Κυριακή, Ιουλίου 11, 2021

Τσίπρας : εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή

 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Αλέξης Τσίπρας στο iEidiseis: Ο Μητσοτάκης διχάζει, ενώ ο τόπος χρειάζεται ηγεσία να πείθει και να ενώνει

Βασίλης Σκουρής

Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει πρόωρες εκλογές για να προλάβει τη φθορά από τα αδιέξοδα την οικονομία, δηλώνει o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. Γιατί ζητάει κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων με 151 ψήφους από τις εκλογές και τι απαντά στο ερώτημα ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός. Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας, το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ασφαλιστικό. Τι αναφέρει για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ.

Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει πρόωρες εκλογές για να προλάβει τη φθορά από τα αδιέξοδα την οικονομία, δηλώνει με αποκλειστική βαρυσήμαντη συνέντευξη στο iEidiseis ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως ο κ. Μητσοτάκης διχάζει ενώ ο τόπος χρειάζεται ηγεσία να πείθει και να ενώνει.

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μεταξύ άλλων:

-Κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι όχι απλώς δεν αναγνωρίζει την πλάτη που βάζει η αξιωματική αντιπολίτευση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά επιλέγει απέναντί της μια στάση επιθετική, καιροσκοπική, και αλαζονική. «Εμείς ακολουθήσαμε μια στάση ευθύνης. Και δε μετανιώνουμε γι' αυτό. Εν τούτοις, τούτη την ώρα, βλέποντας όλες αυτές τις κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, είχα υποχρέωση να θέσω το κόμμα μου σε εκλογικό συναγερμό. Και αυτό έκανα. Διότι ο εκλογικός αιφνιδιασμός, είναι ενδεχομένως μια τακτική αν ο αντίπαλος είναι εν υπνώσει. Αν ο αντίπαλος το αναγνωρίζει και είναι σ’ εγρήγορση, δεν υπάρχει αιφνιδιασμός. Και δε νομίζω ότι θα αιφνιδιαστεί κανένας από τις όποιες αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη, όποτε και αν τις λάβει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

-Διαμηνύει πως «το κοινωνικό πλαίσιο από το φθινόπωρο και μετά, θα είναι εκρηκτικό» και «συνεπώς, ο κ. Μητσοτάκης θ’ αναγκαστεί να οδηγηθεί στις κάλπες εξαιτίας, επαναλαμβάνω, των αντιλαϊκών του επιλογών, εξαιτίας της εμμονικής στάσης που έχει κρατήσει σε μια σειρά από θέματα, κυρίως όμως σε θέματα οικονομικά και κοινωνικά».

-Δίνει το στίγμα της αντιπολίτευσης που θα ακολουθήσει στο εξής: «Ομολογώ ότι σ’ αυτές τις συνθήκες δε μας μένει άλλος δρόμος από την υπεύθυνη και δυναμική αντιπολίτευση, εν τούτοις, φρονώ ότι με την πάροδο του χρόνου, η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, θ’ αρχίσει να μετασχηματίζεται και σε συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση και τότε είναι που θα δρομολογηθούν και πολιτικές εξελίξεις, κατά τη γνώμη μου».

-Απευθύνεται εκ νέου στα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης για κυβέρνηση από τις εκλογές με απλή αναλογική: «Στα κρίσιμα λοιπόν ζητήματα που έχουμε καταθέσει σαφείς προτάσεις, περιμένουμε ν’ ακούσουμε τις διαφωνίες ή τις συγκλίσεις. Εκεί θα φανεί λοιπόν αν υπάρχει περιθώριο συμφωνίας ή διαφωνίας και όχι σε γενικόλογες και αόριστες πολιτικές τοποθετήσεις».

