Τρίτη, Ιουλίου 27, 2021

Στην κοινωνία λοιπόν. Εκεί απευθυνόμαστε. Εκεί είναι η θέση μας. Στους φορείς της αλλά και στους απλούς πολίτες. Στην αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, στους επιστημονικούς συλλόγους, στα επιμελητήρια, στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στον αγροτικό κόσμο, στην νεολαία.

 

https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-e13bc67968c49938178f56d015c5dae6

Αλέξης Χριστόπουλος: Η Αριστερά που χρειαζόμαστε

Αλέξης Χριστόπουλος Archives -Αλέξης Χριστόπουλος

Η πολυφωνία, η οποία ιστορικά χαρακτήριζε την δική μας εκδοχή της αριστεράς, έχει μετατραπεί σε πολυγλωσσία και κακοφωνία και από όπλο γίνεται ολοένα και περισσότερο βαρίδι.

Με την υπερψήφιση των προγραμματικών θέσεων της επιτροπής Σταθάκη, το κόμμα μας διαθέτει πλέον ένα πλαίσιο κατευθύνσεων στρατηγικού περιεχομένου. Από την ικανότητά μας να αντιληφθούμε αυτό το πρόγραμμα όχι σαν κάτι στατικό αλλά σαν κάτι που μεταβάλλεται, προσαρμόζεται, παρακολουθεί και αποκωδικοποιεί την ρέουσα πραγματικότητα και τα γεγονότα που αυτή παράγει και ταυτόχρονα να επεξεργασθούμε λύσεις και προτάσεις υλοποιήσιμες σε ενεστώτα χρόνο, θα κριθεί και η πολιτική μας απήχηση στις κοινωνικές τάξεις και στις ενδιάμεσες διαστρωματώσεις.

Γιατί είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να συμφωνήσουμε ότι η κυβερνώσα αριστερά, η αριστερά της ευθύνης οφείλει να απευθυνθεί στο σύνολο του εκλογικού σώματος(με εξαίρεση τα ακροατήρια της ακροδεξιάς και της διαπλοκής)και να διατυπώσει με σαφήνεια μία βεντάλια θέσεων που δεν θα αρκούνται στην υπεράσπιση οικονομικών κατακτήσεων και κοινωνικών δικαιωμάτων αλλά θα τα υπερβαίνουν προτείνοντας ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Γιατί αυτό ακριβώς είναι που χρεοκόπησε στην Ελλάδα. Το μοντέλο της αποβιομηχάνισης, της συρρίκνωσης του πρωτογενούς τομέα, του ανεστραμμένου δείκτη εισαγωγών-εξαγωγών,του πελατειακού και αναποτελεσματικού κράτους, των απευθείας αναθέσεων και των στημένων διαγωνισμών, της κρατικοδίαιτης– κομματικοδίαιτης- αεριτζίδικης επιχειρηματικότητας, της σχεδόν πλήρους ατιμωρησίας των πολιτικών υπευθύνων στους οποίους τώρα προστέθηκαν οι τραπεζίτες αλλά και πλήθος κρατικών λειτουργών.

Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο παραγωγικό μοντέλο το οποίο θα πρέπει να δομηθεί με βάση τα δύο μεγάλα πολιτικά επίδικα που καθορίζουν την νέα εποχή που ήδη ξεκίνησε. Την καλπάζουσα κλιματική αλλαγή και την 4η βιομηχανική επανάσταση. Γιατί αυτά είναι τα διακυβεύματα επί των οποίων θα δημιουργηθούν και θα συναντηθούν νέα ιδεολογικά ρεύματα και αξιακά συστήματα και θα μας οδηγήσουν σε αντίστοιχους οραματικούς στόχους. Χρειάζεται να επιλέξουμε κλάδους, να σχεδιάσουμε κίνητρα, να διασφαλίσουμε ρευστότητα κρατικών ενισχύσεων και ευρωπαϊκών πόρων και κυρίως να πιέσουμε ασφυκτικά το τραπεζικό σύστημα προκειμένου να χρηματοδοτήσει την υγιή επιχειρηματικότητα που έχει ανάγκη ο τόπος.

Οι αποφάσεις της συνδιάσκεψης υπήρξαν σχεδόν ομόφωνες. Είναι αρκετό όμως αυτό; Τι εξήγηση υπάρχει για τα πολυσέλιδα κείμενα που δημοσιεύτηκαν λίγες μέρες πριν, με τις υπογραφές κορυφαίων κομματικών στελεχών και αμφισβητούσαν ευθέως το σύνολο των προτεινόμενων προγραμματικών θέσεων; Πώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι αμέσως μετά είδαν το φως της δημοσιότητας κείμενα επώνυμων στελεχών που αμφισβητούσαν τις ψηφισμένες πλέον θέσεις; Φοβάμαι ότι η λογική της εσωστρέφειας εξακολουθεί να ταλαιπωρεί το Κόμμα. Η πολυφωνία η οποία ιστορικά χαρακτήριζε την δική μας εκδοχή της αριστεράς, έχει μετατραπεί σε πολυγλωσσία και κακοφωνία και από όπλο γίνεται ολοένα και περισσότερο βαρίδι. Ουσιαστικά εμποδίζει το Κόμμα στην υλοποίηση των πολιτικών στόχων που εύστοχα έθεσε ο Πρόεδρος μας στις 7/7/2019 και επικύρωσαν στην συνέχεια όλα τα ανώτερα κομματικά όργανα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να ΔΙΕΥΡΥΝΘΕΙ, να ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΘΕΊ, να ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΙ.

