Παρασκευή, Ιουλίου 23, 2021

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: Οι αντιδράσεις της Κίνησης Πολιτών για τη σωτηρία των αρχαίων

 https://im2.7job.gr/sites/default/files/imagecache/1200x675/article/2021/29/344759-5164792_1.jpg

Μετρό και Αρχαία Θεσσαλονίκης: Έγκλημα και τιμωρία

Γιάννης Μυλόπουλος


Έγκλημα είναι το εν ψυχρώ ξερίζωμα της ιστορίας και του πολιτισμού μιας πόλης με μακρά διαδρομή.

Γιατί το ξερίζωμα της ιστορίας ισοδυναμεί με δολοφονία της ιστορικής μνήμης και η καταστροφή του πολιτισμού με στραγγαλισμό των προοπτικών ανάπτυξής της. Αφού είναι γνωστό ότι το μέλλον των πόλεων κρύβεται στη διατήρηση της ιστορικής τους μνήμης και η ανάπτυξή τους εξαρτάται από τη συνέχεια της πολιτιστικής τους διαδρομής.

Δεν είναι τυχαία η ρήση «πες μου από που έρχεσαι, να σου πω που πας».

Έγκλημα είναι ο τεμαχισμός και η καταστροφή του σημαντικότερου και πιο ολοκληρωμένου πολεοδομικού συμπλέγματος της ύστερης Ρωμαϊκής και της πρώιμης Βυζαντινής εποχής της Θεσσαλονίκης, που βρέθηκε σε εξαιρετική κατάσταση κατά την κατασκευή του κεντρικού σταθμού του μετρό της πόλης.

Και είναι έγκλημα γιατί η ακεραιότητα και η αυθεντικότητα του μνημειακού συνόλου που αναπαριστά ζωντανά τη ζωή της πόλης τον 3ο και 4ο αιώνα μ.Χ., θα χαθούν οριστικά και αμετάκλητα όταν το σύμπλεγμα απομακρυνθεί από τη θέση όπου παρέμεινε ανέπαφο επί 18 αιώνες.


Έγκλημα είναι όταν για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας, για να απαξιώσεις και να αφανίσεις το έργο των προκατόχων σου, σταματάς την κατασκευή ενός κοινωφελούς έργου που για πρώτη φορά προχωρούσε και ολοκληρώνονταν.

Έγκλημα είναι όταν για να ικανοποιήσεις φιλικά σου εργολαβικά συμφέροντα και να μεταφέρεις στα ταμεία τους εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις, σταματάς την πορεία ενός μεγάλου έργου για να προκαλέσεις τεχνητή καθυστέρηση. Και είναι ακόμη μεγαλύτερο έγκλημα όταν η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος γίνεται σε εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης και φτώχειας για τους πολλούς.

Έγκλημα είναι να παραπλανάς τους πολίτες διαστρεβλώνοντας την αλήθεια, προκειμένου να παρουσιάσεις το καταστροφικό σου έργο σαν δήθεν αναγκαστικό μονόδρομο. Και είναι έγκλημα γιατί όλοι πια γνωρίζουν ότι εναλλακτική τεχνική λύση για την κατασκευή της Βενιζέλου με τα αρχαία αμετακίνητα όχι μόνον υπάρχει, αλλά και έχει εγκριθεί από το υπουργείο πολιτισμού το 2017 και έχει μελετηθεί και ήδη εφαρμόζονταν επί 3 χρόνια. Για την οποία τεχνική λύση σύσσωμη και ομόφωνη η επιστημονική κοινότητα, μεταξύ των οποίων και οι πλέον ειδικοί, διαβεβαιώνουν ότι είναι επιστημονικά απολύτως ορθή και τεχνικά απολύτως εφαρμόσιμη. Έχει δοκιμαστεί άλλωστε σε πολλές κατασκευές υπόγειων έργων στο εξωτερικό αλλά και στο μετρό της Αθήνας, στο σταθμό Μοναστηράκι.

Έγκλημα είναι και να εμφανίζεις μια τεχνική λύση που διατηρεί την ακεραιότητα και την αυθεντικότητα ενός σπάνιου αρχαιολογικού ευρήματος ως «μη λύση» και να την εξαφανίζεις, επιλέγοντας απερίσκεπτα εκείνη που καταστρέφει το μνημειακό συγκρότημα, χωρίς να έχεις κάνει την παραμικρή προσπάθεια να ζητήσεις τη γνώμη της επιστημονικής κοινότητας και των ειδικών.

