Πέμπτη, Ιουλίου 22, 2021

ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΑ! Όλοι στο Άγαλμα Βενιζέλου -Πλατεία Αριστοτέλους, 19.30΄μμ!...

https://scontent.fskg4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/218333437_619628142760935_7747947657155508640_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-3&_nc_sid=340051&_nc_ohc=c0qXTeh_EE4AX_t7sGM&_nc_ht=scontent.fskg4-1.fna&oh=5e345d0aa04d03118ff7ad2f8fc3d02b&oe=60FD54D0

Ήρθε η ώρα να μιλήσει η πόλη - ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Ο κήπος των γλυπτών – Μηνιαία μαθητική εφημερίδαΆγαλμα Βενιζέλου -Πλατεία Αριστοτέλους, 19.30΄μμ
 
Η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης καλεί τους πολίτες της Πόλης σε ανοιχτή εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην απόσπαση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου.
Έχοντας την αιφνιδιαστική δημοσιογραφική ενημέρωση ότι έχει ήδη ξεκινήσει ο τεμαχισμός και η απόσπαση των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου και με την πεποίθηση ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης έχει τον τελευταίο λόγο, καλούμε τα μέλη της Κίνησης Πολιτών, τους φίλους μας, τους συνεργάτες μας και ολόκληρη την πόλη να βρίσκονται την Πέμπτη 22 Ιουλίου,
στις 19:30 στην Αριστοτέλους στο άγαλμα Βενιζέλου.
Το προαναγγελθέν Έγκλημα που συστηματικά μεθόδευσε το Υπ. Πολιτισμού και η ελληνική κυβέρνηση αγνοώντας επιδεικτικά τις εκκλήσεις όλης της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, αρνούμενη να μπει σε διάλογο με τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, διασπείροντας ψεύδη, ανακρίβειες και διαστρεβλώνοντας την αλήθεια, φτάνει στο τέλος του. Χρησιμοποιώντας την ισχνή πλειοψηφία με την οποία το ΣτΕ έκρινε νόμιμη την απόσπαση και επανατοποθέτηση των ευρημάτων του Σταθμού Βενιζέλου έχει ήδη ξεκινήσει τη μη αναστρέψιμη καταστροφή του μοναδικού αρχαιολογικού τοπίου της Θεσσαλονίκης.
Η ύστατη προσπάθεια διάσωσής του είναι πια στα χέρια μας!
Ας είμαστε όλοι εκεί.
efsyn.gr

Στο σκάμμα του Μετρό η πρώτη πράξη στο απεργιακό μπαράζ για τα αρχαία

Απόστολος Λυκεσάς

Στο σκάμμα του Μετρό η πρώτη πράξη στο απεργιακό μπαράζ για τα αρχαία
«ΕΦ.ΣΥΝ.»

Με το σύνθημα «Αμετακίνητοι  -  Αμετακίνητα» και «Η πόλη δεν θα καταστραφεί», η Θεσσαλονίκη στάθηκε σήμερα το πρωί στο πλευρό του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που είχε κηρύξει 24ωρη απεργία και απέκλεισε το σκάμμα του Μετρό στη Βενιζέλου προετοιμάζοντας την απογευματινή (7:30) μεγάλη συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου που οργανώνει η Κίνηση Πολιτών για να εμποδίσει την καταστροφική απόσπαση των αρχαιοτήτων.

«Αν αυτοί είναι αδιάλλακτοι και αδίστακτοι, εμείς είμαστε αμετακίνητοι». Με αυτό το σύνθημα άλλωστε, μπήκε σήμερα στην τελική και αποφασιστικότερη φάση του ο εννιάχρονος αγώνας για τη διάσωση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, τις οποίες καλούνται πλέον να υπερασπίσουν διά της φυσικής τους παρουσίας οι πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα

Οι συγκεντρωμένοι αρχαιολόγοι και αλληλέγγυοι πολίτες έκλεισαν την οδό Βενιζέλου σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν κόμματα( ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και δημοτικές παρατάξεις όπως η «Θεσσαλονίκη Μαζί», η «Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής», η «Λαϊκή Συσπείρωση», και μέλη εργατικών σωματείων, πολιτικών οργανώσεων και κοινωνικών φορέων της πόλης.

Η κινητοποίηση ολοκληρώνεται το απόγευμα με την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς να καλεί τους πολίτες στις 19.30 σε ανοιχτή εκδήλωση διαμαρτυρίας και δημιουργία ανθρώπινης αλυσίδας, με σημείο συνάντησης το Άγαλμα του Βενιζέλου.

Επιστολή 30 Ευρωβουλευτών για το έγκλημα απόσπασης των  αρχαιοτήτων στο σταθμό του μετρό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, αυξάνονται διαρκώς οι φωνές των διεθνών φορέων και προσωπικοτήτων που ζητούν να μην υλοποιηθεί η χωρίς προηγούμενο ενέργεια διαμελισμού και μεταφοράς των βυζαντινών αρχαιοτήτων του Σταθμού Μετρό «Βενιζέλος» στη Θεσσαλονίκη, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία σπεύδει να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Σύμφωνα με νέα επιστολή που συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, και του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Γεωργούλη, και συνυπογράφουν 30 Ευρωβουλευτές από τρεις Πολιτικές Ομάδες, «η Europa Nostra, η ICOMOS και περισσότεροι από 200 κορυφαίοι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι αυτή η διαδικασία θα θέσει σε κίνδυνο τις αρχαιότητες και θα καταστρέψει την ακεραιότητα και την αυθεντικότητά τους (βασικές αρχές της Σύμβασης της UNESCO του 1972)».

Η νέα επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα, κάνει «έκκληση να υπάρξει προστασία των εξαιρετικά σημαντικών  αρχαιολογικών ευρημάτων» στον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, και εκφράζει την ανησυχία των υπογραφόντων «για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ενημέρωσε ποτέ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία συγχρηματοδοτεί αυτό το έργο, για την ανακάλυψη αυτού του μοναδικού αρχαιολογικού θησαυρού, για το πώς τα ευρήματα θα επηρεάσουν τις προθεσμίες και για τον αντίκτυπο που θα έχει η κατασκευή του σταθμού του μετρό στην κοινή ευρωπαϊκή πολιτιστική μας κληρονομιά». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

«Όλβιος όστις ιστορίας έσχε μάθησιν»(Ευριπίδης) : «Ο Χίτλερ και οι Απόστολοι του Κακού» /Ντοκιμαντέρ (2016)

Αντικειμενικό πορτρέτο, βασισμένο σε έγχρωμα αρχεία, του Αδόλφου Χίτλερ και των ανδρών γύρω του, που ήταν οι  υπεύθυνοι για την επιτυχία του...