόννησος, η Κεντρική Μακεδονία, η Νότια Κρήτη ακόμη και σε κάποια νησιά των Δωδεκανήσων. Τις επόμενες μέρες πάντως και έως τα τέλη της ερχόμενης βδομάδας θα έχουμε πολύ ζέστη, με την θερμοκρασία να παραμένει σταθερά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου. «Δεν θα ξεπεράσει όμως τους 45 βαθμούς» κατέληξε ο κ. Λαγουβάρδος.

Στην ερώτηση αν θεωρεί ακραία την θέση του Αλέξη Τσίπρα να κηρυχθεί η Δευτέρα αργία λόγω των ειδικών συνθηκών ο κ. Λαγουβάρδος τόνισε:

«Είμαι υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης. Φανταστείτε τον κόσμο να περιμένει σε μια στάση λεωφορείου ή να είναι μέσα σε ένα λεωφορείο με θερμοκρασίες περιβάλλοντος άνω των 45 βαθμών. Ξέρετε», συμπλήρωσε, «δεν έχουν όλοι την άνεση της χρήσης του αυτοκινήτου μας και του κλιματιστικού που σου προσφέρει ιδανικές συνθήκες για να βρεθείς στο γραφείο σου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

The Surprising Life of Toulouse-Lautrec: The Painter of Parisian Nightlife

  Ο Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ ήταν Γάλλος ζωγράφος, χαράκτης, εικονογράφος και σχεδιαστής, του οποίου η εμβάθυνση στην πολύχρωμη και θεατρικ...