Έγκλημα είναι να αλλάζεις τον σχεδιασμό ενός έργου πνοής για μια πόλη, 1,5 μόλις χρόνο πριν τη λειτουργία του, ψευδόμενος ότι ο νέος σχεδιασμός δήθεν θα είναι συντομότερος. Και να καθυστερείς έτσι τεχνητά την ολοκλήρωση ενός έργου, μεταθέτοντας εξ αιτίας της παρέμβασής σου τη λειτουργία του για πολλά χρόνια αργότερα. Και είναι έγκλημα, γιατί όλα αυτά τα χρόνια της καθυστέρησης της λειτουργίας του, οι πολίτες ταλαιπωρούνται στις μετακινήσεις τους και στριμώχνονται στα ελάχιστα παλιά λεωφορεία του ΟΑΣΘ χωρίς εξαερισμό και χωρίς κλιματισμό.

Έγκλημα τέλος είναι ότι ενώ μπορούσαν οι 12 σταθμοί του μετρό να έχουν ήδη δοθεί σε λειτουργία, δίνοντας οριστική λύση στο συγκοινωνιακό και περιβαλλοντικό πρόβλημα της πόλης εσύ, επικαλούμενος απίστευτα επικοινωνιακά τεχνάσματα και αντιεπιστημονικά ιδεολογήματα περί «κολοβού μετρό», να εμποδίζεις αυτή τη δυνατότητα, καθυστερώντας τους σταθμούς που μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα, χάριν της εμμονής σου να αποσπαστούν οι αρχαιότητες στη Βενιζέλου.

Τιμωρία, τέλος, είναι οι πολίτες να αντιλαμβάνονται τα εγκλήματα και να στρέφονται εναντίον αυτών που τα διέπραξαν.

Το 38% των πολιτών που υποστήριζαν το 2019 την παραμονή των αρχαιοτήτων στη θέση τους, μετά από τόσα εγκλήματα, μετά από τόσα ψέματα και μετά από τόση κοροϊδία, αυξήθηκε και έφτασε σήμερα στο 62%. Κι αυτό παρά την επικοινωνιακή κατίσχυση και την κυριαρχία της προπαγάνδας τους.

Αυτή είναι η χειρότερη τιμωρία τους, γιατί ενώ είναι αδίστακτοι και δεν ορρωδούν προ ουδενός, το μόνο που τους ενδιαφέρει και το μόνο που υπολογίζουν, είναι το περίφημο πολιτικό κόστος.

Και εκεί την πάτησαν.

Η ιστορική μνήμη παίρνει την εκδίκησή της. Ο απαράβατος νόμος των προγόνων μας, ο νόμος που θέλει στις τραγωδίες την άτι, τη νέμεσι και την τίσι να ακολουθούν πάντοτε την ύβρι, τους εκδικείται για τα εγκλήματα που διέπραξαν σε βάρος της ιστορίας, του πολιτισμού, της ανάπτυξης, της επιστήμης και τελικά και σε βάρος της δημοκρατίας.

Έπαιξαν επικίνδυνα παιχνίδια με την πόλη της Θεσσαλονίκης και έχασαν.

Η μήνις των πολιτών θα τους κυνηγά στο εξής για τα εγκλήματα στα οποία τους οδήγησε η αλαζονεία, η μικροπολιτική και τα συμφέροντα που υπηρετούν.




Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει (photos) - Parallaxi ...

Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει / Η ανθρώπινη αλυσίδα από το άγαλμα Βενιζέλου έως και  γύρω από τον σταθμό (photos) - Parallaxi ...

Η αναμνηστική καρτ ποστάλ μιας ημέρας στη Θεσσαλονίκη που τραγούδησε Γκάτσο και Σεφέρη πάνω από το αρχαίο σταυροδρόμι της , το οποίο ετοιμάζονται να τεμαχίσουν.Το "Τ" αμετακίνητο στα χέρια της Α.Ο νεαρός Γ. Το πρωί υπέγραψε για να φύγει η Κεραμέως , που απειλεί την είσοδό του στα ΑΕΙ με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Το απόγευμα συμμετείχε στη διαμαρτυρία για τη σωτηρία των αρχαίων στο σταθμό της Βενιζέλου, απαιτώντας να φύγει η Μενδώνη.
  
Ους ο Θεός συνέζευξε , Μενδώνη μη χωριζέτω...
”Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον”. Γιώργος Σεφέρης Η αναμνηστική καρτ ποστάλ μιας ημέρας που η Θεσσαλονίκη τραγούδησε Γκάτσο και Σεφέρη πάνω από το Αρχαίο Σταυροδρόμι της που ετοιμάζονται να τεμαχίσουν…

Read more at: https://parallaximag.gr/featured/se-touta-edo-ta-marmara-kakia-skouria-den-pianei

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...