Και να «συστηθεί» πλέον στο σύνολο της κοινωνίας με τα νέα του χαρακτηριστικά επιδιώκοντας την δημιουργία μιας ευρύτερης δημοκρατικής, προοδευτικής και νικηφόρας παράταξης. Να επιδιώξει την ηγεμονία ΚΑΙ στον χώρο του κέντρου, με σαφείς προγραμματικούς στόχους και κοινωνικές αναφορές. 

 

Οι στόχοι αυτοί καθίστανται σήμερα απολύτως αναγκαίοι και άμεσα υλοποιήσιμοι, ακριβώς γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη ασκεί μια ακραία αντικοινωνική πολιτική. Ουσιαστικά επιχειρεί όχι μόνο να καταργήσει κατακτήσεις και δικαιώματα πολλών δεκαετιών αλλά κυρίως ανασυγκροτεί τον δικό της κοινωνικό χώρο, να σχηματίζει την κοινωνία κατευθύνοντας τα κέρδη στους λίγους και εκλεκτούς και τις ζημίες σε όλους τους υπόλοιπους. Αν το σχέδιο αυτό συνεχίσει να υλοποιείται, η κατάσταση θα δυσκολεύει για την κοινωνική πλειοψηφία, η αδικία θα κυριαρχήσει, οι ανισότητες θα διευρύνονται και θα χρειαστεί υπερπολλαπλάσια δουλειά για να αναστραφεί η κατάσταση και να αντιμετωπισθούν οι σωρευμένες συνέπειες.

Στην κοινωνία λοιπόν. Εκεί απευθυνόμαστε. Εκεί είναι η θέση μας. Στους φορείς της αλλά και στους απλούς πολίτες. Στην αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, στους επιστημονικούς συλλόγους, στα επιμελητήρια, στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στον αγροτικό κόσμο, στην νεολαία. Συναρθρώνουμε μαζί τους ένα μεγάλο μέτωπο αντίστασης αλλά και προοδευτικού εκσυγχρονισμού. Υπερασπιζόμαστε όσα κατακτήσαμε αλλά ταυτόχρονα μελετάμε, εμβαθύνουμε, κατανοούμε τα προτάγματα και τα επίδικα της νέας εποχής που είναι ήδη εδώ. Της νέας εποχής που εμπεριέχει κινδύνους αλλά και οφέλη. Απειλές αλλά και σοβαρές δυνατότητες. Γιατί η μετάβαση σε πράσινες πολιτικές και η 4η βιομηχανική επανάσταση δεν είναι εξ ορισμού προοδευτικές εξελίξεις και δεν μπορούμε να τις αφήσουμε να μετατραπούν σε εργαλεία συντηρητικής αναδίπλωσης. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις ασκούμενες πολιτικές και την ωριμότητα του πολιτικού υποκειμένου να τις σχεδιάσει, να τις επικοινωνήσει πειστικά και τελικά να τις υλοποιήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να παίξει αυτό τον ρόλο. Με την προϋπόθεση της εγκατάλειψης των προσωπικών στρατηγικών και την αποφασιστική και ενεργό υπεράσπιση των συλλογικών αποφάσεων.

Με το πρόγραμμα μας απευθυνόμαστε και στους άλλους κομματικούς σχηματισμούς της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Ας εξετάσουμε τα σημεία που μας χωρίζουν και εκείνα που μας ενώνουν. Χωρίς ηγεμονισμούς και με απόλυτο σεβασμό στην πολιτική διαδρομή και στις θέσεις του καθενός. Πιστεύω ότι ήδη υπάρχει ένα πρώτο και κυρίαρχο σημείο σύγκλισης. 

 Ο Μητσοτάκης καταστρέφει την χώρα και πρέπει να φύγει άμεσα. Ας προχωρήσουμε στο αμέσως επόμενο , δηλαδή στο τι είναι αυτό που θα τον διαδεχθεί σε συνθήκες ισοτιμίας της λαϊκής ψήφου που επιβάλει η απλή αναλογική.

 Σε αυτό τον απαραίτητο και επείγοντα διάλογο, ο προοδευτικός κόσμος της χώρας δεν θα συγχωρήσει ούτε προσχηματικές απουσίες, ούτε στρουθοκαμηλισμούς. Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα πρέπει να είναι μια μέρα προόδου και δημοκρατίας. Μπορούμε και θα το πετύχουμε.

(Ο Αλέξης Χριστόπουλος είναι μέλος της ΚΕ και του Οργανωτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχίαhttps://acting-man.com/blog/media/2015/03/Crony-Capitalism-Pyramid.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...