Παρασκευή, Ιουλίου 23, 2021

H TΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΩΣ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕ ΙΣΧΥ ΔΑΣΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ (ΠΥΡΟΘΥΕΛΛΑ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΩΣ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (ΕΠΙ ΠΤΩΜΑΤΩΝ) ΤΥΜΒΩΡΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

1. Η ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟΦΑΙΝΕΤΑΙ

 Η κατηγορίας 7 πυρκαγιά (πυροθύελλα) στο Μάτι – Η επιστημονική γνώση αιχμής απέναντι στη 2η πιο φονική πυρκαγιά του 21ου αιώνα παγκοσμίως

Σύνταξη άρθρου: Θ.Μ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη
ΕΑΑ - Πεντέλη, Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

 
Η σημερινή ημέρα, Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021, σηματοδοτεί μία «μαύρη επέτειο» καθώς συμπληρώνονται 3 έτη από την πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία προκάλεσε το θάνατο 103 συνανθρώπων μας, αποτελώντας μέχρι και σήμερα τη δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά του 21ου αιώνα παγκοσμίως. Τα περιβαλλοντικά αίτια που συνετέλεσαν σε αυτή τη φονική πυρκαγιά έχουν αναλυθεί και χρήσιμα συμπεράσματα έχουν ήδη εξαχθεί. Η πυρκαγιά στο Μάτι εκδηλώθηκε κάτω από ακραίες πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες και παρουσίασε ακραία συμπεριφορά πυρός, καθιστώντας αναποτελεσματική την προσπάθεια που κατεβλήθη για τον περιορισμό και τον έλεγχο της. Περιβαλλοντικές συνθήκες παρόμοιες με αυτές που καθοδήγησαν τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι δε θα πρέπει να αποκλειστούν στο εγγύς μέλλον, καθώς η κλιματική αλλαγή μας φέρνει αντιμέτωπους με μία νέα πραγματικότητα ακραίων δασικών πυρκαγιών, οι οποίες εύκολα μπορούν να ξεπεράσουν τις δυνατότητες καταστολής, ανεξάρτητα από την αφθονία και την τεχνολογία των διαθέσιμων μέσων δασοπυρόσβεσης. Μπροστά σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ (meteo.gr) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) δημοσιοποιεί σήμερα, νέα δεδομένα για τη φονική πυρκαγιά, βασισμένα σε επιστημονική γνώση αιχμής, με αποκλειστικό στόχο την ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που μπορεί και οφείλει να παίξει η επιστήμη στην καλύτερη διαχείριση των ακραίων πυρκαγιών του παρόντος και του μέλλοντος.

Στο επόμενο βίντεο παρουσιάζεται η εξάπλωση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, όπως αυτή προσομοιώθηκε από το προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης IRIS 2.0. Το IRIS 2.0 αποτελεί τη νέα, σημαντικά αναβαθμισμένη έκδοση του IRIS, ενός συστήματος για την πρόγνωση της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών που ανέπτυξε και υλοποιεί επιχειρησιακά το ΕΑΑ/ΜΕΤΕΟ από το 2019 μέχρι και σήμερα. Συγκρινόμενο με τον προκάτοχο του, το IRIS 2.0 έχει αναβαθμιστεί ώστε να παρέχει λεπτομερέστερη πληροφορία (50 x 50 m) για την αναμενόμενη κίνηση των πύρινων μετώπων (με βάση την τοπογραφία, τον καιρό, και την καύσιμη ύλη), λαμβάνοντας πάντα υπόψη του τις πολύ σημαντικές αμφίδρομες αλληλεπιδράσεις μεταξύ της φωτιάς και του καιρού («η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό»). Πιο σημαντικά ωστόσο, το IRIS 2.0 μπορεί σήμερα να παρέχει προγνωστική καθοδήγηση για την αναμενόμενη συμπεριφορά πυρός μιας δασικής πυρκαγιάς. Ειδικότερα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η προσομοίωση που πραγματοποιήθηκε με το IRIS 2.0 υπέδειξε ακραία συμπεριφορά πυρός, με την πυρκαγιά να κατατάσσεται ως κατηγορίας 7, χαρακτηριζόμενη από συνθήκες πυροθύελλας (Εικόνα 1).

Τρία χρόνια μετά το Μάτι και μπροστά στη νέα πραγματικότητα των ακραίων δασικών πυρκαγιών, η επιστημονική γνώση μεταφράζεται σε υπηρεσίες που εάν υιοθετηθούν μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας. Το προγνωστικό σύστημα IRIS 2.0 παρέχει τη μοναδική δυνατότητα ταχείας εκτίμησης της δυσκολίας ελέγχου μιας δασικής πυρκαγιάς (Εικόνα 1), μέσα από την προσομοίωση της αναμενόμενης συμπεριφοράς του πυρός και της εξάπλωσης των πύρινων μετώπων. Έχοντας αξιολογηθεί λεπτομερώς και αποτελώντας ένα από τα ελάχιστα προγνωστικά συστήματα του είδους του, αν όχι το μοναδικό, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το IRIS 2.0 είναι στη διάθεση της πολιτείας ως ένα σημαντικό όπλο στη μάχη ενάντια στις δασικές πυρκαγιές.

