Πικραμένοι διορισμοί
Κανείς καλός δεν χάνεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και καμία καλή. Το πολιτικό μήνυμα του Μαξίμου είναι καθαρό: όσοι έχουν προσφέρει (ή θα προσφέρουν), θα ανταμειφθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος έχει προτείνει η (εδώ και λίγες μέρες) απελθούσα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη Σαρπ να διοριστεί σε μια νέα ανεξάρτητη Αρχή, η οποία θα προέλθει από την ενσωμάτωση δύο ανεξάρτητων Αρχών και θα έχει ως αρμοδιότητα τον έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης. Κοινώς, θα ελέγχει (και θα νομιμοποιεί) τη διανομή των 60 δισ. του ταμείου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η πρόταση Πικραμμένου έγινε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με το σχέδιο Πικραμμένου, η Μ. Σαρπ θα προΐσταται δύο ανεξάρτητων Αρχών, συγκεκριμένα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), η οποία γνωμοδοτεί για τις δημόσιες συμβάσεις, και της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), η οποία εξετάζει τις προδικαστικές προσφυγές στο πλαίσιο ανάθεσης των δημόσιων συμβάσεων.
Η
«ζωγραφιά», όμως, είναι ότι η πρόταση
να αναλάβει η πρ. πρόεδρος του ΣτΕ
τη διοίκηση των δύο ανεξάρτητων Αρχών φέρεται να έγινε... μία ημέρα πριν
από την αποχώρησή της από το δικαστικό σώμα: έγινε, δηλαδή, με τη Μ.
Σαρπ εν ενεργεία δικαστικό λειτουργό και μάλιστα ανώτατη. Από τη μία
καρέκλα στην άλλη (έμμισθη) καρέκλα, και μάλιστα με απόφαση της
κυβέρνησης Μητσοτάκη!
Υπενθύμιση πρώτη: Όταν η Βασιλική Θάνου συνταξιοδοτήθηκε από τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και μετά διορίστηκε άμισθη νομική σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού, είχε ξεσηκωθεί σύμπασα η Δεξιά φωνάζοντας για κομματικοποίηση της Δικαιοσύνης. Όταν ο Π. Πικραμμένος πρότεινε τον διορισμό της Μ. Σαρπ από την κυβέρνηση σε άλλη θέση μία ημέρα πριν συνταξιοδοτηθεί, ήταν απλώς... Τρίτη 29 Ιουνίου.
Υπενθύμιση δεύτερη: Η Μ. Σαρπ προήδρευσε στο ΣτΕ που εκτίμησε ότι η Β. Θάνου πρέπει να φύγει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού διότι τελούσε υπό «πολιτική επιρροή» λόγω του διορισμού της. Εδώ είναι προφανές ότι ο διορισμός της Μ. Σαρπ από την κυβέρνηση δεν αποτελεί «πολιτική επιρροή»...
Με τούτα και με κείνα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη χτίζει την εικόνα ενός καθεστώτος. Ξεχνώντας ότι ο καθεστωτισμός ενεργοποιεί αντανακλαστικά τα οποία, ακόμη και αν δεν εκφραστούν (τα συστημικά μίντια δεν λειτουργούν ως βαλβίδα αποσυμπίεσης), σε περιμένουν στη γωνία των εκλογών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου