Σάββατο, Ιουλίου 24, 2021

Τι χρείαν έχομεν μαρτύρων για την κυρία Σαρπ; Αφού έριξε την πλειοψηφική δέκατη τρίτη ψήφο (13-12) για το Έγκλημα στη Βενιζέλου , ανταμείφθηκε γι΄αυτό!

 

Αρχαιότητες Βενιζέλου / Όταν η 13η ψήφος του ΣτΕ... διορίζεται σε υψηλό πόστο!

 Μαρούλα Πλήκα

Πηγή: Η Αυγή/ avgi.gr 

ΑΡΧΑΙΑ

Όταν στις 30 Ιουνίου, ημέρα που δόθηκε στη δημοσιότητα η περίληψη της οριακής απόφασης του ΣτΕ για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είχε επισκεφθεί τον μνημειακό χώρο, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Νίκος Ταχιάος σε άτυπη συζήτηση είχε αναφέρει ότι εκείνη την ημέρα η πρόεδρος του ΣτΕ Μαίρη Σαρπ, η ψήφος της οποίας σχημάτισε την πλειοψηφία για την τύχη της βυζαντινής Μέσης Οδού, συνταξιοδοτείται.  Ένα μέλος τής αντιπροσωπείας σχολίασε «άντε να δούμε τώρα πού θα τη διορίσετε…», αλλά ο Ν. Ταχιάος ή δεν άκουσε το σχόλιο, ή έκανε πως δεν το άκουσε...

Σε ένα δεκαπενθήμερο έγινε γνωστό ότι η Μ. Σαρπ μία μέρα πριν υποβάλει τα χαρτιά της για σύνταξη(!) αποδέχθηκε την πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Π. Πικραμένου να αναλάβει την έμμισθη θέση τής σχεδιαζόμενης ενοποιημένης Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. Οι συλλογικότητες που αγωνίζονται για τη διάσωση των αρχαιοτήτων τής Βενιζέλου από τη βέβαιη καταστροφή που θα επιφέρουν ο τεμαχισμός και το ξερίζωμά τους από τον τόπο όπου αποκαλύφθηκαν δεν θέλησαν να σχολιάσουν τον άμεσο αυτό διορισμό τής πρώην πρόεδρου του ΣτΕ. «Εμείς εξαρχής λέμε ότι στο ΣτΕ ήρθαμε ισοπαλία 12/12 (και η πρόεδρος).  Ήταν από την αρχή γνωστό ότι η ψήφος τής προέδρου ήταν αυτή που καθόρισε το οριακό αποτέλεσμα. Τα συμπεράσματα δικά σας...» σχολίασε με νόημα μέλος ενός εκ των φορέων που προσέφυγαν στο ΣτΕ.

Μας υπενθύμισε και την επίσκεψη της ΥΠΠΟΑ Λίνας Μενδώνη, μόλις μία εβδομάδα πριν τη συζήτηση των προσφυγών στο Ανώτατο Δικαστήριο, στο γραφείο της Μ. Σαρπ, την οποία είχε αποκαλύψει η ΑΥΓΗ στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου.  Όταν το θέμα έφθασε στη Βουλή, η Λ. Μενδώνη παραδέχθηκε ότι συνάντησε τη Μ. Σαρπ και ισχυρίστηκε πως είναι κάτι το σύνηθες, ενώ είπε ότι και οι δικηγόροι των διάδικων την είχαν επισκεφθεί για να εκθέσουν τις απόψεις τους. Τα παραπάνω διέψευσε άμεσα ο ΣΕΑ τονίζοντας ότι «την πρόεδρο του ΣτΕ δεν την είδε κανείς από τους διαδίκους, ούτε προβλέπεται κάτι τέτοιο, ούτε ‘συνηθίζεται’, όπως ψευδώς είπε η κ. Μενδώνη». «Την είδε μόνο η ίδια η Λ. Μενδώνη», ενώ «οι διάδικοι είδαν τον εισηγητή της υπόθεσης κ. Βασιλειάδη, που όντως μίλησε και με τις δύο πλευρές πριν ολοκληρώσει την εισήγησή του» διευκρίνισε ο ΣΕΑ.

ΣΑΡΡΗ
Η Μαίρη Σαρπ, η πρόεδρος του ΣτΕ, η ψήφος της οποίας σχημάτισε την πλειοψηφία για την τύχη τής βυζαντινής Μέσης Οδού, μία μέρα πριν υποβάλει τα χαρτιά της για σύνταξη, αποδέχθηκε την πρόταση Πικραμμένου να αναλάβει την έμμισθη θέση τής σχεδιαζόμενης ενοποιημένης Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών

Επικοινωνιακό σόου μετά την απεργία των αρχαιολόγων

Τουλάχιστον δύο νέες προσφυγές αναμένεται να κατατεθούν στο ΣτΕ έως το τέλος του Ιουλίου με αιχμή την υπογραφή από την ΥΠΠΟΑ των ατελών, όπως φαίνεται, μελετών για την απόσπαση και κυρίως την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου. Στο μεταξύ, μετά την προκήρυξη της απεργίας του ΣΕΑ και της Πανελλήνιας  Ένωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων, που με κοινό εξώδικό τους ξεκαθαρίζουν ότι τα μέλη τους θα απέχουν από το «έγκλημα στη Βενιζέλου», δηλαδή από το ξήλωμα των αρχαιοτήτων, η Αττικό Μετρό έσπευσε να διαρρεύσει πληροφορίες στα ΜΜΕ ότι ξεκίνησε η απόσπαση των αρχαιοτήτων. Σύμφωνα, ωστόσο, με γνώστες τής κατάστασης, η αλήθεια είναι ότι έβγαλαν με τα χέρια μερικές πλάκες από το δάπεδο, οι οποίες μάλιστα θα έχρηζαν συντήρησης και στην περίπτωση που εφαρμόζονταν η τεχνική λύση τής in situ παραμονής των αρχαιοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, θα φανεί τις προσεχείς ημέρες το αν θα προχωρήσει και πώς η καταστροφή του μνημείου. Οι αρχαιολόγοι ζητούν να παραμείνουν οι αρχαιότητες κατά χώρα, μαζί και με το 62% των πολιτών τής Θεσσαλονίκης όπως καταγράφηκε σε πρόσφατη δημοσκόπηση.

Σ. Αναγνωστοπούλου: Οι Θεσσαλονικείς ξέρουν...

«Τα ψέματα, η παραπληροφόρηση, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας που συστηματικά εκπορεύονται από την κυβέρνηση τα δύο τελευταία χρόνια δεν πείθουν πλέον τους Θεσσαλονικείς.  Έχουν αντιληφθεί ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να καθυστερούν την ολοκλήρωση του έργου τού μετρό προς όφελος συμφερόντων, αλλά και να τους στερούν ένα πολύτιμο κομμάτι της Ιστορίας τους. Οι πολίτες πλέον ξέρουν ότι το μετρό θα μπορούσε να λειτουργεί άμεσα, με τους 12 σταθμούς του, και ο σταθμός της Βενιζέλου να παραδοθε,ί αφού εξασφαλιστεί η διατήρηση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων αμετακίνητων στη θέση τους, χωρίς μάλιστα να χρειαστούν καθόλου νέες ανασκαφές» , σχολίασε  η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Σία Αναγνωστοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νιάρχος για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα « Όποιος νομίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, χρειάζεται ψυχίατρο»

  ΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ-ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ  ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ΤΩΝ ΜΗ...