Εικόνα 1. Κατηγοριοποίηση δασικών πυρκαγιών1 με βάση τη συμπεριφορά πυρός και τη δυσκολία ελέγχου.

Πηγές – Αναφορές
1 Tedim et al. (2018) Defining extreme wildfire events: Difficulties, challenges, and impacts. Fire 1, 9.

Πηγή: meteo.gr - https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=1833

 _______________________________________

2. Το αληθινό «Μάτι»

Το αληθινό «Μάτι»

Πλάι στα μαύρα συντρίμμια και τις καμένες ζωές, το Μάτι υπήρξε και η μεγαλύτερη πολιτική τυμβωρυχία στην ελληνική Ιστορία. Αρκούσαν δύο στοιχεία: Ένας πολιτικός που ήθελε να γίνει πρωθυπουργός ακόμη και «επί πτωμάτων» και μανιασμένα ΜΜΕ που δε δίστασαν λεπτό να τον στηρίξουν.

Συμπληρώνονται τρία χρόνια. Σήμερα. Από εκείνη την ανείπωτη τραγωδία. Τραγωδία της φύσης από τη μία, τραγωδία των ανθρώπων από την άλλη.

Η πυρκαγιά στο Μάτι είναι η πλέον πολύνεκρη στην Ιστορία της χώρας, ξεπερνώντας ακόμα και τις πυρκαγιές στην Ηλεία το καλοκαίρι του 2007.

Όμως το Μάτι ήταν μόνο αυτό;

Πλάι στα μαύρα συντρίμμια και τις καμένες ζωές, το Μάτι υπήρξε και η μεγαλύτερη πολιτική τυμβωρυχία στην ελληνική Ιστορία. Αρκούσαν δύο στοιχεία: Ένας πολιτικός που ήθελε να γίνει πρωθυπουργός ακόμη και «επί πτωμάτων» και μανιασμένα ΜΜΕ που δε δίστασαν λεπτό να τον στηρίξουν.

Υπήρξαν και άλλες συγκυρίες βέβαια. Όπως η πιο ανεγκέφαλη κυβερνητική συνέντευξη Τύπου στα χρονικά, από τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, όμως ακόμη και χωρίς αυτή το παρακράτος και το μιντιακό σύστημα θα έκαναν τη δουλειά τους.

Λυσσώδη δημοσιεύματα δε δίστασαν να παρουσιάσουν ευθέως ως ένοχο τον τότε πρωθυπουργό της χώρας. Ο Τσίπρας έπρεπε να γίνει «δολοφόνος». Του είχαν πολλά μαζεμένα: Πρώτα απ’ όλα, την ξεφτίλα τους. Ένας πολιτικός «από το πουθενά», χωρίς τζάκια και οφειλές, κατάφερε να τους τσαλακώσει τρις: Τον Ιανουάριο του 2015, τον Ιούλιο του 2015, τον Σεπτέμβριο του 2015. Πού ακούστηκε να ψηφίζει ο ελληνικός λαός αυτό που ήθελε και όχι αυτό που ήθελαν εκείνοι;

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τους έβαλε να πληρώσουν και για τις δημόσιες συχνότητες που κατέχουν. Πρωθυπουργός έβαλε τα ΜΜΕ να πληρώσουν. Στην Ελλάδα…

Ο γόνος της πιο διεφθαρμένης οικογένειας του τόπου και τα πιο διαφθαρμένα ΜΜΕ της Ευρώπης, σε συνδυασμό, έριξαν τον Τσίπρα. Κι όταν τον έριξαν, ήταν πια εύκολο να πουν την αλήθεια.

Λίγους μήνες μετά την εκλογή του, μιλώντας από το βήμα του ΟΗΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το Μάτι ως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα ακραίων καιρικών φαινομένων και κλιματικής αλλαγής.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε έρευνά του αποκάλυψε ότι στο Μάτι υπήρχαν 327 δηλωμένα αυθαίρετα – σε ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της επικράτειας. Χώρια τα μη δηλωμένα ακίνητα! Η χωροταξία της Δεξιάς του ‘60 – τι σύμπτωση; Τότε άρχισε να χτίζεται το Μάτι…

Ήταν η «τέλεια ανθρωποπαγίδα». Ένας οικισμός χωρίς οικιστικό σχέδιο, δρόμους, διαφυγή. Συν κάποιους τύπους να στέλνουν τα αυτοκίνητα μέσα στον λαβύρινθο του οικισμού την ώρα της πυρκαγιάς.

Μια σειρά από αξιωματούχους εκείνης της εποχής προήχθησαν μόλις ανέβηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εξουσία. Με πρώτο τον διαβόητο κ. Τσουβάλα, αρχηγό της ΕΛΑΣ που αποπέμφθηκε για τους χειρισμούς του στο Μάτι και επέστρεψε μετ’ επαίνων, διοριζόμενος από τον κ. Μητσοτάκη ως γ.γ. Δημόσιας Τάξης. Έκανε, φαίνεται, καλά τη δουλειά του. Όλοι έκαναν, φαίνεται, καλά τη δουλειά τους εκείνη τη νύχτα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: