Τετάρτη, Ιουλίου 21, 2021

Με αφορμή την άψογη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων

 

Σοσιαλισμός και νεοφιλελευθερισμός

Τάσος Τσακίρογλου

Σοσιαλισμός και νεοφιλελευθερισμός

Υπάρχουν αντιφάσεις που διαπερνούν την καθημερινότητα με τέτοιο τρόπο που δεν μπορούν παρά να σε εντυπωσιάζουν. Πάρτε για παράδειγμα την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πρόκειται για μια ομάδα που προωθεί σε κάθε πεδίο τον άκρατο ανταγωνισμό και τον άγριο ατομικισμό, σε βαθμό παροξυσμού. Που ξεπουλά τα «ασημικά» του Δημοσίου, που βαφτίζει μεταρρυθμίσεις κάθε αλλαγή προς το χειρότερο των υπαρχουσών σχέσεων, που βάζει τους ιδιώτες στην Υγεία και στην Παιδεία – και πάει λέγοντας.

Ωστόσο, το μέγεθος της κρατικής παρέμβασης ελέω πανδημίας –όπως άλλωστε και σε κάθε μεγάλη κρίση– είναι τέτοιο που μπροστά του ωχριά ο προσδιορισμός «σοσιαλιστική». Φυσικά, διαφέρει από την τελευταία ως προς το ότι εκείνη η παρέμβαση έχει στόχο το όφελος του κοινωνικού συνόλου, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη στοχεύει αποκλειστικά στη διασφάλιση των ευρύτερων συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών και των «επενδυτών» – Ελλήνων και ξένων.

Όποιος από εμάς επισκέφθηκε κάποιο από τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, δεν μπορεί παρά να θαύμασε και να απόρησε για το πώς η Ελλάδα του μπάχαλου και της αναρχίας προσαρμόστηκε σε τέτοια τάξη και οργάνωση. Χιλιάδες άνθρωποι, ο καθένας στη θέση του, πολιτισμένα, έδιναν κατευθύνσεις, καθοδηγούσαν και εξυπηρετούσαν το κοινό, που με τη σειρά του περίμενε στην ουρά υπομονετικά.

Τι μας δείχνει αυτό; Ότι στοιχεία «σοσιαλισμού» υπάρχουν ήδη στο σήμερα. Οργανωτικότητα, παραγωγικότητα, αποτελεσματικότητα, εξυπηρέτηση του κοινού καλού, προϊόντα ιδιωτικής πατέντας (χρυσοπληρωμένα εμβόλια), που γίνονται δημόσιο αγαθό, προσβάσιμο σε όλους. Και κυρίως: άνθρωποι έτοιμοι να συνεργαστούν για το κοινωνικό συμφέρον, να δείξουν αλληλεγγύη στους συνανθρώπους τους (πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους) και να προσφέρουν.

Μπορεί και κάτι να μας λέει αυτό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μνήμη Κώστα Μπέσιου

Κώστας Λαχάς Ο ΤΥΜΒΩΡΥΧΟΣ  Τα λόγια μου της νύχτας μετανάστες σε δρομολόγια χωρίς επιστροφή άσ’ τις πλατείες να βογκούν σου λέω άστες ίσως μ...