Πέμπτη, Ιουλίου 29, 2021

Ρένα Δούρου : η αγαπημένη περσόνα των ελληνικών fake news

Βιογραφικό - Ρένα ΔούρουΟι σοβαρότατες ευθύνες της Ρένας Δούρου για τον επερχόμενο καύσωνα

 του Στέλιου Κούλογλου


Δηλώνω ευθύς εξαρχής ότι ο τίτλος είναι παραπλανητικός. Θέλω απλώς να εφιστήσω την προσοχή σε δύο θέματα που στην Ελλάδα υποτιμούμε ή αδιαφορούμε συστηματικά: τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και τη ζωή μας καθώς και την ανάγκη προετοιμασίας για τις επερχόμενες φυσικές καταστροφές, που μοιάζουν αναπόφευκτες.

Το φετινό καλοκαίρι, τα ακραία φαινόμενα έκαναν μπαμ. Χωρίς προηγούμενο υψηλές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ και τον Καναδά, που οδήγησαν σε εκτεταμένες καταστροφικές πυρκαγιές, εξήντα τον αριθμό μόνο στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Πλημμύρες στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία με κοντά στους 200 νεκρούς. Φωτιές στη Σιβηρία και νέες πλημμύρες στην Κίνα με 70 θύματα. Υψηλότατες θερμοκρασίες στη Μόσχα, όπου παλιότερα κρύωναν και το καλοκαίρι.

Για τον επερχόμενο καύσωνα στην Ελλάδα ή τις πλημμύρες στη Μάνδρα, δεν φταίει η Δούρου. Δέχθηκε άδικες επιθέσεις,  λες και είναι υπεύθυνη για την άναρχη μεταπολεμική δόμηση και την κλιματική αλλαγή. Στην επικοινωνιακή διαχείριση της πολύνεκρης τραγωδίας στο Μάτι έγιναν λάθη, αλλά δεν ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτήν. Οι διηγήσεις των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές της Γερμανίας, για την ταχύτητα με την οποία έγιναν όλα, μοιάζουν σαν δύο σταγόνες με αυτές που είχαμε ακούσει στο Μάτι: «Στις 23.30 έβρεχε λίγο. Στη 1 το πρωί, όλα βρίσκονταν κάτω από το νερό. Το διαμέρισμά μας, το γραφείο μας, τα σπίτια των γειτόνων, όλα καλύφθηκαν από νερά. Μέσα σε 15 λεπτά. Έγινε πολύ γρήγορα».

Στην πρόσφατη ανακοίνωση της, η επιχειρησιακή ομάδα meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών υπογραμμίζει ότι αυτό το οποίο συνέβη στο Μάτι ήταν πυροθύελα που ανήκε σε «μια νέα πραγματικότητα ακραίων δασικών πυρκαγιών, οι οποίες εύκολα μπορούν να ξεπεράσουν τις δυνατότητες καταστολής, ανεξάρτητα από την αφθονία και την τεχνολογία των διαθέσιμων μέσων δασοπυρόσβεσης».

Καύσωνες είχαμε και προηγούμενα καλοκαίρια, αλλά στον τωρινό, εκτός από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του κύματος, προβλέπεται να είναι η εξαιρετικά μεγάλη του διάρκεια. Σε όλο τον πλανήτη, οι πιθανότητες για καύσωνες το καλοκαίρι έχουν αυξηθεί κατά 200%, συγκριτικά με 50 χρόνια πριν, διαρκούν περισσότερο, προκαλούν ξηρασίες και κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές. Το 2018 περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω του καύσωνα, κυρίως στην Ινδία και την Κίνα.

Πρόκειται για έναν σιωπηλό δολοφόνο, γιατί, αντίθετα με τις πλημμύρες ή τις πυρκαγιές, δεν υπάρχουν φωτογραφίες πριν και μετά την τραγωδία. «Το γεγονός ότι το 2003 στην Ευρώπη πέθαναν 30 χιλιάδες άτομα από τα κύματα καύσωνα, διαπιστώθηκε επίσημα το 2008 », σημείωνε ο Economist.

Αυτό που επίσης διαφέρει είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των καταστροφών. Οι γερμανικές εφημερίδες μίλησαν για «Καταστροφή με ανθρώπινη υπογραφή», αλλά δεν την απέδωσαν στο κυβερνών κόμμα. Σε καμιά χώρα δεν ζητήθηκε η παραίτηση της κυβέρνησης ή της περιφερειάρχη,  ούτε τα ΜΜΕ  την έστησαν έξω από τα νεκροταφεία σαν άνεργοι νεκροθάφτες, για να κάνουν αντιπολίτευση. Γράφοντας για «ανθρώπινη υπογραφή», εννοούν την κλιματική αλλαγή:

«έχουμε να κάνουμε με τους νόμους της θερμοδυναμικής, οι οποίοι διέπουν τη φύση, το κλίμα και τον καιρό. Κάθε επιπλέον βαθμός στη θερμοκρασία του πλανήτη επιταχύνει τον κύκλο του νερού», σχολίαζε η Frankfurter Allgemeine Zeitung . «Υψηλότερη θερμοκρασία κατά ένα βαθμό συνεπάγεται για την ατμόσφαιρα σχεδόν 7% περισσότερο νερό, το οποίο θα μετατραπεί σε βροχή. Δεν μπορούμε πια να αρνούμαστε την πικρή αλήθεια, στην οποία καταλήγουν οι επιστημονικές έρευνες. Οι μεγάλες καταστροφές στη δυτική Γερμανία φέρουν και τη δική μας υπογραφή. Είναι αδύνατο να ξεγελάσουμε τη φυσική και τους νόμους της Φύσης».

Το συμπέρασμα είναι ότι θα πρέπει και στην Ελλάδα να ασχοληθούμε περισσότερο με την υπερθέρμανση του πλανήτη και λιγότερο με το ζέσταμα των Ελλήνων πρωταθλητών σε αυτήν την Ολυμπιάδα, την οποία  κάποιος-αρχαίος Θεός;- έχει σίγουρα καταραστεί.  Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την οχύρωση της χώρας, που είναι πολύ πιο ευάλωτη και εκτεθειμένη από το Βέλγιο ή τη Γερμανία.

Χρειάζεται συστηματική δουλειά στα σχολεία και επιμόρφωση για τους μεγαλύτερους για την προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι ώστε οι αδίστακτοι αρθρογράφοι που χρησιμοποιούν παραπλανητικούς τίτλους προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή για τον κίνδυνο, να μείνουν χωρίς δουλειά.

Δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΟΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ! : Χριστουγεννιάτικη συναυλία ΑΠΘ 19.12.2023

Χριστουγεννιάτικη συναυλία των Μουσικών Συνόλων του ΑΠΘ Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023, Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ Συμφωνική Ορχήστρα ΑΠΘ                ...