Παρασκευή, Ιουλίου 30, 2021

«Δυσαρέσκεια» της UNESCO για το τσιμέντωμα της Ακρόπολης

https://www.avgi.gr/sites/default/files/styles/main/public/2021-07/akropoli_0.jpg?itok=aVu7CpBi

Έκθετη είναι η Λίνα Μενδώνη από τις αποκαλύψεις του ραδιοτηλεοπτικού φορέα PBS σύμφωνα με τον οποίο η UNESCO είναι δυσαρεστημένη με το «τσιμέντωμα» της Ακρόπολης καθώς δεν της ζητήθηκε η γνώμη πριν τις παρεμβάσεις. Μάλιστα σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο οργανισμός παγκόσμιας κληρονομιάς των Ηνωμένων Εθνών, ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει τα έργα.


Ειδικότερα, σε δημοσίευμα που υπογράφουν οι δημοσιογράφοι Μάλκολμ Μπράμπαντ και Τζούντι Γούντραφ, τονίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό επιθυμεί οι αρχές της χώρας μας να σταματήσουν άμεσα τις παρεμβάσεις στο εμβληματικό μνημείο.

Ειδικότερα, η Γούντραφ επισημαίνει πως μεγάλο μέρος των εργασιών έχει ολοκληρωθεί, την ώρα που οι επικριτές χαρακτηρίζουν εγκληματικές τις τροποποιήσεις.

Ο Μπράμπαντ, που ήρθε σε αποστολή στην Αθήνα για να καλύψει το κρίσιμο ζήτημα, μεταφέρει τις απαντήσεις που πήρε από την Λίνα Μενδώνη και τον Μανώλη Κορρέ, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για τη στάση της UNESCO.

PBS

Η υπουργός Πολιτισμούς ισχυρίζεται πως ο Οργανισμός «γνωρίζει γι' αυτά τα έργα αποκατάστασης από το 2002. Σύμφωνα με τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής, κάθε κράτος θα πρέπει να ειδοποιεί πριν κάνει σημαντικές αλλαγές σε ένα μνημείο».

Ωστόσο, ο Μπράμπαντ σημειώνει πως «από την UNESCO οι αξιωματούχοι σίγουρα δεν είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν οι ελληνικές αρχές. Η UNESCO θέλει να σταματήσουν όλες οι εργασίες μέχρι να γίνουν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις. Η UNESCO ανησυχεί επίσης για το γεγονός ότι έπρεπε να μάθει για τις τροποποιήσεις από επικριτές, αντί από το ελληνικό κράτος».

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται μεταξύ άλλων δηλώσεις της προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα η οποία αναφέρει: «Για μένα, είναι φρικτό. Νομίζω ότι η Ακρόπολη είναι πραγματικά πληγωμένη από τους τσιμεντένιους διαδρόμους. Έχουμε έναν αρχαιολογικό χώρο μεγάλης σημασίας και με τσιμέντο μετατρέπεται σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νιάρχος για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα « Όποιος νομίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, χρειάζεται ψυχίατρο»

  ΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ-ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ  ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ΤΩΝ ΜΗ...