-Θέτει ως στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτος έστω και με μία ψήφο, το βράδυ της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης. «Διότι αυτός ο συσχετισμός είναι που θ’ ανοίξει το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης», σημειώνει χαρακτηριστικά. Παράλληλα τονίζει πως η κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων θα πρέπει «να είναι πλειοψηφική, δε μπορεί να είναι μειοψηφική, πρέπει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, να πάρει τις 151». Στο δε ερώτημα ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός απαντά με νόημα: «Συνήθως τον Πρωθυπουργό τον εκλέγει ο λαός. Ο λαός είναι αυτός που με την ετυμηγορία του υποδεικνύει στις πολιτικές δυνάμεις, ποιος πρέπει να ηγηθεί του κυβερνητικού σχήματος».

Ο Αλέξης Τσίπρας, με τη συνέντευξή του στο iEidiseis απαντά για την εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ, προαναγγέλλει Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εντός του έτους εφόσον η πανδημία το επιτρέψει, καθώς και συνέχιση της διεύρυνσης: «Και το στοίχημά μου είναι το επόμενο διάστημα να αναδειχτούν και νέα στελέχη από τη κοινωνία. Ικανοί άνθρωποι να στελεχώσουν κρίσιμες θέσεις τόσο στο κόμμα όσο και στις δομές της επόμενης κυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά. Τέλος, απαντά και για την κριτική που δέχτηκε για την τοποθέτησή του πως θα κερδίσει το κέντρο με στροφή στα αριστερά.


Κύριε Πρόεδρε, καλέσατε τις προοδευτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν επί του προγράμματός σας. Τι προτείνετε; Δε φοβάστε ότι θα λάβετε άρνηση;

Όχι, δε φοβάμαι, διότι αυτός που θα έπρεπε να φοβάται είναι αυτός που δεν παίρνει θέση σ’ ένα κρίσιμο ερώτημα, το οποίο όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές, θ’ αποτελεί το κυρίαρχο ερώτημα: Τι θα γίνει την επόμενη μέρα.

Εμείς εγκαίρως έχουμε διατυπώσει με σαφήνεια και την πρότασή μας για το πώς θέλουμε να κυβερνηθεί ο τόπος την επόμενη μέρα. Η Δεξιά κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οδηγεί τη χώρα πίσω, και πρέπει ν’ αντικατασταθεί από μια προοδευτική κυβέρνηση μ’ ένα σαφές πρόγραμμα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, άρα και πώς πρέπει να κυβερνηθεί και με ποιο σχέδιο, ποιες θα είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας.

Θεωρώ λοιπόν ότι όσοι αποφύγουν να πάρουν θέση σ’ αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα, θα βρεθούν αργά ή γρήγορα, μπροστά σ’ ένα σαφές στρατηγικό αδιέξοδο. Διότι δε μπορεί, ιδίως όσο θα πηγαίνουμε σε μια εκλογική αναμέτρηση με την απλή αναλογική, να καλούν τον ελληνικό λαό να τους υπερψηφίσει χωρίς να γνωρίζει ποια θα είναι η θέση και η στάση που θα κρατήσουν για την επόμενη μέρα της χώρας.

Επιπλέον κ. Σκουρή, θέλω να σας το πω πολύ καθαρά και με απλά λόγια, δεν είμαι υπέρμαχος της αντίληψης που είχε κάποτε το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν κόμμα εξουσίας για τα κόμματα του προοδευτικού χώρου, ο Συνασπισμός τότε, το ΚΚΕ ή το ΚΚΕ Εσωτερικού παλαιότερα δεν τ’ αντιμετώπιζε με ισοτιμία και κυριαρχούσε το δόγμα «ΠΑΣΟΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις» αν θυμάστε.

Εγώ δεν είμαι της άποψης «ΣΥΡΙΖΑ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις». Σέβομαι την αυτονομία του κάθε πολιτικού κόμματος, το ρόλο του και θεωρώ ότι οι όποιες συγκλίσεις ή όποιες διαφωνίες, πρέπει να γίνονται ανοιχτά, δημόσια στη βάση του προγράμματος. Να είναι προγραμματικές οι συγκλίσεις και προγραμματικές οι διαφωνίες. Όχι, αν μας αρέσει ή δε μας αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εάν οι προτάσεις που καταθέτει στο δημόσιο διάλογο ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, είναι προτάσεις που πάνε τη χώρα πιο μπροστά ή είναι προτάσεις με τις οποίες διαφωνούν.

