Τρίτη, Ιουλίου 27, 2021


Όσοι ξυπνούν πρωί είναι ευτυχέστεροι

Δημήτρης Φαναριώτης

Οσοι ξυπνούν πρωί είναι ευτυχέστεροι

Η έκθεση υπογραμμίζει ακόμη ότι το φως τη νύχτα δεν βοηθά στον ύπνο, κάτι που οφείλεται στην επίδρασή του στον κιρκάδιο ρυθμό μας, καθώς παραπλανά τον εγκέφαλο κάνοντάς τον να νομίζει ότι είναι ακόμα μέρα.

Εάν υποφέρετε καθημερινά από υπνηλία, κόπωση και κακή διάθεση μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξετε τις ώρες που κοιμάστε, διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Psychiatry», όπου τονίζεται ότι η αναπροσαρμογή του προγράμματος ύπνου σας θα μπορούσε να αποβεί πολύ θετική για την ψυχική σας υγεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη μελέτη διαπιστώνεται ότι το ξύπνημα μόλις μία ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 23%. Τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι κάθε ώρα νωρίτερα που ξυπνάμε, τα οφέλη αυξάνονται.

Η έρευνα η οποία διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Μπάουλντερ, του Broad Institute του MIT και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ανέλυσαν, με τη βοήθεια της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας, γενετικά δεδομένα από περίπου 840.000 ενήλικες ευρωπαϊκής καταγωγής. Δημιουργήθηκαν ομάδες που «φορούσαν» ηλεκτρονικές συσκευές -«ανιχνευτές ύπνου»- για μία εβδομάδα και άλλες που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για το τι ώρες κοιμούνται συνήθως.

Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι περίπου το 33% κοιμήθηκε νωρίς και σηκώθηκε νωρίς, το 9% κοιμήθηκε αργά και σηκώθηκε αργά, ενώ το υπόλοιπο 58% ήταν κάπου στη μέση των δύο προηγούμενων κατηγοριών.

Το μέσο σημείο ύπνου (στα μισά μεταξύ της έναρξης του ύπνου και του χρόνου αφύπνισης) ήταν 3 π.μ. Αυτό σημαίνει ότι πήγαν για ύπνο στις 11 μ.μ. και σηκώθηκαν στις 6 π.μ. Αν κανονικά πηγαίναν για ύπνο στις 2 και ξυπνούσαν στις 5 π.μ., μείωναν τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 23%, ενώ εάν κοιμόντουσαν στις 11 μ.μ., τότε η μείωση έφτανε το 40%.

«Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του ωραρίου και της διάρκειας του ύπνου με τη διάθεση», τόνισε η συγγραφέας της μελέτης Σελίν Βέτερ, επίκουρη καθηγήτρια ολοκληρωμένης φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπάουλντερ μιλώντας στην εφημερίδα «Daily Mail». Υπογράμμισε ακόμη ότι «μια ερώτηση που συχνά υποβάλλεται στους κλινικούς γιατρούς είναι: Πόσο νωρίτερα πρέπει να ξυπνούν οι άνθρωποι για να προκύψει ψυχολογικό όφελος; Ετσι διαπιστώσαμε ότι ακόμη και μία ώρα νωρίτερα να ξεκινά ο χρόνος ύπνου έχει αποτέλεσμα χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης».

Η Βέτερ επισημαίνει ακόμη ότι οι άνθρωποι που ξυπνούν νωρίτερα έχουν περισσότερη έκθεση στο φως, κάτι που επιδρά ευεργετικά στον ψυχισμό τους. Μάλιστα συμβουλεύει όσους θέλουν να αλλάξουν το ωράριό τους και να ξυπνούν νωρίτερα: «Κρατήστε τις μέρες σας φωτεινές και τις νύχτες σας σκοτεινές. Πιείτε τον πρωινό σας καφέ στη βεράντα. Πηγαίνετε με τα πόδια ή το ποδήλατό σας στη δουλειά σας κι αν μπορείτε μην κάθεστε με τις ώρες στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού σας το βράδυ». Επιπροσθέτως αναφέρει ότι «σημαντική είναι η σωματική άσκηση στη διάρκεια της ημέρας ή νωρίς το βράδυ, όχι όμως λίγο πριν από τον ύπνο. Ακόμη πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε αργά το βράδυ». Οσο για τη διάρκεια του ύπνου η επιστήμονας επισημαίνει ότι «πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ επτά και εννέα ωρών».

Η έκθεση υπογραμμίζει ακόμη ότι το φως τη νύχτα δεν βοηθά στον ύπνο, κάτι που οφείλεται στην επίδρασή του στον κιρκάδιο ρυθμό μας, καθώς παραπλανά τον εγκέφαλο κάνοντάς τον να νομίζει ότι είναι ακόμα μέρα. Η «παραπλάνηση» αυτή μειώνει ορισμένες ορμόνες, όπως η μελατονίνη, οι οποίες βοηθούν να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε βαθιά. Επιπροσθέτως το μπλε φως -που εκπέμπουν ηλεκτρονικές συσκευές όπως smartphones και υπολογιστές- εμποδίζει τον ύπνο. Μια λύση συνιστά το να φοράτε ειδικά γυαλιά που εμποδίζουν το μπλε φως ή να κατεβάσετε μια εφαρμογή όπως το «f.lux» για να αποκλείσετε το μπλε φως στο κινητό ή τον υπολογιστή σας. Ακόμη καλό είναι να σταματήσετε να παρακολουθείτε τηλεόραση και να σβήσετε τα έντονα φώτα τουλάχιστον δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο. Τέλος, η Βέτερ τονίζει ότι καφές και αλκοόλ πριν από τον ύπνο δεν ενδείκνυνται σε καμία περίπτωση και ότι εναλλακτικά μπορείτε να πείτε ροφήματα χωρίς καφεΐνη.

 BENEFITS OF WAKE UP EARLY IN MORNING | Chandigarh Ayurved & Panchakarma  Centre

5 λόγοι για να ξυπνάς πρωί ακόμα και αν δεν σου αρέσει


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...