Οι συγκλίσεις ή οι διαφωνίες για την προοδευτική κυβέρνηση πρέπει να γίνονται ανοιχτά, δημόσια στη βάση του προγράμματος

Συνεπώς λοιπόν, το κρίσιμο ερώτημα για την επόμενη μέρα, είναι αν η χώρα πρέπει να προχωρήσει προστατεύοντας την εργασία, άρα αν οι προτάσεις μας για την αύξηση του κατώτατου μισθού τα 800 ευρώ ή για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας είναι θετικές ή αρνητικές. Είναι θετική ή αρνητική η στάση τους απέναντι σ’ αυτές τις προτάσεις.

Αν είναι θετική ή αρνητική η στάση τους απέναντι στην πρόταση που καταθέσαμε στο δημόσιο διάλογο για τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους και τη διευκόλυνση για την πληρωμή του υπολοίπου, στην προοπτική της επανεκκίνησης της οικονομίας. Εάν είναι θετική ή αρνητική στην πρόταση που καταθέσαμε για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην προοπτική της ενίσχυσης των υγειονομικών, που έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, αλλά και στην προοπτική της αύξησης των δαπανών για ν’ ανασυγκροτηθεί το ΕΣΥ, τώρα που είδαμε μετά την πανδημία ότι πλούσιοι και φτωχοί εκεί κατέφυγαν για να σώσουν τη ζωή τους.

Στα κρίσιμα λοιπόν ζητήματα που έχουμε καταθέσει σαφείς προτάσεις, περιμένουμε ν’ ακούσουμε τις διαφωνίες ή τις συγκλίσεις. Εκεί θα φανεί λοιπόν αν υπάρχει περιθώριο συμφωνίας ή διαφωνίας και όχι σε γενικόλογες και αόριστες πολιτικές τοποθετήσεις.

Εσείς είστε έτοιμος να δεχθείτε προτάσεις των κομμάτων αυτών;

Βεβαίως και είμαι έτοιμος να κουβεντιάσω. Θεωρώ ότι ο πολιτικός διάλογος στερείται μιας ουσιαστικής προγραμματικής αντιπαράθεσης ή και συζήτησης, ας το πω έτσι και πιστεύω πραγματικά ότι απέναντι σ’ αυτή την αντιμεταρρυθμιστική προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση- και το είδαμε πρόσφατα με το εργασιακό νομοσχέδιο που ήταν μια ισοπεδωτική επίθεση στα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας- ο προοδευτικός χώρος από την άλλη πλευρά, βρέθηκε, πολλές φορές βρίσκεται εν πάση περιπτώσει σε μια αμυντική θέση.

Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε μ’ αυτό που προωθεί η κυβέρνηση της Δεξιάς. Το ερώτημα όμως που θέλει ν’ ακούει ο Έλληνας πολίτης, ο ψηφοφόρος, δεν είναι μόνο αν διαφωνείς μ’ αυτό που προτείνει η κυβέρνηση της Δεξιάς, αλλά τι προτείνεις εσύ. Ποιες μεταρρυθμίσεις θέλεις, προκειμένου να ενισχύσουν το ρόλο των δυνάμεων της εργασίας, ποιες μεταρρυθμίσεις θ’ αντικαταστήσουν αυτές τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που θέσπισε η κυβέρνηση της Δεξιάς.

Εκεί λοιπόν πάνω, εμείς έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας με σαφήνεια κι είμαστε ανοιχτοί ν’ ακούσουμε και κριτική αλλά και άλλες απόψεις.

Να συμπεράνω λοιπόν ότι θα κάνετε πρόταση διαλόγου πριν από τις εκλογές στα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης;

[......................................]

Αλέξης Τσίπρας στο iEidiseis: Ο Μητσοτάκης διχάζει ενώ ο τόπος χρειάζεται ηγεσία να πείθει και να ενώνει

Δεν υπάρχουν σχόλια: